Επικαλούμενος την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ

Ο υπουργός Υγείας, Άλεξ Αζάρ με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ είπε στον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με επιστολή του την περασμένη εβδομάδα ότι η επίθεση στο Καπιτώλιο απειλεί να αμαυρώσει την κληρονομιά της κυβέρνησης.

Στην επιστολή με ημερομηνία την περασμένη Τρίτη 12η Ιανουαρίου, ο Αζάρ αναφέρθηκε σε αυτά που χαρακτήρισε ως επιτυχίες της κυβέρνησης, όπως την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού και θεραπευτικών μεθόδων, που, όπως είπε, έσωσαν «εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ζωές Αμερικανών».

Ωστόσο, ο Αζάρ, ο οποίος θα παραμείνει στο πόστο του υπουργού Υγείας μέχρι την ημέρα ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, εξέφρασε ανησυχία ότι η εισβολή του όχλου υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο και οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του απερχόμενου προέδρου για ευρεία εκλογική νοθεία «απειλούν να αμαυρώσουν αυτές και άλλες ιστορικές κληρονομίες αυτής της κυβέρνησης».

«Οι επιθέσεις στο Καπιτώλιο ήταν μια επίθεση στη δημοκρατία μας και στην παράδοση ειρηνικών μεταβάσεων εξουσίας», έγραψε ο Αζάρ στην επίσημη επιστολή παραίτησής του.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάινταν ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να λειτουργήσει «χιλιάδες» κέντρα εμβολιασμού, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα αναπτύξουμε όλους τους πόρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να λειτουργήσουμε χιλιάδες κέντρα εμβολιασμού», ακόμη και σε γυμνάσια ή σε γήπεδα, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Στο σχέδιο του Μπάιντεν περιλαμβάνει και η κινητοποίηση 100.000 γιατρών και νοσηλευτών που θα αναλάβουν τους εμβολιασμούς. Νωρίτερα, το επιτελείου του ανέφερε ότι σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο να χαλαρώσει ορισμένες ρυθμίσεις που αφορούν τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος σε συνταξιούχους επαγγελματίες υγείας.

«Παραμένουμε σε έναν πολύ σκοτεινό χειμώνα», είπε ο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση «θα χειροτερεύσει προτού να καλυτερεύσει».

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με το επιτελείο του, θα δοθεί στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και στους εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής». Στόχος είναι να χορηγηθούν 100 εκατομμύρια δόσεις κατά τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του.

Μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου, θα προσφύγει στον Νόμο Περί Αμυντικής Παραγωγής για να αυξήσει την παραγωγή φιαλιδίων, συρίγγων και άλλων υλικών, αλλά και για να στηρίξει τη μεταφορά και φύλαξη των εμβολίων.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Η πρόεδρος της Βουλής θα στείλει την επόμενη εβδομάδα στην Γερουσία την απόφαση παραπομπής του Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: