Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις: Ο Σαμαράς εναντίον των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

FILE PHOTO: Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Παπαγγελόπουλο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Κυριακάτικη Καθημερινή, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τις διερευνητικές επαφές που εκκινούν την Δευτέρα.

Ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός διατυπώνει εκ νέου μια θέση που έχει εκφράσει και στο πρόσφατο παρελθόν, όπου χαρακτηρίσζει τους Τούρκους πειρατές, τονίζοντας πως με πειρατές δεν κάνεις διάλογο.

Όπως εξηγεί, «η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινήσεις αυτές θα ακυρώσουν στην πράξη τις κυρώσεις που έχουν προαναγγείλει ότι θα επιβάλουν οι ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει μια παλιότερη φράση του: «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο» και την επαναδιατυπώνει, ως εξής: «Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις».

Επιπρόσθετα είναι αντίθετος για την σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή στην Χάγη, υποστηρίζοντας την εν λόγω θέση τονίζοντας πως ” θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο”.

Παράλληλα διατυπώνει ενστάσεις για τις διερευνητικές, υποστηρίζοντας ότι η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει ουσιαστικά κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Τονίζει δε, πως η ΕΕ και κατ’ επέκταση η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή έστω και τυπικά διαπραγματεύεται.

Ο κ. Σαμαράς σχολιάζει και τη συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Β. Μακεδονίας όταν “μεταβούν” προς κύρωση στη Βουλή. Την στάση του αυτή αιτιολογεί, κάνοντας λόγω για αφόρητη εθνική ζημιά από την στιγμή που δόθηκε “όνομα, ταυτότητα, γλώσσα”.

Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα προειδοποιεί ότι η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής θα είναι η Θράκη ενώ για την πιθανή προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης κράτα αποστάσεις λέγοντας ότι επί της ουσίας “δεν μπορεί να υπάρξει κοινό πλαίσιο προσφυγής και θα συρθουμε στη Χάγη υπογράφοντας πριν συνυποσχετικό με την Τουρκία” θέση που φαίνεται να είναι διαφορετική ως πρόθεση από αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην επίμαχη ερώτηση για το τι θα κάνει όταν θα έρθουν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τα καταψηφίσει ενώ για την οικονομία ζητάει “μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες” ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη.

Ο πρώην πρωθυπουργός αφενός επικροτεί τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία αφετέρου κάνει αναφορά σε νομική ανάλυση του πρώην προέδρου της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου Θεωρώντας αναγκαία την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνα με βάση τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: