Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο: Η Τουρκία θεωρεί “αιτία” πολέμου τέτοια κίνηση στο Αιγαίο

FILE PHOTO: Η τελική φάση της διεθνούς διακλαδικής άσκησης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020», η οποία περιελάμβανε αποβατική ενέργεια στη νήσο Σκύρο με υποστήριξη ιπταμένων μέσων. Η σχεδίαση και η εκτέλεσή της πραγματοποιήθηκαν από πολυεθνικό επιτελείο Ελλήνων, Γάλλων και Αμερικανών Αξιωματικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΕΘΑ, STR




Ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters από την Αθήνα (της Renee Maltezou) ενημερώνει για την υποβολή στο Κοινοβούλιο νομοσχεδίου που αφορά την επέκταση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης προς τα δυτικά στα 12 ναυτικά μίλια, σε συνέχεια διαπραγματεύσεων που έκανε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αλβανία.

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τα νότια και ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, για τα οποία υπάρχουν διαφορές με τη γειτονική Τουρκία, σημειώνει το πρακτορείο.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν συμφωνήσει για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους δημιουργώντας μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) στο Ιόνιο, ενώ για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας θα αποφανθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο έχουν προσφύγει οι δύο χώρες.

Το νομοσχέδιο κάνει αναφορά στη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS, 1982) βάσει της οποίας παρέχεται το σχετικό δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται το γεγονός πως η Τουρκία θεωρεί “casus belli” («αιτία πολέμου») μια παρόμοια κίνηση της Αθήνας προς τα ανατολικά.

ΠΗΓΗ: Reuters, Renee Maltezou – Greece submits bill on western territorial waters extension

Σε Τανάγρα και Σκύρο τα γαλλικά RAFALE, τον Φεβρουάριο: Φτερό-φτερό με τα Mirage 2000-5, και όχι μόνο, στο Αιγαίο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: