Ενώ Ευρώπη και φαρμακευτικές πλακώνονται, το Ισραήλ εμβολίασε ήδη τον μισό πληθυσμό: Η θέση της Ελλάδας [πίνακας]

Πηγή: Our World Data




Ενώ Ευρωπαϊκή Ενωση και φαρμακευτικές εταιρίες αλληλογρονθοκοπούνται σε ένα απίστευτο όσο και ταπεινωτικό blame game, το Ισραήλ έχει καταφέρει ήδη να εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Η σύγκριση ίσως δεν είναι βεβαίως δίκαιη από τη μία πλευρά -όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση- μιλάμε για έναν γεωγραφικό και πληθυσμιακό γίγαντα -την Ευρωπαϊκή Ενωση, και από την άλλη για μία χώρα με πληθυσμό μόλις 8,8 εκατομμυρίων ανθρώπων βάσει της απογραφής του 2018.

Επιπλέον το Ισραήλ προμηθεύτηκε απευθείας και μόνο του τα εμβόλια και άρα σε πολύ υψηλότερες τιμές από ό,τι η Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα όμως είναι εκκωφαντικά υπέρ του Ισραήλ και όχι της δυσκίνητης ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Έως χθες, 27η Ιανουαρίου, το Ισραήλ είχε χορηγήσει εμβολιαστικές δόσεις στο 49,1 του πληθυσμού του.

Ακολουθούν τα Αραβικά Εμιράτα με ποσοστό κάλυψης 27,9% και το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 11.3%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση της παγκόσμιας λίστας .

Σημειώνεται τα στοιχεία του πίνακα αφορούν στις πρώτες δόσεις των εμβολίων, ανεξαρτήτως εμβολίου (διδοσικά ή μονοδοσικά)

Η συνταγή της επιτυχίας

Η επιτυχία του Ισραήλ δεν είναι θέμα τυχαίας έμπνευσης και στιγμής, αλλά εδράζεται σε ένα άρτια δομημένο σύστημα υγείας, έγκαιρης οργάνωσης, αποτελεσματικότητας στην υλοποίηση και πρωτοφανούς ευελιξίας.

Ισραηλινοί πολίτες, αξιωματούχοι και ειδικοί, τους οποίους φιλοξένησε η εφημερίδα «Καθημερινή» στο εξαιρετικό ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Κασίμη υποστηρίζουν  ότι βασικά συστατικά της επιτυχίας, πέραν από τη διάθεση πόρων για την έγκαιρη αγορά εμβολίων, αποτελούν ακόμη:

  • Η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού,
  • Η ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων κάθε πολίτη της χώρας
  • Η διαπραγμάτευση με τη φαρμακευτική εταιρεία, που ήταν έτοιμη να διαθέσει μεγάλο αριθμό εμβολίων, έναντι ανταλλάγματος φυσικά, στη χώρα.
  • Ταυτόχρονα επιστρατεύθηκαν όλες οι δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν: από εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες που πρόσφεραν τους χώρους αποθήκευσης μέχρι ο στρατός που συνέδραμε με ανθρώπινο δυναμικό αλλά κυρίως με υποδομές.

Η διαδικασία του εμβολιασμού, όπως και στις περισσότερες χώρες, έτσι και στο Ισραήλ βασίζεται σε προτεραιότητες.

Αρχικώς εμβολιάστηκαν το υγειονομικό προσωπικό και ορισμένες άλλες κατηγορίες πληθυσμού και πλέον ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών, που αποτέλεσαν την πρώτη κατηγορία του γενικού πληθυσμού. Πριν από λίγες ημέρες οδηγήθηκαν στα εμβολιαστικά κέντρα και τα άτομα άνω των 50 ετών.

«Ξεκινήσαμε αμέσως με τον πληθυσμό άνω των 60 ετών, απόφαση που κρίθηκε λίγο περίεργη, καθώς άλλες χώρες ξεκίνησαν με γηραιότερες κατηγορίες. Στόχος μας, ωστόσο, ήταν να παρασύρουμε τον υπόλοιπο πληθυσμό ξεκινώντας με τους νεότερους, ώστε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στα εμβολιαστικά κέντρα», δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δρ Ασερ Σαλμόν. «Στο τέλος της ημέρας, εάν περισσέψουν δόσεις του εμβολίου, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να τις λάβουν, ακόμα και αν ανήκουν σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες», εξηγεί ο ίδιος, σημειώνοντας ότι με αυτό το σύστημα εμβολιάστηκε το 90% της δύναμης του πυροσβεστικού σώματος της χώρας.

Καμπάνιες α λα καρτ

Παρότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει παρουσία και στο Ισραήλ, το κράτος προχώρησε σε ενημερωτικές εκστρατείες για τις διάφορες κατηγορίες πληθυσμού που ήταν διστακτικές στον εμβολιασμό.

Αλλη καμπάνια απευθύνεται σε νέους, άλλη σε ηλικιωμένους, άλλη σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι ή οι Αραβες μουσουλμάνοι.

Πανστρατιά και έξυπνες λύσεις

Στη μεγάλη προσπάθεια αξιοποιήθηκαν ακόμα και οι εγκαταστάσεις μίας εκ των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών της χώρας (TEVA) αξιοποιήθηκαν καθώς διέθεταν τους χώρους συντήρησης βαθιάς κατάψυξης που απαιτούνται για τη διατήρηση του εμβολίου της Pfizer. Στη μάχη του εμβολιασμού μπήκε νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται σε σύνταξη, ενώ κάθε τοπικό ιατρείο υγείας ανέλαβε την οργάνωση του κέντρου εμβολιασμού της περιοχής του. Στην κατασκευή τους η συνδρομή του στρατού ήταν μεγάλη, καθώς διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Οπου δεν υπήρχε χώρος για τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου χρησιμοποιήθηκαν γήπεδα και εμπορικά κέντρα, τα οποία διαμορφώθηκαν με τη βοήθεια του στρατού στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Προϋπόθεση για τη μετατροπή κάποιου χώρου σε εμβολιαστικό κέντρο ήταν η ύπαρξη χώρου στάθμευσης, ώστε να περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την αναμονή. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 350 εμβολιαστικά κέντρα και εκτιμάται ότι σε καθημερινή βάση εμβολιάζονται περίπου 170.000 άτομα.

Τα στατιστικά δεδομένα αντλήθηκαν από το Our World in Data,
Τα στοιχεία για την εμβολιαστική τακτική Ισραήλ από δημοσίευμα της Αλεξάνδρας Κασσίμη στην Καθημερινή

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

“Πόλεμος” μεταξύ της Στέλλας και της AstraZeneca: Πρέπει να εκπληρώσετε τις δεσμεύσεις σας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: