Ενδιαφέρον… Ο “διάδοχος” της κ. Μέρκελ επέδειξε εντυπωσιακή επιείκεια για τη Ρωσία του Πούτιν

File photo: Ο νέος ηγέτης των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Αρμιν Λάσετ. EPA, CHRISTIAN MARQUARDT / POOL POOL




Η ανάλυση που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι, BurgerReinerEhrhardtChristophWehnerMarkus, αναφέρει πως, πριν ο Armin Laschet αναχωρήσει για το Ισραήλ στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, αξιοποίησε μια συνέντευξη με την BILD για να αντιμετωπίσει τις αμφιβολίες για τη στάση του στην Εξωτερική Πολιτική έναντι της Ρωσίας και τον πόλεμο στη Συρία.

Ο Laschet είπε στην Frankfurter Allgemein ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί ξεκάθαρα με τη Ρωσία το ζήτημα της κατοχής της Κριμαίας. «Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος στην Κριμαία, αυτό είναι προφανές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Τίτλος: «Με τη φήμη ότι κατανοεί την Ρωσία»
Υπότιτλος: «Σε παλαιότερες δηλώσεις του για το Κρεμλίνο και τη σύγκρουση στη Συρία, ο Armin Laschet επέδειξε εντυπωσιακή επιείκεια»

Για τον Σύρο δικτάτορα ο Laschet δήλωσε ότι «δεν τον υπερασπίστηκα ποτέ σε όλη μου τη ζωή». Απλώς υποστηρίζει την άποψη «ότι αντιλαμβάνεται αυτήν την περιοχή μέσα από την πολυπλοκότητά της». Του ήταν πάντοτε σαφές ότι ο Assad είναι εγκληματίας πολέμου.

Οι προηγούμενες δηλώσεις του είχαν ακουστεί πιο ήπιες. Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την εμφάνιση των στρατιωτών του Putin στην Κριμαία στις αρχές του 2014, ο τότε Αναπληρωτής Πρόεδρος του CDU Laschet είχε δηλώσει στη FAZ ότι υπάρχει ένας «ευπώλητος λαϊκισμός κατά του Putin» στην γερμανική κοινή γνώμη.

Ακόμα κι αν το δημοψήφισμα στην Κριμαία, με το οποίο το Κρεμλίνο προσάρτησε τη χερσόνησο, «παραβιάζει σαφώς το Διεθνές Δίκαιο», πρέπει κανείς «να βάζει τον εαυτό του στη θέση του συνομιλητή, εφόσον διατηρεί σχέσεις στην Εξωτερική Πολιτική». Ο Laschet επικαλέστηκε την ρήση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger:

«Η δαιμονοποίηση του Putin δεν αποτελεί πολιτική, αλλά άλλοθι για την έλλειψη πολιτικής». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 1.200 επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και υπενθύμισε ότι από τη Ρωσία προέρχεται το 40% του φυσικού αερίου για τους σύγχρονους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, οι οποίοι είναι  απαραίτητοι για την ενεργειακή μετάβαση.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Laschet εξέπληξε και πάλι με μια δήλωση για το καθεστώς του Putin. Όταν ο πρώην Ρώσος πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών Sergej Skripal και η κόρη του δηλητηριάστηκαν με Novichok στη Μεγάλη Βρετανία τον Μάρτιο του 2018, τα κράτη της Δύσης -η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία- αντέδρασαν με την απέλαση Ρώσων μυστικών πρακτόρων που έφεραν τον μανδύα διπλωματών.

Εκείνη την εποχή, το AfD και το Die Linke παραπονέθηκαν ότι ήταν απολύτως ασαφές το εάν το δηλητήριο είχε πράγματι χρησιμοποιηθεί από το Κρεμλίνο. Τα κόμματα στα δεξιά και τα αριστερά, τα οποία είναι φιλικά διακείμενα προς το καθεστώς του Putin, έλαβαν απροσδόκητη υποστήριξη από τον Laschet.

«Εάν εξαναγκαστούν σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ να επιδείξουν αλληλεγγύη, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλείς αποδείξεις; Μπορεί να έχει κανείς για την Ρωσία όποια γνώμη θέλει, αλλά έμαθα μελετώντας το Διεθνές Δίκαιο έναν διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζω τα κράτη», έγραψε στο Twitter ο Laschet, εν τω μεταξύ Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. 

Στην κοινότητα των ειδικών σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ο Laschet έχει γι’ αυτούς τους λόγους τη φήμη «κάποιου που κατανοεί τον Putin». «Δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Armin Laschet εξακολουθεί να πιστεύει στην εταιρική σχέση με την Ρωσία του Putin. Αφήνει κατά μέρος το γεγονός ότι υπάρχει ταυτόχρονα μια γεωπολιτική και αξιακή σύγκρουση με τη Μόσχα», δηλώνει ο Ralf Fücks, πρώην πολιτικός των Πρασίνων και τώρα επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Φιλελεύθερος Μοντερνισμός.

Ωστόσο, αυτή η σύγκρουση απαιτεί έναν κάποιο βαθμό σκληρότητας, μια πολιτική αποτροπής, αλλά και μια πολιτική κυρώσεων. Έχει ενδοιασμούς ο Laschet ως προς κάτι τέτοιο; Προσανατολίζεται στην παλιά Ostpolitik, στην οποία ουσιαστικά παραπέμπει όταν βάζει στο παιχνίδι την εποχή του Ψυχρού Πολέμου;

«Αποτελεί ευσεβή πόθο το να πιστεύει κανείς ότι μπορούν όλες οι αντιδικίες στην Εξωτερική Πολιτική να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και της καλής θέλησης», λέει ο Fücks. Το σύστημα του Putin είναι απολύτως διεφθαρμένο και χαρακτηρίζεται από τον ρεβιζιονισμό στην Εξωτερική Πολιτική και την αυταρχική καταστολή στο εσωτερικό. «Αλλά και η παλαιά Ostpolitik βασιζόταν στην αποτρεπτική ικανότητα της Δύσης», δήλωσε ο Fücks.

Σε σχέση με τη στάση του νέου Προέδρου του CDU πιθανότατα διαδραματίζουν κάποιο ρόλο οι επαφές του με τον επιχειρηματικό κόσμο. Στους στενούς του συμβούλους συγκαταλέγονται ο Ronald Pofalla, επικεφαλής του «Διαλόγου της Πετρούπολης», καθώς και ο Michael Rutz, πρώην δημοσιογράφος και επιχειρηματίας, μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής του «Διαλόγου της Πετρούπολης» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Γερμανο-Ρωσικού Φόρουμ».

Φυσικά ο Laschet δεν είναι αρχάριος στη διεθνή σκηνή. Από τότε που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1999 ασχολήθηκε εντατικά με την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.

Τον Ιανουάριο του 2019 διορίστηκε για περίοδο τριών ετών  Εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για θέματα Πολιτισμού στις σχέσεις με τη Γαλλία και έκτοτε διαθέτει μια ασυνήθιστα στενή επαφή για τοπικό Πρωθυπουργό με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron. Ο Laschet ταξιδεύει επίσης τακτικά στο εξωτερικό. Τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο Laschet είχε μόλις ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του CDU, μετέβη συνοδεία αντιπροσωπείας στο Ισραήλ. Ο Laschet επισκέφθηκε και τον Πρόεδρο της χώρας Reuven Rivlin.

Ο Laschet προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση όταν ταξίδεψε το καλοκαίρι στη Λέσβο, στον καταυλισμό στη Μόρια, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή στη μοίρα των προσφύγων, οι οποίοι είχαν σε μεγάλο βαθμό λησμονηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και στις ανάγκες της Ελλάδας. «Ολόκληρη η Ε.Ε. θα πρέπει τώρα να ξυπνήσει», προειδοποίησε ο Laschet.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemein

Τα δύο πρόσωπα του Ταγίπ Ερντογάν: Μιλά για την ειρήνη ενώ παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: