Εφιαλτική πρόβλεψη για 3ο κύμα πανδημίας: Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων για γυμνάσια και λύκεια

File Photo Μαθητές προσέρχονται στο 10ο Δημοτικό σχολείο Μεταμόρφωσης, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Με τη χαρακτηριστική φράση «θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωναϊό, δήλωσε στο OPEN TV πως «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» σήμερα».

Έτσι, ο καθηγητής επισφραγίζει αυτό που τις τελευταίες ώρες διαμηνύουν σε κάθε τόνο οι ειδικοί, ότι δηλαδή η Αττική αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, με αποτέλεσμα να πρέπει να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

H άνοδος των κρουσμάτων τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα καθώς και τα νέα αποτελέσματα των εξετάσεων σε δείγματαγια τον εντοπισμό κρουσμάτων με μετάλλαξη του κορωναϊού έχουν χτυπήσει καμπανάκι συναγερμού.

Έντονος είναι ο προβληματισμός για το αν τελικά θα προχωρήσει το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για το θέμα. Σε συνδυασμό με τα όσα θα συζητηθούν και στην αυριανή τακτική εβδομαδιαία που γίνεται κάθε Παρασκευή, η εισήγησή της Επιτροπής αναμένεται να επιβεβαιώσει ή όχι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Οι σχετικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων που είναι κλειστά από τις 9 Νοεμβρίου 2020, είχαν γίνει από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στις 15 Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα εξετάσει κατά πόσο έχει επιβαρύνει την διασπορά του κορωναϊού το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 11 Ιανουαρίου ενώ θα γίνουν πρώτες εκτιμήσεις και για το άνοιγμα της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τάσσεται τα τελευταία 24ωρα υπέρ της  αυστηροποίησης των μέτρων, με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, να χαρακτηρίζει ως επικίνδυνους μήνες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

«Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης, που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα.

»Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ».

Έκτακτη συνεδρίαση

Τα παραπάνω δεδομένα (χθες ανακοινώθηκαν 858 κρούσματα) σήμαναν συναγερμό στην επιτροπή των ειδικών με αποτέλεσμα να αποφασιστεί έκτακτη σύσκεψη στις 19:00 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να επανεξεταστεί η απόφαση ανοίγματος των γυμνασίων και των λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, αλλά και να συνεκτιμηθεί η τρέχουσα εικόνα της πανδημίας στη χώρα. Ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται ακόμη η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, αλλά και τα δεδομένα από όλη την επικράτεια αναφορικά με τη διασπορά των μεταλλάξεων του ιού.

Μιλώντας, πάντως, στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές μέσω «click away» για το λεκανοπέδιο. «Η Αττική αυτή τη στιγμή “φλερτάρει” στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση, που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα» προειδοποίησε ο κ. Σύψας, γεγονός που επισείει αναστολή της επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πρόσθετους περιορισμούς στις αγορές και τις εξόδους.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια-λύκεια τουλάχιστον στην Αττική, αλλά, αν η Αττική μπει στο κόκκινο, δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ξεκαθάρισε ο καθηγητής, ο οποίος επισήμανε παράλληλα πως στο «κόκκινο» έχουν ήδη περάσει και οι όμορες περιοχές της Αττικής, δηλαδή αυτές της Βοιωτίας και της Εύβοιας, με όλη αυτή την περιοχή να μετατρέπεται «σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχή της επιδημίας».

«Όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» απάντησε από μέρους του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

File Photo Ειδικό συνεργείο πραγματοποιεί απολύμανση στα σχολεία της Νέας Κίου στην Αργολίδα, Σάββατο 16 ιανουαρίου 2021. /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ μέσω ΚΥΠΕ

 Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων τον Φεβρουάριο 

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο ”τσιμπημένη” από αυτό που περιμέναμε», όπως είπε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.  Ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση για πάνω από 2.000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

Δημόπουλος: Προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων

«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος στον ΑΝΤ1, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

«Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσο αφορά στο συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις», πρότεινε ο καθηγητής προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

«Το θέμα είναι τα εμβόλια, είμαστε στις 20.000, πρέπει να φτάσουμε στις 40.000 ημερησίως, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο ίδιος και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την απόκτηση εμβολίων.

Τέλος, εξήγησε πως εγκρίθηκε η χρήση της πατέντας του εμβολίου και από άλλες εταιρείες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως θα γίνει και στην περίπτωση της γαλλικής Sanofi, που θα συμβάλει στην παραγωγή του εμβολίου της Pfizer. «Πρόκειται για έκτακτη συνθήκη» είπε ο Α.Δημόπουλος καταλήγοντας ότι, «πρέπει να υπάρξουν εμβόλια σε όλο τον κόσμο» ώστε να νικηθεί η πανδημία.

Βαρόμετρο η Αττική

Ο προβληματισμός των επιστημόνων σχετίζεται κυρίως με την Αττική που βρίσκεται σε πορτοκαλί επίπεδο, αλλά κανείς δεν αποκλείει να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού, αφού καταγράφονται σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια περιστατικά του κορωνοϊού.

Πριν από την τηλεδιάσκεψη των ειδικών σήμερα, αναμένεται ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ΙΙΒΕΑΑ για τα νεότερα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, που συγκεντρώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από όλη την Ελλάδα. Η απόφαση των ειδικών για το εάν τελικά θα μπει νέο «λουκέτο» στην Αττική, θα εξαρτηθεί και από την εικόνα της διασποράς των μεταλλαγμένων ιών στην πρωτεύουσα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή στην ολομέλεια της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» σημείωσε αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς ότι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 18 – 59 ετών.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Καταγγελία: Ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου… Με κακοποίησε ψυχικά ο Γιώργος Κιμούλης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: