Τρέχουν τώρα οι Ευρωπαίοι: «Ναι» στο εμβόλιο της Moderna, πιθανές παραδόσεις την επόμενη εβδομάδα

File photo:Φιαλίδιο με το εμβόλιο της Modeerna. EPA/Gary Coronado / POOL
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna κατά της νόσου Covid-19, ενώ λίγο αργότερα το πράσινο φως έδωσε και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Οργανισμού, το εμβόλιο της Moderna θα χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών η πρώτη από την δεύτερη

Η έγκριση αφορά άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Ο Οργανισμός γνωστοποίησε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει τώρα fast – track διαδικασίες για να χορηγήσει και αυτή την άδεια χρήσης.

Τέλος, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι η εταιρία παρασκευής θα συνεχίσει να δίδει στοιχεία για την κύρια κλινική δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ευχαριστα νέα για τις προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερα εμβόλια στους Ευρωπαίους» ανέφερε στην πρώτη της αντίδραση η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι τώρα η Ε.Ε. εργάζεται με ταχύτητα για να διατεθεί το εμβόλιο στους Ευρωπαίους.

Παραδόσεις ακόμη και την επόμενη εβδομάδα

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Υγείας, εκτίμησε ότι οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου της Moderna στη χώρα του μπορεί να πραγματοποιηθούν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο της Moderna είχε ανακοινώσει ποσοστό αποτελεσματικότητας περίπου 95%.Η παρασκευάστρια εταιρεία είχε επίσης ανακοινώσει ότι αναμένει το εμβόλιό της να είναι σταθερό όταν φυλάσσεται σε κοινές θερμοκρασίες ψυγείου, δηλαδή από δύο έως οκτώ βαθμούς για τριάντα ημέρες.

Όπως και αυτό της Pfizer, έτσι και το εμβόλιο της Moderna , βασίζονται στη τεχνολογία του mRNA (αγγελιαφόρου RNA).

Λίγο μετά τον ΕΜΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το δεύτερο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COVID-19. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο COVID ‑ 19 που αναπτύχθηκε από τη Moderna, το δεύτερο εμβόλιο COVID-19 εγκεκριμένο στην ΕΕ. Αυτή η έγκριση ακολουθεί μια θετική επιστημονική σύσταση που βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και εγκρίνεται από τα κράτη μέλη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ παρέχει «περισσότερα εμβόλια COVID-19 για τους Ευρωπαίους. Με το εμβόλιο Moderna, το δεύτερο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις πιθανών εμβολίων COVID-19. Θα έχουμε περισσότερα από αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία όλων των Ευρωπαίων”.

Αποτελεσματικό και για την βρετανική μετάλλαξη

Το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19, που ανέπτυξε η εταιρεία Moderna, αναμένεται να είναι επίσης αποτελεσματικό κατά της νέας μετάλλαξης κορωναϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, ανέφερε σήμερα η εθνική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ολλανδίας CBG.

Η CBG ανέφερε, επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει το τελικό πράσινο φως για το εμβόλιο της Moderna ακόμα και σήμερα, μετά την έγκρισή του νωρίτερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Mε πληροφορίες από Reuters – AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ρεκόρ με πάνω από 10.000 ημερήσια κρούσματα ανακοίνωσε η Πορτογαλία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal