Εγκώμια από την «Die Welt» για την ελληνική οικονομία: Η Ελλάδα επενδύει επιτέλους στο μέλλον

File Photo Ο Αλέξανδρος Κρητικός, στέλεχος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ/ STR μέσω ΚΥΠΕ
Μία εγκωμιαστική ανάλυση του γνωστού οικονομολόγου Αλέξανδρου Κρητικού για την ελληνική «πτυχή» του Ταμείου Ανάκαμψης φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt.

Χαρακτηριστικός τίτλος: «Η Ελλάδα επενδύει επιτέλους στο μέλλον». Η αφετηρία είναι δυσάρεστη καθώς, λόγω κορωναϊού «η Ελλάδα επιστρέφει στα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν από την είσοδό της στην ευρωζώνη. Μπορεί οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ελλάδα να είναι χαμηλότεροι απ΄ότι στη Γερμανία, αναλογικά με τον πληθυσμό, αλλά η κρίση έχει πλήξει τη χώρα περισσότερο από τα βιομηχανικά έθνη της κεντρικής Ευρώπης. Η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τους κλάδους που υπέφεραν λόγω των περιοριστικών μέτρων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τουρισμό».

Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Κρητικός παραμένει αισιόδοξος και εξηγεί το γιατί: «Βασικό γνώρισμα των δύο προηγούμενων δεκαετιών ήταν το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό επενδύσεων στην Ελλάδα: το συνολικό ποσό ανά κεφαλή δεν ξεπερνούσε το ήμισυ του κοινοτικού μέσου όρου. Σε απόλυτα μεγέθη θα λέγαμε ότι «έλειπαν» κάθε χρόνο επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι να απορεί κανείς, γιατί η ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να αναπτύξει ανταγωνιστικές δομές, καθώς απουσίαζε το θεμέλιο για την ανάπτυξή της. Εδώ ακριβώς θέλει να παρέμβει η νέα κυβέρνηση, εγκαινιάζοντας διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν προ πολλού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ούτε παραγγελία να ήταν τα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, που διατίθενται λόγω πανδημίας μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Ενώ άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης επιδίδονται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις για το πώς θα καταναλώσουν τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη φορά, αποφάσισε να ακολουθήσει μία στρατηγική καινοτομίας. Με τα χρήματα θα στηριχθούν επενδυτικά σχέδια κυρίως σε τρεις βασικούς τομείς, που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μέλλον: προστασία του κλίματος και επέκταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκπαίδευση και εργασιακές δεξιότητες, ψηφιοποίηση της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Γιάννης Παπαδημητρίου

Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Τουρκική «διπλωματία» των κανονιοφόρων μέσω γερμανικού Τύπου: Επιφυλάξεις για τα… 12 μίλια στο Ιόνιο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal