Εφιαλτικές ώρες στη Βρετανία: Ψάχνουν κλίνες σε ξενοδοχεία για να αδειάσουν οι ΜΕΘ

File Photo: Μεταφορά ασθενούς σε νοσοκομεία του Λονδίνου. EPA/ANDY RAIN




Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ επιβεβαίωσε δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση του εθνικού συστήματος υγείας NHS εξετάζουν την πιθανότητα μεταφοράς ασθενών από νοσοκομεία σε ξενοδοχεία ώστε να υπάρχουν περισσότερες κλίνες διαθέσιμες για τους βαριά νοσούντες από COVID-19.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη το πρωί ο κ. Χάνκοκ είπε ότι θα εξεταστούν όλες οι πιθανότητες για να μειωθεί η πίεση που δέχεται το NHS, το οποίο με βάση στοιχεία από το τέλος της περασμένης εβδομάδας είχε πάνω από 35.000 νοσηλευόμενους ασθενείς του κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε, ήδη το νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στο ανατολικό Λονδίνο έχει αρχίσει να δέχεται ασθενείς, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες επιλογές για να είναι προετοιμασμένη.

Τόνισε ότι το εξιτήριο από το νοσοκομείο θα δίνεται μόνο σε κλινικά δικαιολογημένα περιπτώσεις ασθενών που μπορούν να παρακολουθούνται και εκτός νοσοκομείου.

Το σχέδιο αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του NHS σύμφωνα με το οποίο η αυξημένη ανάγκη για χωρητικότητα στα δημόσια νοσοκομεία σημαίνει ότι κάποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να λαμβάνουν πρόωρο εξιτήριο προς ξενοδοχεία ή για το σπίτι τους. Εκεί θα παρακολουθούνται είτε από διαθέσιμο προσωπικό του NHS, είτε από εκπαιδευμένους εθελοντές, είτε από μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Το ίδιο έγγραφο αναφέρει πως το NHS ζητά επιπλέον από οίκους ευγηρίας να δέχονται ασθενείς Covid απευθείας από νοσοκομεία ακόμα και χωρίς αρνητικό διαγνωστικό τεστ, εφόσον έχουν μείνει σε απομόνωση για 14 ημέρες και δεν έχουν εκδηλώσει νέα συμπτώματα.

Ο κ. Χάνκοκ δήλωσε επίσης ότι είναι «αδύνατο» να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί. «Δε θα τους κρατήσουμε σε ισχύ ούτε στιγμή περισσότερο από όσο χρειάζονται, αλλά θα τους κρατήσουμε σε ισχύ για όσο χρειάζεται», ανέφερε.

Εκτίμησε δε ότι η κυβέρνηση είναι «εντός στόχου» για τον εμβολιασμό των 14 εκατομμυρίων πιο ευπαθών και εκτεθειμένων στον ιό πολιτών έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί 2.432.641 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανάλυση του ρυθμού μετάδοσης του ιού προκύπτει για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες μια τάση μείωσης των κρουσμάτων, ιδίως στις περιοχές που πρώτες τέθηκαν υπό αυστηρότερους περιορισμούς, όπως το Κεντ και το Λονδίνο.

Ο χθεσινός ημερήσιος απολογισμός των 45.533 κρουσμάτων ήταν κατά 25% χαμηλότερος σε σύγκριση με μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι επιστήμονες τονίζουν πάντως ότι ασφαλή συμπεράσματα είναι ακόμα πρώιμα.

Ούτως ή άλλως σημειώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η πίεση επί του NHS καθώς κρούσματα των προηγούμενων εβδομάδων θα μετατραπούν σε νοσηλείες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Γερμανία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι ανέρρωσε και θα επιστρέψει στις 17 Ιανουαρίου στην Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: