Εφετείο έκρινε ένοχη τη Shell στη Νιγηρία για διαρροή πετρελαίου που προκάλεσε περιβαλλοντική καταστροφή [photo]

File Photo Μία στήλη μαύρου καπνού υψώνεται πάνω από αγωγό πετρελαίου στη Νιγηρία μετά από έκρηξη που σκότωσε πάνω από 40 ανθρώπους. Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε την εταιρεία Shell στην καταβολή αποζημιώσεων EPA/STR μέσω ΚΥΠΕ




Εφετείο της Ολλανδίας καταδίκασε τη θυγατρική της πετρελαϊκής εταιρείας Royal Dutch Shell στη Νιγηρία να καταβάλει αποζημιώσεις στους αγρότες που επλήγησαν από τη διαρροή πετρελαίου σε αγωγό της στο Δέλτα του Νίγηρα η οποία κατέστρεψε τρία χωριά.

“Το δικαστήριο έκρινε ότι η Shell Nigeria ευθύνεται για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη διαρροή”, ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο στη Χάγη. “Το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβληθεί θα οριστεί αργότερα”, πρόσθεσε.

Το δικαστήριο δεν έκρινε άμεσα υπεύθυνη για την καταστροφή τη μητρική εταιρεία, όμως της ζήτησε να εγκαταστήσει ένα σύστημα εντοπισμού διαρροών στον αγωγό της στο χωριό Ορούμα, προκειμένου να αποφευχθούν άλλες καταστροφές στο περιβάλλον.

Ήδη η απόφαση του εφετείου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος Friends of the Earth.

File Photo Εικόνα από την περιβαλλοντική καταστροφή στη Νιγηρία EPA/STR μέσω ΚΥΠΕ

“Πρόκειται για εκπληκτικά νέα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες”, δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Ολλανδία Ντόναλντ Πολς. “Σημαίνει ότι οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να τα βάζουν με τις πολυεθνικές που τους βλάπτουν”, πρόσθεσε.

Η Friends of the Earth είχε προσφύγει το 2008 στη δικαιοσύνη μαζί με τέσσερις Νιγηριανούς αγρότες εναντίον της Shell, ζητώντας από την εταιρεία να τους καταβάλει αποζημιώσεις για το χαμένο τους εισόδημά τους λόγω της μόλυνσης των υδάτινων πόρων και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και να καθαρίσει την περιοχή από το πετρέλαιο.

Η εταιρεία από την πλευρά της απέδιδε πάντα τη μόλυνση στα χωριά Γκόι, Ικότ Άντα Ούντο και Ορούμα, στη νοτιοανατολική Νιγηρία, σε πράξεις δολιοφθοράς.

Το 2013 κατώτερης βαθμίδας δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η Shell Nigeria ευθύνεται για πολλές υποθέσεις μόλυνσης από πετρέλαιο.

Αν και το εφετείο σήμερα έκρινε υπεύθυνη μόνο τη θυγατρική της Shell για τη διαρροή, η απόφαση ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες προσφυγές για περιβαλλοντική καταστροφή εναντίον της εταιρείας.

Με πληροφορίες από  AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χάγη, Ολλανδία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Τρίτο στο παγκόσμιο ρεκόρ το Μεξικό: Πάνω από 155.000 θάνατοι και 1,82 εκατ. τα κρούσματα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: