Έχουν ξεσαλώσει οι Γερμανοί: Το αποτυχημένο πραξικόπημα δείχνει πόσο μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ

FILE PHOTO: Ο ακροδεξιός Richard Bigo Barnett, γνωστός οπαδός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο γραφείο της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόσι. EPA, JIM LO SCALZO




Όχι, η αμερικανική Δημοκρατία δεν έχει ακόμη διασωθεί. Η αποτυχημένη επίθεση στο Καπιτώλιο δείχνει πόσο μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν ακόμα οι ΗΠΑ.

Τα παραπάνω αναφέρει το σχόλιο του αρχισυντάκτη του ZDF, Peter Frey:

Τίτλος: «Ο Τραμπ θα πρέπει να τιμωρηθεί»
Υπότιτλος: «Η αμερικανική Δημοκρατία δεν σώζεται, επειδή το Κογκρέσο επιβεβαίωσε την εκλογή του Biden και ο όχλος του Trump αποχώρησε. Το αποτυχημένο πραξικόπημα δείχνει πόσο μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ»

Υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτό: Το υπερήφανο Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν κατόρθωσε και δεν θέλησε να σταματήσει τον αδίστακτο Πρόεδρό του. Αντίθετα, για πολύ καιρό βασιζόταν καιροσκοπικά σε αυτόν. Ένας Πρόεδρος που καλεί τους υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο διαπράττει στην πράξη εσχάτη προδοσία.

Αυτό θα πρέπει να τιμωρηθεί. Όσο το κόμμα δεν διακόπτει τις σχέσεις του με τον Trump, τους ακραίους υποστηρικτές του και τα ηγετικά πρόσωπα αυτών των εφιαλτικών τεσσάρων ετών, η αμερικανική Δημοκρατία θα παραμείνει ευάλωτη.

Δεύτερον, ο Trump είχε τη δυνατότητα να γιγαντωθεί μόνο χάρη στο παράλληλο σύμπαν που δημιούργησε στα ψηφιακά Μέσα. Το γεγονός ότι το Twitter και το Facebook παίρνουν πλέον την τελευταία στιγμή αποστάσεις από αυτόν τον μανιακό βασιλιά των Followers στον Λευκό Οίκο αποτελεί καθαρή υποκρισία. Όποιος ανταμείβει με αλγόριθμο τις πιο έξαλλες διατυπώσεις, διαδίδει εναλλακτικά γεγονότα, δαιμονοποιεί τον συμβιβασμό, αυτός διχάζει αντί να ενώνει την κοινωνία.

Τρίτον, το ζήτημα δεν είναι μόνον ο Trump. Είναι και οι ψηφοφόροι του. Οι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης, οι οικονομικά απειλούμενοι λευκοί, κάποτε περήφανοι εκπρόσωποι του πλειοψηφούντος τμήματος της κοινωνίας, πρέπει και αυτοί να κερδηθούν.

Ο Joe Biden βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με το καθήκον να προτείνει μία πολιτική που να αφορά όλη την Αμερική.

Το γεγονός ότι διαθέτει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα καθιστά ευκολότερη την άσκηση πολιτικής. Αυτό όμως δεν θα είναι αρκετό για να συμφιλιώσει την Αμερική.

Από την εισβολή στο Καπιτώλιο θα πρέπει να διδαχθούμε ένα πράγμα πάνω απ’ όλα: Ότι θα πρέπει να πολεμήσουμε αποφασιστικά ενάντια στα πολιτικά άκρα, ακόμα κι αν βρίσκονται ήδη σε αξιώματα και Κοινοβούλια.

Η Δημοκρατία μπορεί να καταστραφεί και εκ των έσω. Εμείς οι Γερμανοί το βιώσαμε αυτό το 1933. Το γεγονός ότι ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας Πρόεδρος θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα του στο χείλος του γκρεμού μετατρέπει την Ιστορία σε πικρό, προειδοποιητικό παρόν.

ΠΗΓΗ: Σχόλιο του αρχισυντάκτη του ZDF, Peter Frey

Το 2021 έτος-κίνδυνος για τον Ερντογάν: Στην Ουάσιγκτον όπως και στις Βρυξέλλες, η επιείκεια δεν υφίσταται πλέον…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: