«Δολοφονήστε τα ΜΜΕ»: Αυτό είναι ένα από τα συνθήματα που έγραψαν στο Καπιτώλιο οι φίλοι του Τραμπ

FILE PHOTO : Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ στέκονται στην πόρτα των αιθουσών της Γερουσίας αφού παραβίασαν την ασφάλεια του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, DC, ΗΠΑ, 06 Ιανουαρίου 2021 EPA, JIM LO SCALZO




Με τίτλο «Μετά από εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο – Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στις ταραχές», η ανάλυση που υπογράφει η δημοσιογράφος Isabelle Klein στην Deutschlandfunk αναφέρει:

Όταν το αμερικανικό Καπιτώλιο κατελήφθη, δέχθηκαν επίθεση από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ενώ παρεμποδίστηκαν και κατά την εκτέλεση της εργασίας τους. Μάλιστα οι καταληψίες σκάλισαν σε πόρτα του Καπιτωλίου το σύνθημα «Δολοφονήστε τα ΜΜΕ».

Την ώρα που οι ταραχές ήταν ακόμη σε εξέλιξη, οι δημοσιογράφοι επιτόπου μετέδιδαν ότι θα μεταδίδουν όλα όσα συμβαίνουν όχι μόνο για λογαριασμό τον εργοδοτών τους αλλά και μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Στο Twitter αλλού δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν, μεταξύ άλλων, πώς οι άνθρωποι του Τύπου παρενοχλήθηκαν, παρεμποδίστηκαν και δέχθηκαν επανειλημμένα επιθέσεις από διαδηλωτές. Για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος του Bloomberg, William Turton, κατέγραψε σε βίντεο τους υποστηρικτές του Trump να καταστρέφουν οδοφράγματα και εξοπλισμό.

Η αναπληρώτρια αρχισυντάκτης του ZDF, Bettina Schausten, αξιολογεί τις επιθέσεις στον Τύπο ως «επίθεση στην ελεύθερη μετάδοση των γεγονότων». Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και «ιδιαίτερα δυσάρεστο για τις ΗΠΑ, κοιτίδα της Δημοκρατίας».

Αλλά και ο Γερμανός δημοσιογράφος Daniel Friedrich Sturm ήταν ζωντανά επιτόπου ως ανταποκριτής στις ΗΠΑ για λογαριασμό της WELT. «Η κλιμάκωση είχε ήδη ξεκινήσει, όταν έφτασα στην περιοχή», δήλωσε ο Sturm στο Deutschlandfunk. Ήταν σοκαριστικό το πόσοι λίγοι άνδρες τήρησης της τάξης βρίσκονταν επιτόπου «ακόμα και μία ώρα μετά την είσοδο των υποστηρικτών του Trump στο Καπιτώλιο».

Ο ίδιος προσπάθησε να μην τραβήξει την προσοχή και δεν εμφανίστηκε αμέσως ως εκπρόσωπος κάποιου ΜΜΕ. «Δεν φορούσα τη διαπίστευσή μου», δήλωσε ο Sturm, καθώς είναι γνωστή η στάση των υποστηρικτών του Trump προς τα ΜΜΕ. Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ δυσφημεί τακτικά τα ΜΜΕ στις ομιλίες του: «Δεν είναι κάτι που προκαλεί πραγματικά έκπληξη».

Η ζωντανή κάλυψη των γεγονότων από τον δημοσιογράφο Robert Moore προσέλκυσε μεγάλη προσοχή. Για λογαριασμό του βρετανικού τ/σ ITV μετέδωσε τις εξελίξεις απευθείας μέσα από το πλήθος των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο. Το ρεπορτάζ του κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές στα κοινωνικά δίκτυα μέσα σε λίγες ώρες.

Μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο, το Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό του Προέδρου Trump. Το Facebook και η θυγατρική του Instagram ανακοίνωσαν αργότερα ότι θα συμμετάσχουν στο μέτρο, δικαιολογώντας τη λήψη του με την ανησυχία ότι τα μηνύματα του Trump θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω βία.

Λίγο πριν, ο Trump είχε επιδείξει κατανόηση για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο. Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι σημειώθηκε τεράστια εκλογική απάτη εις βάρος του και παρότρυνε τους οπαδούς του να επιστρέψουν στα σπίτια τους ειρηνικά. Ο Trump έκανε ταυτόχρονα λόγο για «μεγάλους πατριώτες» και ενθάρρυνε όσους τον ακολουθούν να «θυμούνται αυτήν την ημέρα για πάντα».

Μιλώντας στο Deutschlandfunk, ο δημοσιογράφος δεδομένων Luca Hammer επέκρινε την τακτική που υιοθέτησαν οι εταιρείες τεχνολογίας, καθώς αντέδρασαν πολύ αργά στις παραβάσεις του Trump: «Λίγες μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του βρήκαν το θάρρος να κάνουν ό,τι στην πραγματικότητα ζητείτο πάντοτε. Και ακόμη και τώρα εξακολουθούν να είναι πολύ προσεκτικές, καθώς θα μπορούσαν πραγματικά να έχουν διαγράψει απευθείας ή να έχουν μπλοκάρει τον λογαριασμό».

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Karolin Schwarz, η οποία ερευνά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στο Διαδίκτυο, πολλοί από τους υποστηρικτές του Trump χρησιμοποιούν πλέον εναλλακτικά δίκτυα. Μέσω αυτών οργανώθηκαν και οι διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον, όπως δήλωσε στο Deutschlandfunk: «Κατά κανόνα δεν υπάρχει πλατφόρμα στην οποία αυτό δεν συμβαίνει, αυτό πρέπει να το πούμε. Είτε βρίσκεται κανείς στο VK, στο Parler, είτε στο Reddit, το οποίο στη συνέχεια έγινε ο ιστότοπος του Trump. Και αυτό φυσικά, έπαιξε σημαντικό ρόλο, πιθανόν και έναν από τους πιο σημαντικούς». Σημειωτέον πως το VK.com είναι ρωσικό κοινωνικό δίκτυο, ενώ το Parler και το Reddit είναι πλατφόρμες προερχόμενες από τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Deutschlandfunk – Isabelle Klein

Έχουν ξεσαλώσει οι Γερμανοί: Το αποτυχημένο πραξικόπημα δείχνει πόσο μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: