Δώδεκα χρόνια χωρίς τον Χριστόδουλο: «Κρατήστε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία γιατί αυτά είναι τα θεμέλιά μας»

FILE PHOTO: Η Εκκλησία της Κύπρου υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, Δευτέρα 30 Απριλίου 2007. Φωτογραφία ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Ήταν 28 Απρίλη 1998, όταν ο κατά κόσμο Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης, μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κλήθηκε μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, να αναλάβει το πηδάλιο της Εκκλησίας Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ύστερα από τις εκκλησιαστικές εκλογές με ανθυποψήφιους τον Θηβών Ιερώνυμο (σημερινό αρχιεπίσκοπο) και τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο.

Ο Χριστόδουλος, προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαβάζει τον «επιβατήριο» λόγο του στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Από εκείνη την ημέρα, ένας άλλος εντελώς διαφορικός άνεμος, άρχισε να πνέει στους κόλπους της Ελλαδικής εκκλησίας.

Πολύ γρήγορα, όλοι μιλούσαν για τον Αρχιεπίσκοπο, που καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία, «ακόμα και με το σκουλαρίκι». «Σας πάω», τους είχε πει χαρακτηριστικά! Ζητούσε συγγνώμη από τους νέους για όσα δεν έγιναν από τους μεγαλύτερους, ενώ άρχισε αμέσως να ασχολείται με την αναζωογόνηση όλων των υπηρεσιών της Εκκλησίας και κυρίως του φιλανθρωπικού τομέα. Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα.

  • Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα. Ίδρυσε την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε εννιά γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.

Τέλος, ίδρυσε την Οργάνωση «Αλληλεγγύη», μέσω της οποίας γίνεται παρέμβαση με ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμια κλίμακα.

«Η Εκκλησία είναι ο χώρος της αγάπης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ανεκτικότατος. Η Εκκλησία ενώνει υπό τας πτερύγας της όλο το λαό, τον συμβουλεύει, τον αγκαλιάζει στις χαρές και τις λύπες του. Είναι η Μάνα που θυσιάζεται για τα παιδιά της. Ο Αρχιεπίσκοπος πέραν αυτών δεν δικαιούται να έχει άλλες πολιτικές πεποιθήσεις. Ευρίσκεται υπεράνω κομμάτων, ανήκει σε όλους τους Έλληνες, ο λόγος του είναι ενωτικός, καθοδηγητικός και αφυπνιστικός», είχε δηλώσει στις 6 Οκτωβρίου 1998 στην πρώτη ομιλία του ενώπιον της Ιεραρχίας.

Ο αείμνηστος Χριστόδουλος μιλούσε με τη γλώσσα του λαού χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμα και την αργκό προκειμένου να συμβουλεύσει τους νέους για να αποφύγουν τα ναρκωτικά, να κρίνει τις πολιτικές επιλογές που οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας, την μοναξιά, τα ψυχολογικά προβλήματα.

Την άνοιξη του 2000 συγκρούστηκε μετωπικά με την κυβέρνηση Σημίτη για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα νέα αστυνομικά δελτία ταυτότητας, ένα θέμα που απασχόλησε για περίπου δύο χρόνια την κοινή γνώμη. Στις λαοσυνάξεις που είχε διοργανώσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πιστοί.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου 2000 έως και την 25η Μαρτίου του επομένου έτους (σημαδιακές ημερομηνίες και οι δύο), χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση και εντελώς εθελοντικά, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από τρία εκατομμύρια υπογραφές! Στόχος να εξαναγκασθεί η κυβέρνηση να θέσει το θέμα των ταυτοτήτων σε δημοψήφισμα.

  • Οι συστρατευόμενοι υποτακτικοί της «νέας τάξης» αγνόησαν επιδεικτικά τη φωνή του λαού! Παρόμοιες μαχητικές λαοσυνάξεις διοργανώθηκαν και για το σκοπιανό ζήτημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν αποδεκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων όπου γης που πιστεύουν στον άνθρωπο, στην Ελλάδα και στην Ορθοδοξία. Καυστικός και πάντα ειλικρινής σχολίαζε την επικαιρότητα και έβαζε τα πράγματα στη θέση τους με επιχειρήματα που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορούσε να αμφισβητήσει.

Καθησύχαζε τους πολιτικούς που χωρίς λόγο ανησυχούσαν για τις  καρέκλες τους: «Ας κοιμούνται ήσυχοι οι κυβερνώντες δεν είμαι εκείνος εγώ που αμφισβητώ την πολιτική επικυριαρχία τους». Έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την λαίλαπα της εθνικής ισοπέδωσης:

«Η παγκοσμιοποίηση επιδιώκει να μας κάνει χυλό, σούπα, πρόβατα ή μάλλον γαλοπούλες, ώστε κάποιος να μας καθοδηγεί με το καλάμι… Η λέξη έθνος έχει εξοστρακιστεί από τη γλώσσα μας, γιατί ορισμένοι τη συγχέουν με τον εθνικισμό. Οι πατριώτες δεν είναι εθνικιστικές. Ορισμένοι ρομαντικοί δεχόμεθα επίθεση για τις απόψεις μας…. «Άλλο είναι ο γνήσιος πατριωτισμός και άλλο ο παθογενής εθνικισμός, ο οποίος εγκρύπτει ρατσιστικά μηνύματα αντίθετα προς το μήνυμα της Ορθοδοξίας, η οποία διδάσκει ότι, ακόμη και αυτοί που δεν ανήκουν στην Εκκλησία, είναι παιδιά του Θεού», είχε πει σε ομιλία του στο οίκημα της Ιεράς Μητροπόλεως της κατεχόμενη Μόρφου.

  • «Μας λένε ότι είμαστε φανατικοί, δήθεν υποκειμενικοί, ότι δεν συμβαδίζουμε με τους προοδευτικούς. Εμείς όμως έχουμε διδαχθεί να ακολουθούμε αυτό που θεωρούμε δίκαιο και σωστό, έστω και αν αυτό μας κοστίζει». είπε σε συνέντευξη του τον Μάιο του 1999 στους μαθητές του 43ου Λυκείου Αθηνών.

Προφητικός γεμάτος υψηλά νοήματα ο λόγος του: «Κρατήστε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία γιατί αυτά είναι τα θεμέλιά μας. Επάνω σε αυτά μπορούμε να στηριχτούμε για να επιβιώσουμε για να μην έρθει κανένας οδοστρωτήρας και μας κάνει όλους αλοιφή. Δεν πρέπει να γίνουμε αλοιφή σούπα. Πρέπει να διατηρήσουμε το σχήμα που έχουμε και που είναι η παράδοσή μας… Προσέξτε μην αφήσετε ποτέ να σας κάνουν κιμά». Αυτά είπε απευθυνόμενος στους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος Κυψέλης στις 15 Απριλίου 2000.

Από την Κύπρο έστειλε το μήνυμα: «Μόνη λύση είναι η επανένωση, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποτελέσει προσεχώς μια ενωμένη μεγαλώνυμη κοινότητα ελληνοχριστιανική και τουρκοκυπριακή, που θα βασίζεται επί της αρχής της συνυπάρξεως».

Και μια σοφή προτροπή προς τις πολιτικές ηγεσίες μας: «Οι φίλοι και σύμμαχοι μας υπολογίζουν, όταν είμαστε γενναίοι και διεκδικητικοί. Εάν είμαστε καρπαζοεισπράκτορες, δεν μας υπολογίζει κανένας», είπε σε ομιλία του στον Καθεδρικό ναό της Αθήνας την 1η  Φεβρουαρίου 2006.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκοιμήθη στις 28 Ιανουαρίου 2008, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Κάποιοι είπαν πως ο θάνατος του δεν ήταν τυχαίος! Οψόμεθα!

(*Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Κάθε πράμα στον καιρό του; Διάλογος για το διάλογο, διάλογος κωφών… Και τα “δώρα” των Βρετανών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: