Δέος: Αρχαίο ταφικό μνημείο με περίτεχνες γυναικείες μορφές αποκαλύφθηκε στην Παιανία

Φωτογραφία via Υπουργείο Πολιτισμού, ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ένα επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου

δήμου της Παιανίας «Καθύπερθεν» εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη στην πρόσφατη έρευνα στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Παιανίας, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο δημαρχείο της πόλης.

Το μνημείο βρέθηκε στα νοτιοδυτικά του λόφου Κατσουλέρθι και σώζεται αποσπασματικά, σπασμένο σε δυο τμήματα.
Εικονίζονται δυο αντικριστές γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος: στη δεξιά πλευρά η νεκρή καθισμένη σε περίτεχνο κάθισμα, στηρίζει τα πόδια της σε χαμηλό υποπόδιο. Είναι ντυμένη με διάφανο ιωνικό χιτώνα και ιμάτιο.

Στην αριστερή πλευρά, μπροστά στη νεκρή, στέκεται η θεραπαινίδα της, στηρίζοντας με θλίψη το κεφάλι της με το αριστερό χέρι.

Φωτογραφία via Υπουργείο Πολιτισμού, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το θέμα της παράστασης είναι τυπικό στα επιτύμβια ανάγλυφα του 4ου αι. π.Χ. και συναντάται στην εντοιχισμένη επιτύμβια στήλη στον Ι.Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, στην στήλη της Ηγησούς από το νεκροταφείο του Κεραμεικού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και στην στήλη της Μνησαρέτης από την Βελανιδέζα (Γλυπτοθήκη Μονάχου).

Η απόδοση των μορφών στο επιτύμβιο της Παιανίας σχεδόν ολόγλυφων εντυπωσιάζει και χρονολογεί το μνημείο στην περίοδο πριν από την δια νόμου απαγόρευση (317 π.Χ.) της κατασκευής πολυτελών ταφικών μνημείων.

Φωτογραφία via Υπουργείο Πολιτισμού, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ανάγλυφο, όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού, μεταφέρθηκε για φύλαξη και συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας.

Η ανασκαφή εξελίσσεται και είναι πιθανόν να εντοπισθούν και άλλα θραύσματά του. Στο οικόπεδο ανασκάπτονται επίσης κατάλοιπα και άλλων εποχών.

Πηγή Φωτογραφιών: Υπουργείο Πολιτισμού

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE 

Τα μυστικά του «αποκαλύπτει» ο ταφικός τύμβος Μεσιάς στη χώρα της αρχαίας Ευρωπού στο Κιλκίς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: