Δεν χάνει ευκαιρία ο Τσαβούσογλου: Μίλησε για ηγετικό ρόλο της Τουρκίας εντός ΝΑΤΟ σε συνάντηση με Στόλτεμπεργκ

File photo: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνει δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE / HANDOUT μέσω ΚΥΠΕ




Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ συζήτησαν για το μηχανισμό αποφυγής ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην έδρα της συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της συμμαχίας, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην έδρα του ΝΑΤΟ και συζήτησαν για “τις συνεχιζόμενες προσπάθειες επί του μηχανισμού απεμπλοκής και τη μείωση των κινδύνων περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και άλλα ζητήματα ασφαλείας.

Aπό την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ “πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την ενότητα και την αλληλεγγύη εντός της Συμμαχίας”, σημείωσε ότι η Τουρκία “αναλαμβάνει κρίσιμους και ηγετικούς ρόλους στην εξασφάλιση της αποτροπής και της άμυνας της Συμμαχίας” και “θα συνεχίζει να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ στις αποστολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ”.

Αργότερα την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ταυτόχρονα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και Διευθυντής Υποθέσεων ΕΕ, Φαρούκ Καϊμακτσί, συναντήθηκε σήμερα με τη Γενική Διευθύντρια Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν Μονίκ Παριά σε σχέση με την αναθεώρηση της δήλωσης της 18ης Μαρτίου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και το διάλογο για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων. Ο ίδιος δήλωσε ότι “η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ξεκινούν στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας”.

  • Συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα και κοινοτικούς αξιωματούχους θα έχει την άλλη εβδομάδα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδα Νίκος Δένδιας.

Όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Δευτέρα,  25 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, ο Υπουργός μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα έχει συναντήσεις με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ντομπροφσκις και τον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά στην έδρα της Κομισιόν. Επίσης, προγραμματίζεται συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Βαχρέλι και δείπνο με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ. Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί θα έχει διμερή συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμέ και στην συνέχεια θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχιας.

Με πληροφορίες από KYΠΕ/Θανάσης Αθανασίου/ΑΓΚ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ενώ Ελλάδα και Αίγυπτος εξοπλίζονται: Ο Ερντογάν μιλάει για ειρήνη παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: