Δεύτερη παραπομπή για τον Ντόναλντ Τραμπ: Ιστορική ήττα για τον ηγέτη της αμερικανικής υπερδύναμης…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο, χαιρετά τους οπαδούς του… EPA, Samuel Corum / POOL




Το αμερικανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την παραπομπή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία για δίκη με κατηγορία την ανταρσία και της υποκίνησης στάσης, λόγω της επίθεσης των οπαδών του εναντίον του Καπιτωλίου.

Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 232 βουλευτές, ανάμεσά τους και δέκα Ρεπουμπλικάνοι. Και εναντίον της παραπομπής ψήφισαν 197 βουλευτές, όλοι Ρεπουμπλικάνοι. Πέντε βουλευτές δεν ψήφισαν.

Επανερχόμενοι στη Βουλή, υπό την απειλή της συνεχιζόμενης βίας και της προστασίας χιλιάδων στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς, οι νομοθέτες ήταν αποφασισμένοι να ζητήσουν από τον κ. Τραμπ να λογοδοτήσει μόλις μία εβδομάδα πριν αποχωρήσει από το αξίωμα.

Το θέμα ήταν ο ρόλος του στην ενθάρρυνση ενός όχλου που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο πριν από μια εβδομάδα, ενώ το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επιβεβαιώσει τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, αναγκάζοντας τους νομοθέτες να διακόψουν και να τρέξουν για να σωθούν από τη θανατηφόρα έξαλλη συμπεριφορά των οπαδών του κ. Τραμπ.

Το Σώμα υιοθέτησε ένα ενιαίο άρθρο κατηγορίας, για να κατηγορήσει τον κ. Τραμπ για «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών» και ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή του από το αξίωμα και τον αποκλεισμό του ώστε να μην διεκδικήσει ξανά αξίωμα.

Η ψηφοφορία έθεσε το στάδιο για τη δεύτερη δίκη της Γερουσίας για τον κ. Τραμπ σε ένα χρόνο, αν και οι γερουσιαστές φαινόταν απίθανο να συγκαλέσουν και να αποφανθούν πριν από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο κ. Μπάιντεν θα ορκιστεί και θα αναλάβει την Προεδρία.

Η τελευταία διαδικασία, σχετικά με τις προσπάθειες του κ. Τραμπ να πιέσει την Ουκρανία να βγάλει τα “άπλυτα” του κ. Μπάιντεν, ήταν μια κομματική υπόθεση. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν ακολούθησαν τους Δημοκρατικούς,.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει ακόμη την οριστική του απόφαση για το πώς θα ψηφίσει εφόσον παραπεμφθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν έχω λάβει μια οριστική απόφαση για το πώς θα ψηφίσω», αναφέρει ο Μακόνελ σε ένα υπόμνημα που απευθύνεται στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Πρόσθεσε ότι θα ακούσει πρώτα τα νομικά επιχειρήματα που θα παρουσιαστούν στη Γερουσία.

Αποσπάσματα από αυτή τη δήλωση του Μακόνελ δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε έκκληση προς τους υποστηρικτές του να μην οργανώσουν νέες διαδηλώσεις, όπως απειλούν ορισμένοι από αυτούς, την ώρα που το κέντρο της Ουάσινγκτον θυμίζει ολοένα και περισσότερο στρατόπεδο, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, την επόμενη εβδομάδα.

Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά την παραπομπή του, ο Τραμπ ζητά «από όλους τους Αμερικανούς» να επικρατήσει ηρεμία.

«Υπό το φως των αναφορών για περισσότερες διαδηλώσεις, σας παροτρύνω ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στην παρανομία και ΟΧΙ βανδαλισμούς οποιουδήποτε είδους», γράφει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

«Δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύω και δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύει η Αμερική. Καλώ ΟΛΟΥΣ του Αμερικανούς να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι εντάσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Σας ευχαριστώ», προσθέτει σε αυτήν την ανακοίνωση.

Περισσότερα σε λίγο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: