Δασμοί, τέλη εκτελωνισμού και… καραβιές με γιαούρτι: Το Brexit εκτοξεύει τις τιμές στα e-shops και αναστατώνει το εμπόριο

File Photo: Δέματα της Amazon σε κέντρο διανομής της Γερμανίας. EPA/FRIEDEMANN VOGE




Παρελθόν φαίνεται – προς το παρόν τουλάχιστον- να αποτελούν οι ανταγωνιστικές αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο λόγος είναι ότι μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 οι εισαγωγές ταχυδρομικών δεμάτων, όπως είναι στην περίπτωση αυτή οι παραγγελίες που κάνουν οι απλοί καταναλωτές από e-shops, επιβαρύνονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με δασμούς, ΦΠΑ αλλά και τέλη εκτελωνισμού.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή σε ρεπορτάζ της Δήμητρας Μανφάβα, ήδη από τα ΕΛΤΑ ή τις εταιρείες ταχυμεταφορών που δραστηριοποιείται στη διανομή παραγγελιών που έχουν γίνει στο εξωτερικό, έρχονται μηνήματα προς τους αγοραστές ότι για να παραλάβουν το προϊόν τους θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για ΦΠΑ, δασμούς και τέλη εκτελωνισμού, επιβαρύνσεις που φθάνουν σχεδόν την αξία του προϊόντος.

Επιπλέον 50 ευρώ για αγορά 80,75 ευρώ

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα όπως το περιγράφει στην εφημερίδα η ιδιωτική υπάλληλος Εφη Π.: «Εκανα μια παραγγελία στις αρχές Ιανουαρίου σε γνωστή βρετανική αλυσίδα ρούχων, κυρίως διότι εδώ ήταν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, και η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να ισχύουν νέα δεδομένα. Η αξία της παραγγελίας ήταν 80,75 ευρώ. Μου ήρθε μήνυμα να πληρώσω επιπλέον 50 ευρώ για ΦΠΑ, δασμούς και τέλη εκτελωνισμού».

Παράδειγμα δεύτερο: Οταν ο Γιάννης Ρ., ελεύθερος επαγγελματίας, πήγε να αγοράσει έναν σκληρό δίσκο για τον υπολογιστή του μέσω του Amazon UK, διαπίστωσε ότι εκτός από την τιμή του προϊόντος και το κόστος των μεταφορικών εμφανίστηκε μια επιπλέον χρέωση που αφορούσε τον εκτελωνισμό του προϊόντος. Ετσι, το κόστος ανέβαινε από τα 140 στα 160 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος μεταφοράς.

Επίσης, η Δ.Μ., ιδιωτική υπάλληλος, αποφάσισε να αγοράσει βρεφικά παπούτσια και ρούχα για την κόρη της, ηλικίας 1,5 έτους, από βρετανικό ηλεκτρονικό κατάστημα, γνωρίζοντας ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ΦΠΑ στα είδη αυτά είναι μηδενικός. Ωστόσο, όταν έκανε την παραγγελία ενημερώθηκε ότι θα επιβληθεί ο ΦΠΑ που ισχύει στην Ελλάδα και που για τα είδη αυτά είναι ως γνωστόν 24%.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις

Πέραν των επιπλέον χρεώσεων, το κομφούζιο που προκλήθηκε ειδικά στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021, με τη μετάβαση στα νέα δεδομένα, οδήγησε σε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΥΕ) Δημήτρης Τριμπόνιας, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο τελωνείο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», διότι εκεί φθάνουν τα ταχυδρομικά πακέτα με τα οποία έρχονται οι παραγγελίες που γίνονται από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Εκεί, λόγω του όγκου των δεμάτων, καθώς πολλοί προχώρησαν σε παραγγελίες επειδή ήταν κλειστά τα καταστήματα στην Ελλάδα, καθυστερεί η διαδικασία του εκτελωνισμού. Βεβαίως, καθυστερήσεις υπάρχουν και λόγω του όγκου των παραγγελιών που μπορεί να εκτελωνίζονται νωρίτερα σε άλλη χώρα της Ε.Ε. πριν φθάσουν στην Ελλάδα. Παραγγελία που έγινε από την Ελλάδα σε γνωστή βρετανική αλυσίδα ένδυσης στις 8 Ιανουαρίου, αποστέλλεται από την αλυσίδα σε τρία διαφορετικά πακέτα: και τα τρία πακέτα έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 12 Ιανουαρίου και έφθασαν στο Βέλγιο, όμως από εκεί για την Ελλάδα έφυγαν στις 20 και 21 Ιανουαρίου.

Αποστολή γιαουρτιών με… καράβι

Ακόμη και με καράβι αναγκάστηκε η εταιρεία να στείλει γιαούρτια στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να εφοδιάσει εγκαίρως με τα προϊόντα της τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς τις τελευταίες ημέρες του 2020 και τις πρώτες του 2021 τα φορτηγά με τα εμπορεύματα σχημάτιζαν τεράστιες ουρές στο πέρασμα Ντόβερ – Καλαί. Το παραπάνω ανέφερε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας «Κρι Κρι» Παναγιώτης Τσινάβος. Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει ότι πλέον έχουν ομαλοποιηθεί οι τελωνειακές διαδικασίες και δεν υπάρχουν δυσκολίες στις οδικές μεταφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσινάβο, το πρόσθετο κόστος από τις επιπλέον διαδικασίες που απαιτούνται για την εξαγωγή των προϊόντων της «Κρι Κρι» στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι της τάξεως του 2%-3%, κόστος διαχειρίσιμο, όπως ο ίδιος αναφέρει. Το ευτύχημα, άλλωστε, είναι ότι τόσο στο γιαούρτι όσο και σε σειρά άλλων ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιβλήθηκαν εισαγωγικοί δασμοί, κάτι που θα μείωνε σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους, ενδεχόμενο που ήταν ανοιχτό εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος του 2020 και γινόταν ένα «άτακτο» Brexit.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Οxfam: Η πανδημία κόστισε 9 μήνες κάμψης στους πάμπλουτους του πλανήτη και 10 χρόνια στους φτωχούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: