“Χρυσή βίζα” όπως …”Χρυσά Διαβατήρια”: Οι Βρετανοί μετά το Brexit δείχνουν ενδιαφέρον στην Ελλάδα…

File photo: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. EPA, OLIVIER HOSLET μέσω ΚΥΠΕ




Δημοσίευμα με τίτλο Brexit: Πώς μπορούν ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας να περνούν περισσότερες από 90 ημέρες στην Ευρώπη» δημοσιεύει η εφημερίδα Sunday Times (του Hugh Graham).

«Μπορείς να διαμείνεις σε πολλές χώρες της ΕΕ όλο τον χρόνο – αν έχεις φυσικά τα χρήματα», αναφέρεται στον υπότιτλο. Το δημοσίευμα συνοψίζει τα προγράμματα υπηκοότητας ή μακροχρόνιας διαμονής που προσφέρουν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σε επενδυτές.

«Οι χρυσές βίζες ήταν κάτι που ενδιέφερε κυρίως τους Κινέζους ή τους Ρώσους, αλλά τώρα αφορούν και τους Βρετανούς και από τον Οκτώβριο σημειώνεται μια σταθερή αύξηση του ενδιαφέροντος από την πλευρά βρετανών πελατών», δηλώνει ο Paddy Blewer, διευθυντής της εταιρείας Henley Partners, η οποία βοηθά πελάτες να αποκτήσουν ιθαγένεια ή άδεια διαμονής.

«Κάποιοι Βρετανοί ζητούν να επανακτήσουν τα δικαιώματα που είχαν ως ευρωπαίοι πολίτες. Λένε ‘θα θέλαμε να συνεχίσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να περνάμε έξι μήνες τον χρόνο στη νότια Ευρώπη. Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος;».

Η καλύτερη και πιο εύκολη επιλογή, λέει ο Blewer, είναι τα προγράμματα παροχής άδειας διαμονής κατόπιν επένδυσης στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. «Όσον αφορά τη δημοτικότητα, η Ελλάδα είναι ξεκάθαρος νικητής μεταξύ των Βρετανών αυτή τη στιγμή», προσθέτει.

Το δημοσίευμα αναφέρει το παράδειγμα της Jacqueline Murphy από το Έσεξ που θα κάνει αίτηση για χρυσή βίζα αγοράζοντας ένα εξοχικό στην Κέρκυρα. «Όταν επισκεφθήκαμε τη βόρεια Κέρκυρα, την ερωτευτήκαμε. Φαίνεται να είναι ένα μέρος με ζωή όλο τον χρόνο, με μια αίσθηση κοινότητας, σε αντίθεση με ένα τουριστικό θέρετρο. Τότε δε γνωρίζαμε για το πρόγραμμα χρυσή βίζα, αλλά όσο περισσότερο διαβάζαμε γι’ αυτό, τόσο πιο ελκυστικό μας φαινόταν.»

Το δημοσίευμα δίνει αναλυτικότερες πληροφορίες για τα προσφερόμενα προγράμματα διαμονής κατόπιν επένδυσης σε διάφορες χώρες, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την  Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιταλία και το Μαυροβούνιο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, αναφέρεται ότι ο αγοραστής θα πρέπει να επενδύσει σε ιδιοκτησία αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Ο χρόνος επεξεργασίας της αίτησης είναι 30-60 ημέρες. Ο δικαιούχος λαμβάνει άδεια διαμονής επτά ετών. Ο Marcus GondoloGordon, ιδρυτής της εταιρείας αγοραπωλησίας ακινήτων στην Ελλάδα Incognito, συμβουλεύει τους αγοραστές να προτιμήσουν την  Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αν θέλουν να περνούν μεγάλο διάστημα του χρόνου στην Ελλάδα. Για όσους επιθυμούν μεγάλα καλοκαίρια δημοφιλείς προορισμοί είναι η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος.

Τέλος το δημοσίευμα προτείνει πέντε εξοχικές κατοικίες που πωλούνται σε χώρες της ΕΕ – μεταξύ αυτών ένα σπίτι στην Κέρκυρα.

ΠΗΓΗ: Sunday Times (Hugh Graham) – Brexit: How British second home owners can spend longer than 90 days in Europe

Οι Βρετανοί αναμένουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα έχει επιτυχία μετά την πανδημία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: