Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης: Όχι ακόμα «αξιόπιστες επιτόπου χειρονομίες»

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την Ελληνική αρμάδα που παρακολουθούσε όλους τους μήνες της Ελληνοτουρκικής κρίσης, το σεισμογραφικό Oruc Reis. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




Οι θέσεις των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, παραμένουν αντίθετες και η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη έληξε χωρίς αποτέλεσμα, υποστηρίζει η γερμανική Tagesspiegel (ανταπόκριση της Susanne Güsten).

Πότε οι δύο πλευρές θα διεξάγουν τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, παραμένει ανοιχτό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο τέλος Μαρτίου.

Αναφέρει η εφημερίδα:

Ακόμη και πριν από τη συνάντηση υπήρξε διαφωνία ως προς την ημερήσια διάταξη. Η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να περιστραφούν γύρω από την υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών, αλλά όχι γύρω από θέματα «εθνικής κυριαρχίας».

Με αυτό η Αθήνα υπονόησε τις τουρκικές διαμαρτυρίες για την εγκατάσταση ελληνικού στρατού στα νησιά του Αιγαίου κοντά στις τουρκικές ακτές. Επί της ουσίας η κυβέρνηση του Erdogan δεν έχει ακόμη μετακινηθεί από τις θέσεις της, αλλά η Ευρωπαϊκη Ένωση θέλει να δει από την Τουρκία συγκεκριμένα βήματα.

Δεν θα αρκέσει μόνον η συνέχιση των συνομιλιών με την Ελλάδα, δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο διάλογος είναι μεν θεμελιώδους σημασίας, αλλά αναμένονται «αξιόπιστες επιτόπου χειρονομίες».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το Σαββατοκύριακο σε υπηρεσία μια νέα τουρκική φρεγάτα. Φέτος το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει επίσης τον πρώτο του ελικόπτερο. Αλλά και η Ελλάδα ενισχύει τον στρατό της.

Την ώρα που διαπραγματευτές από τις δύο χώρες συναντιόνταν στη Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, η κυβέρνηση στην Αθήνα υπέγραψε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας Florence Parly σύμβαση για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η Τουρκία παραπονιέται ότι η αλληλεγγύη των μελών της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και την Κύπρο δυσχεραίνει την επίλυση των προβλημάτων. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί τονίζουν όμως ότι προτίθενται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Αθήνα και την Λευκωσία. 

ΠΗΓΗ: Tagesspiegel Susanne Güsten

Νέα συζήτηση με τους Γάλλους για μεγαλύτερο αριθμό RAFALE: O «σεισμός» που φέρνει η Πολεμική Αεροπορία στην περιοχή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: