Χαρδαλιάς: Παράταση μιας εβδομάδας στο λοκντάουν, κλειστό το λιανεμπόριο και click away

File photo: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μιλάει στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, για τον κορωναϊόΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Παρατείνεται για μία εβδομάδα, από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, και υπό την μορφή του click away, καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορVνοϊού στη χώρα.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Επιπλέον, για τους χώρους λατρείας παρατείνεται το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς, δηλαδή τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α’ βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων.

Σχετικά με τις εταιρείες, συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλε-εργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

                      Μαγιορκίνης: Σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο ΕΣΥ

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων ανά την επικράτεια και η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση, τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όμως, η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να μένει επιβαρυμένη, σημείωσε. Προσέθεσε πως το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας.

                  Παπαευαγγέλου: Να διορθώσουμε τη ζημιά των γιορτών

H αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στις ηλικίες 25 με 35 ετών είναι αυτό το διάστημα στο μικροσκόπιο της επιτροπής λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αυτό οφείλεται στην κινητικότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας στη διάρκεια των γιορτών. Από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής αυξήθηκαν κατά 20%-25%.

«Η ιστορία αυτή θα τραβήξει. Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας πολλούς μήνες ακόμα», τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, κυρίως για αναπτυξιακούς και έπειτα για εκπαιδευτικούς λόγους. Προβλέπεται η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών- εκπαιδευτικών, η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες παιδιών, το τακτικό πλύσιμο χεριών και ο αερισμός αιθουσών. Στόχος είναι να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, υπογράμμισε πως «πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη στη διάρκεια των γιορτών».

Κοντοζαμάνης: Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 60% στην επικράτεια, 60% στην Αττική και 69% στην Θεσσαλονίκη

Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 60% στην επικράτεια, 60% στην Αττική και 69% στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό συνεχίζεται. Μάλιστα, ανέφερε ότι σε προηγούμενα έτη στη χώρα, την ίδια περίοδο και χωρίς πανδημία, υπήρχαν αναμονές ημερησίως για ΜΕΘ 40 και 50 ασθενών. “Σήμερα που βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας δεν χρειάζεται να είναι στην αναμονή προκειμένου να εισαχθεί σε ΜΕΘ”. Έχει, πρόσθεσε υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των διαθέσιμων ΜΕΘ, το πρόγραμμα περαιτέρω ενίσχυσής τους βρίσκεται σε εξέλιξη, τις επόμενες ημέρες ανοίγουν νέες κλίνες. Επίσης, σημείωσε, προχωρά η συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ προκειμένου “να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πιθανό νέο τρίτο κύμα. “Άλλωστε, από την αρχή της πανδημίας έχουμε πει ότι σχεδιάσαμε έχοντας στο μυαλό μας την χειρότερη εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουμε ανταποκριθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό”, κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Σταθερά υψηλά: Στα 721 τα νέα κρούσματα, 49 θάνατοι και 386 διασωληνωμένοι

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: