Μπάιντεν και Σούγκα επιμένουν σε μια «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου

File Photo: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάνει δηλώσεις για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19 στον Λευκό Οίκο. 26 Ιανουαρίου 2021. EPA / Doug Mills / POOL




Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα,

με τους δύο ηγέτες να επαναλαμβάνουν την κοινή τους απαίτηση για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Με την ευκαιρία αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Μπάιντεν υπενθύμισε την «ακλόνητη δέσμευση» των ΗΠΑ να προστατεύσουν τον Ιάπωνα σύμμαχό τους, σύμφωνα με τη στρατιωτική συμμαχία που ισχύει μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι η αμερικανική στρατηγική υποστήριξη στην Ιαπωνία περιλαμβάνει μια δύναμη «εκτεταμένης αποτροπής». Αυτή η στήριξη ισχύει για το ακατοίκητο αρχιπέλαγος Σενκάκου, που ονομάζεται Ντιαογού στα κινέζικα και διεκδικείται από το Πεκίνο, δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Εκλεγμένος τον Σεπτέμβριο ως επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Σούγκα τόνισε ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Σίνζο Άμπε, ο οποίος διατηρούσε καλές σχέσεις με τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο, ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα αμοιβαία αμυντικά σύμφωνα με τους ασιατικούς συμμάχους των ΗΠΑ και να αποκαταστήσει τις σχέσεις που αποδυναμώθηκαν υπό την προεδρία Τραμπ με μερικές από αυτές τις χώρες.

Η σχέση μεταξύ Σεούλ και Ουάσινγκτον, που ενώνονται επίσης από μια στρατιωτική συμμαχία, βίωσε ταραχές τα τελευταία χρόνια, με τον Τραμπ να κατηγορεί την Νότια Κορέα ότι δεν συμβάλει αρκετά στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφος της, απαιτώντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση με την Πιονγκγιάνγκ, ειδικοί αναμένουν μια επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή κατάσταση με τον Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ του οποίου η θητεία εναλλασσόταν μεταξύ φάσεων μηνών μέλιτος ή υπερβολικών εντάσεων με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Με πληροφορίες AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πρώτη ημέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Μπλίνκεν: Να ηγηθούμε με το παράδειγμά μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: