Οργιο συλλήψεων και βίας από τη ρωσική αστυνομία κατά οπαδών του Ναβάλνι [photos, video]

File Photo: Συλλήψεις διαδηλωτών στη Μόσχα. EPA/YURI KOCHETKOV




Πάνω από 2.000 συλλήψεις, προφυλακίστηκε η σύζυγος Ναβάλνι, «νταηλίκια» και σε μικρά παιδιά.

Σε μαζικές συλλήψεις πολιτών που θέλησαν να διαδηλώσουν υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι προσχώρησε η ρωσική αστυνομία κυρίως στη Μόσχα , αλλά και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας.

Στις 8 το βράδυ, η ένταση είχε μεταφερθεί κοντά στη φυλακή Ματρόσκαγια Τισίνα, όπου κρατείται ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

 

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς με κλομπ, την ώρα που εκατοντάδες άλλοι φώναζαν ρυθμικά «Ελευθερία», σε μικρή απόσταση από τη φυλακή, στα βόρεια προάστια της Μόσχας.

Σύλληψη οπαδού του Ναβάλνι στη Μόσχα το Σάββατο 23 Ιανουαρίου. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν τρέχοντας μετά την επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία, τουλάχιστον 2.131 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων υπέρ του Ναβάλνι. Από αυτούς, οι 795 συνελήφθησαν στη Μόσχα,

Οι προσαγωγές ξεκίνησαν ακόμη και μία ώρα πριν από την (απαγορευμένη) διαδήλωση, η οποία άρχισε στη 1:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Διαδηλωτές στην πλατεία Πούσκιν στη Μόσχα. EPA/YURI KOCHETKOV

Αστυνομικοί της «υπηρεσίας αντιμετώπισης ταραχών», που είχαν αναπτυχθεί σε μεγάλο αριθμό, συνελάμβαναν έναν – έναν τους ανθρώπους που υποψιάζονταν ότι ήθελαν να συμμετάσχουν στην διαδήλωση και τους έβαζαν σε κλούβες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

 

Στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας συμμετείχαν τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτίμηση του Reuters.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε αρχικά λόγο για συμμετοχή περίπου 4.000 ανθρώπων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η Λιούμποβ Σομπόλ, στενή σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ οι ρωσικές αρχές προφυλάκισαν και την Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγο του ήδη φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία αργότερα αφέθηκε ελεύθερη.

 

Οι δυνάμεις της τάξης της ρωσικής πρωτεύουσας είχαν προειδοποιήσει ότι θα διαλύσουν «χωρίς καθυστέρηση» οποιαδήποτε παράνομη συγκέντρωση.

Η ρωσική αστυνομία είχε ήδη συλλάβει αυτήν την εβδομάδα, εν όψει των κινητοποιήσεων υπέρ του Ναβάλνι κορυφαίους συμμάχους του, δύο από τους οποίους καταδικάστηκαν χθες Παρασκευή σε μικρές ποινές φυλάκισης.

Ο 44χρονος Ναβάλνι, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση ως τουλάχιστον τις 15 Φεβρουαρίου, συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου αμέσως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου παρέμεινε για 5 μήνες ενώ βρισκόταν σε ανάρρωση έπειτα από την φερόμενη δηλητηρίασή του για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο.

Μετά την φυλάκισή του ο Ναβάλνι απηύθυνε αίτημα στους Ρώσους να διαδηλώσουν σε έκφραση της υποστήριξής τους.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Πανδημίες, κλιματική αλλαγή, κοινωνικές ανισότητες και όπλα μαζικής καταστροφής απειλούν την ανθρωπότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: