Άσχημα τα νέα, ελπίζουν στα εμβόλια: Για έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, ομιλεί ο κ. Χαρδαλιάς!

Κόσμος απολαμβάνει τα κύματα που κτυπούν την παραλία του Φλοίσβου στο Φάληρο, Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 800 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ανακοίνωσε και 32 νέους θανάτους.

Τα παραπάνω άσχημα νέα διατηρούν σε επιφυλακή τις αρχές. Την ίδια στιγμή είναι μεγάλη η ανησυχία των ειδικών για την πορεία των κρουσμάτων της Αττικής, τα οποία είναι στα ύψη τα τελευταία 24ωρα. Οι ελπίδες όλων είναι στα εμβόλια.

Οι ειδικοί ανησυχούν πως τα τα κρούσματα σταδιακά θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο εξαιτίας της κινητικότητας που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και υπό το φόβο όσων έλαβαν στη χώρα τα Θεοφάνεια.

Σημειώνεται μάλιστα ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν ότι υπάρχει τριπλασιασμός του ιικού φορτίου στο λεκανοπέδιο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την άρση των μέτρων του lockdown.

Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δίνει μέσω ανάρτησης του στο Facebook διευκρινίσεις σχετικά με το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο και τις δυνατότητες εμβολιασμού του ελληνικού κράτους.

Υπογράμμισε πως όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων, θα μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει τα εξής:

1) έως χθες 8.1.2021, 13 ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών, και σύμφωνα με το our world in data, η Ελλάδα είχε εμβολιάσει το 0,33% (34.787 εμβόλια) του πληθυσμού της όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος εμβολίων είναι στο 0.23%. Υπάρχουν μόλις 7 χώρες παγκοσμίως που έχουν ξεπεράσει το 1%, εκ των οποίων μόνο η Δανία (1,76%) ανήκει στην ΕΕ.

2) στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ με τις παραγωγούς εταιρίες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί έως τώρα (pfizer και Moderna) -και της σχετικής κλείδας που ορίζει τις εθνικές κατανομές σε κάθε κράτος μέλος-, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις δηλαδή 212.312 εμβόλια.

Ο αριθμός αυτός διατίθεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό δημοσίων-ιδιωτικών νοσοκομείων και σε ιδιώτες γιατρούς, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

3) όχι, η δυνατότητα εμβολιασμού δεν θα παραμείνει στις ~8.000/ημερησίως καθόλη τη διάρκεια του 2021, όπως διάφοροι καλόπιστα (ή όχι) υπέθεσαν ή φοβήθηκαν.

Ξεκινήσαμε από μερικές εκατοντάδες εμβόλια την ημέρα την πρώτη εβδομάδα, ανεβήκαμε στις 5.000+ στις 4/1, χθες υπερβήκαμε τις 8.000 και από 20/1 που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 189 με 367 εμβολιαστικές γραμμές, θα φτάσουμε τα 17.500 εμβόλια ημερησίως (~48 εμβόλια/ημερησίως/εμβολιαστική γραμμή) για τον υπόλοιπο Ιανουάριο με στόχο την εξάντληση της πλειονότητας των διαθεσίμων εμβολίων του πρώτου μήνα.

4) Οι γραμμές εμβολιασμού αναπτύσσονται σταδιακά και όχι όλες μαζί διότι συσχετίζονται υποχρεωτικά α) με το διαθέσιμο αριθμό εμβολίων που έχουμε παραλάβει (τι νόημα θα είχε να αναπτύξουμε όλες τις γραμμές εμβολιασμού του τελικού πλάνου εμβολιασμού όταν δεν διαθέτουμε τα αντίστοιχα εμβόλια άραγε;) β) την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού που διενεργεί τους εμβολιασμούς χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και διαδικασίες καταχώρισης που εφαρμόζονται για πρώτη φορά και γ) την προσεκτική δοκιμή μιας εξαιρετικά συνθέτης εφοδιαστικής αλυσίδας διανομής των φιαλιδίων του εμβολίου υπό πολύ αυστηρές προδιαγραφές αποθήκευσης, ψύξης και μεταφοράς από τα 5 hubs σε όλη την Ελλάδα.

5) η σημαντική αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμη γύρω από την παραγωγική ικανότητα της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει και να προμηθεύει κάθε χώρα με τις αναγκαίες ποσότητες στη βάση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, μας υποχρεώνει να κινούμαστε με συντηρητικά βήματα προς το παρόν.

Για παράδειγμα, σε αυτή τη φάση θα ήταν τουλάχιστον ριψοκίνδυνη, αν όχι ανεύθυνη, μια εναλλακτική «μονοδοσική» στρατηγική από τη στρατηγική δύο δόσεων που εφαρμόζει η χώρα μας. Κι αυτό διότι η μονοδοσική στρατηγική θα εξαντλούσε -στο όνομα της ταχύτητας- πολύ γρήγορα τα λιγοστά διαθέσιμα αποθέματα χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα παραλάβουμε στην ώρα τους τις αναγκαίες ποσότητες για τη δεύτερη δόση, διακινδυνεύοντας έτσι να αχρηστευθεί και η πρώτη δόση για όσους εμβολιάστηκαν.

6) εν τέλει, ένα από τα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε αυτή τη φάση είναι η σχέση περιορισμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης. Ακόμη πιο μαζικοί εμβολιασμοί θα είναι εφικτοί στη χώρα μας όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων. Και φυσικά τότε, ναι, θα μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Η παρουσίαση του τελικού σχεδίου ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων δεν πρέπει να συγχέεται, όμως, με τις σημερινές δυνατότητες εμβολιασμού με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια.

  • 800 νέα κρούσματα, 362 διασωληνωμένοι, 32 νέοι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 144.293, εκ των οποίων 52,2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.598 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.583 (30,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

362 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 250 (69,1%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85,4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.227 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.087 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Η γεωγραφική κατανομή των νέων 800 κρουσμάτων

Η κατανομή των 800 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

29 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
32 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
40 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
78 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
23 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών
50 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

92 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
47 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών
4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου
6 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων
8 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
17 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
6 κρούσματα στην Π.Ε.Κορινθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρουσμα στην ΠΕ Νάξου
11 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
4 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα στην ΠΕ Ρόδου
24 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην ΠΕ Σποράδων
17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
15 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

7 κρούσματα υπό διερεύνηση

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και της Ειδικής Αγωγής από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021. Ταυτόχρονα, επιστρέφουν στις νέες «συνήθειες» που έχει επιβάλει η πανδημία του νέου κορονοϊού και που αποτελούν το πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον Covid-19.

Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν εν πολλοίς τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Στο «κόκκινο» Γαλάτσι, Βύρωνας – Πού είναι τα περισσότερα κρούσματα στην Αττική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: