Αποστολή στην Κύπρο: Έντονη βρετανική εμπλοκή για εξεύρεση «κοινού εδάφους» ενόψει Πενταμερούς

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ. EPA, MOHAMMED ABU OBAID




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πρόβες για «χαλαρή» λύση. Στελέχη του Φόρεϊν Όφις στη Λευκωσία, πάει και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί «κοινό έδαφος» ενόψει της «Άτυπης» Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου, στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι πληροφορίες που φέρουν τους διάφορους τρίτους να φλερτάρουν με ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο, ανεξαρτήτως πώς θα παρουσιαστεί.

Οι Βρετανοί, που έχουν έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο, αναφέρονται στη «χαλαρή ομοσπονδία», η οποία όπως εξηγούν, θα επιτρέπει στις δύο κοινότητες να διοικούν τις περιοχές τους και κάποια βασικά ζητήματα, μικρός αριθμός,  θα παραμείνουν στην κεντρική εξουσία.

Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή βρέθηκε στη Λευκωσία, ο  αναπληρωτής Πολιτικός Διευθυντής του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma και είχε επαφές στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα (είδε τον Τατάρ) ενώ όπως συναφώς πληροφορούμαστε, την Κύπρο θα επισκεφθεί, αρχές Φεβρουαρίου, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ράαμπ.

Ο Ajay Sharma επισκέφθηκε και την Αθήνα. Είναι προφανές πως οι Βρετανοί προσπαθούν να πείσουν τη Λευκωσία να προβεί σε κίνηση «καλής θέλησης» προς την τουρκική πλευρά, για να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές συζητήσεις. Ζητούν από τη Λευκωσία να αποδεχθεί την «πολιτική ισότητα», όπως την ερμηνεύουν οι Τούρκοι.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε στους συνομιλητές του, την περασμένη Πέμπτη, τη θέση για δύο κράτη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι ανοικτοί να συζητήσουν οτιδήποτε τεθεί στην Πενταμερή. «Δεν είμαστε δογματικοί», φέρεται να είπε ο Τσαβούσογλου.

  • Θέλουν Μάρτιο Πενταμερή

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι έχουν ζητήσει όπως η Πενταμερής πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο αντί το Φεβρουάριο. Θέλουν προφανώς η Διάσκεψη να γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να διεξαχθεί συζήτηση για κυρώσεις. Το τουρκικό αίτημα δεν φαίνεται να βρίσκει, μέχρι στιγμής, «συμμάχους».

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Στην Πενταμερή μόνο με την «πανοπλία» μας: Αλλά θα επιβιώσει η Κυπριακή Δημοκρατία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: