Αποσκευές στο δρόμο για την εξόντωση: 76 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Βαλίτσες Εβραίων που μεταφέρθηκαν προς εξόντωση στο ναζιστικό κολαστήριο του Άουσβιτς. EPA/PAWEL SAWICKI / www.auschwitz.or HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES *** Local Caption *** 55790138




Ήταν 27 Ιανουαρίου 1945 όταν τα σοβιετικά στρατεύματα εισήλθαν και απελευθέρωσαν το ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς.

Η φωτογραφία δόθηκε εκ νέου σήμερα στη δημοσιότητα από το Μνημείο & Μουσείο του Αουσβιτς και δείχνει βαλίτσες που κατασχέθηκαν από τους ανθρώπους που εκτοπίζονταν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην υπό ναζιστική κατοχή Πολωνία.

Η φωτογραφία πρωτοείδε το φως της δημοσιότητας την 1η Αυγουστου του 2008, αλλά επαναδημοσιοποιήθηκε σήμερα ενόψει της αυριανής 76ης επετείου από την απελευθέρωση του μεγαλύτερου στρατόπεδου συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος αφού το Αουσβιτς ήταν ο τόπος εφαρμογής της λεγόμενης  “Τελικής Λύσης”:

Εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κολαστήριο και 1,1 εκατομμύρια πέθαναν εκεί. Ανάμεσά τους 960.000 Εβαίοι, 74.000 μη Εβραίοι Πολωνοί, 21.000 Ρομά, 15.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και πάνω από 15.000 άλλοι Ευρωπαίοι.

Η επέτειος δεν θα τιμηθεί φέτος στο Αουσβιτς λόγω πανδημίας.

Κρατούμενοι που δεν εξοντώνονταν στους θαλάμους αερίων, πέθαιναν από την πείνα, την εξάντληση, τις αρρώστιες, τις ατομικές εκτελέσεις, τους ξυλοδαρμούς ή, ακόμη, άφηναν την τελευταία τους πνοή ως πειραματόζωα σε ιατρικά πειράματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μνημείου του Άουσβιτς,  τουλάχιστον  232,000 παιδιά και έφηβοι μεταφέρθηκαν εκεί, απ’ τα οποία 21.6.000 ήταν Εβραίοι.

Κατά την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τους σοβιετικούς στρατιώτες, διασώθηκαν 700 κρατούμενοι.

Μια σπασμένη κούκλα, παιδικά ρούχα και παπούτσια ανήλικων θυμάτων των ναζί, που διασώζονται στο Μνημείο του Άουσβιτς. EPA/PAWEL SAWICKI / www.auschwitz.or HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES *** Local Caption *** 55790135

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: