Αποκάλυψη προέδρου Μεξικού: Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν βοήθεια ύψους 4 δισ. δολαρίων σε χώρες της κεντρικής Αμερικής

Ο επικεφαλής του εθνικού οικονομικού συμβουλίου του ΛευκούΟίκου, Brian Deese στην αίθουσα ενημέρωσης. EPA, Ken Cedeno / POOL




Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέφερε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, τον ενημέρωσε ότι σκοπεύει να χορηγήσει βοήθεια ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν με βασικό θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να δράσουν για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της κεντρικής Αμερικής.

«Πιστεύω ότι η βοήθεια θα έπρεπε να χορηγηθεί απευθείας (…) στους κατοίκους της Ονδούρας, του Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας. Δεν νομίζω ότι θα είναι αδιακρισία να πω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μου είπε ότι θα αποδεσμεύσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει αυτές τις τρεις χώρες», είπε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Ο Λόπες Ομπραδόρ ευχαρίστησε επίσης τον Μπάιντεν επειδή δεσμεύτηκε να νομιμοποιήσει χιλιάδες παράτυπους μετανάστες στις ΗΠΑ, πολλοί εκ των οποίων κατάγονται από το Μεξικό.

Από το 2018, χιλιάδες άνθρωποι από χώρες της κεντρικής Αμερικής προσπάθησαν να φτάσουν στις ΗΠΑ, μέσω του Μεξικού, για να βρουν δουλειά ή για να ζητήσουν άσυλο. Περισσότερα από 12 τέτοια καραβάνια μεταναστών επιχείρησαν ανεπιτυχώς να φτάσουν μέχρι τα σύνορα. Το τελευταίο, που ξεκίνησε από την Ονδούρα, διαλύθηκε τελικά από την αστυνομία στη Γουατεμάλα.

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Μπόρις Τζόνσον: Ανυπομονούν να συνεργαστούν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: