Απαιτείται μεγάλη προσοχή με τον Ράμα: Η επιστροφή των Οθωμανών στα Βαλκάνια περνά από τα Τίρανα

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε γεύμα στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021. Παραβρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η ιστοσελίδα  it.insideover.com με τον ανωτέρω τίτλο –Η επιστροφή των Οθωμανών στα Βαλκάνια περνά από τα Τίρανα– και με αφορμή την συμφωνία για στρατηγική συνεργασία που υπέγραψαν προσφάτως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δημοσιεύει εκτενή ανάλυση του Emanuel Pietrobon για την διείσδυση της Τουρκίας στη Βαλκανική χερσόνησο.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Για την Τουρκία, τα Βαλκάνια αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής – πέρα ​​από το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία – για λόγους γεωγραφικής συνέχειας, ιστορικής κυκλικότητας, στρατηγικής και ιδεολογίας.

Η στρατηγική αφορά ειδικότερα, αλλά και όχι μόνον, στον έλεγχο της λεγόμενης αλβανικής ζώνης, δηλαδή του τριγώνου Τίρανα-Πρίστινα-Σκόπια το οποίο περιβάλλει την Ελλάδα και εγγυάται μια προβολή ισχύος στα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Η ιδεολογία, από την άλλη πλευρά, είναι ο νεο-οθωμανισμός, δηλαδή το δόγμα που αποσκοπεί στον «επανα-ηγεμονοποίηση» των περιοχών που κάποτε βρίσκονταν υπό την άμεση ή έμμεση κυριαρχία της Υψηλής Πύλης.

Ο τουρκικός δυναμισμός στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να διαβαστεί σε αυτό το πλαίσιο του μείγματος μεταξύ γεωστρατηγικών και ιδεολογικών παραγόντων, καθώς η αλβανική ζώνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε ολόκληρη την χερσόνησο:

  • η Τουρκία θα μπορούσε, μέσω αυτής, να κατέχει ένα μοχλό πίεσης προς τη Σερβία (δηλαδή τη Ρωσία), τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι θα διαθέτει μια βάση με την οποία, και από την οποία, θα προωθεί τη «μαλακή» ισχύ της σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Τουρκία κατάφερε να διεισδύσει στην αλβανική ζώνη λόγω μιας σειράς τυχαίων γεγονότων που συνέβησαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και τους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους, ιδίως την αποχώρηση της Ιταλίας από την Αλβανία, τη δημογραφική δυναμική στη Βόρεια Μακεδονία και τη σταδιακή έξοδο της Σαουδικής Αραβίας από τον μουσουλμανικό κόσμο των Βαλκανίων.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έψαχναν έναν ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο στον οποίο να αναθέσουν την άτυπη διαχείριση του Κοσσυφοπεδίου – και η Τουρκία ήταν η μόνη δύναμη που προσέφερε εγγυήσεις από την άποψη αυτή, έχοντας τόσο τη βούληση όσο και τα μέσα για να οικοδομήσει μία πολυδιάστατη επιρροή στο μικρό κράτος: τζαμιά, πολιτιστικά κέντρα, εκπαίδευση, πολιτισμός, ψυχαγωγία (τηλεοπτικές σειρές), εμπόριο».

ΠΗΓΗ: it.insideover.com – Il ritorno degli ottomani nei Balcani passa da Tirana

Το νέο παραμύθι του Ερντογάν είναι ο …”κίνδυνος Μπάιντεν”: Για την προσπάθεια του “να τα βρει” με την Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: