Απάντηση του Γιάνη  Βαρουφάκη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση

File Photo: Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει se προεκλογική συγκέντρωση του ΜέΡΑ25 στην πλατεία Σανταρόζα, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ μέσω ΚΥΠΕ




Στην πρόταση του ΜέΡΑ 25 για παλλαϊκή συστράτευση που διατυπώθηκε τον περασμένο Μάιο, παραπέμπει ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στην πρόταση μελών του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση, που απευθύνεται και στο ΜέΡΑ 25.

Με εκτενή δήλωσή του, που περιλαμβάνει σειρά ερωτημάτων και προαπαιτούμενων, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι «η συστράτευση απαιτεί ειλικρίνεια στον τρόπο με τον οποίο απαντάμε στο μείζον ερώτημα της εποχής: Υπάρχει περιθώριο για προοδευτικές πολιτικές που ανατρέπουν ουσιαστικά την συρρίκνωση και την λεηλασία των πολλών εντός των περιορισμών της «Ενισχυμένης Επιτήρησης» και των συμφωνηθέντων στα Eurogroup (δηλαδή του 4ου Μνημονίου, όπως το ονομάζουμε στο ΜέΡΑ25);».

Πριν απαντήσουμε, προσθέτει ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, »ας απαριθμήσουμε πέντε τουλάχιστον προαπαιτούμενα προστασίας των πολλών από την ολιγαρχία:

1. Προστασία της ιδιωτικής περιουσίας από τα αρπακτικά, π.χ. κατάργηση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και το μικρομεσαίο μαγαζί.

2. Προστασία ό,τι έμεινε από την δημόσια περιουσία, π.χ. νερό, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ.

3. Ανάκτηση κυριαρχίας επί κρατικών θεσμών που ελέγχει η τρόικα για την πάταξη της φοροδιαφυγής των ολιγαρχών, π.χ. γραμματεία δημοσίων εσόδων, φορολογικό λογισμικό.

4. Κουρέματα φόρων, εισφορών, προκαταβολών και οφειλών υπέρ των μικρομεσαίων.

5. Καταπολέμηση της φτώχειας με σημαντική αγοραστική δύναμη στους αχαρτογράφητους, στους αδύναμους, στους βάναυσα πληγέντες από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η βιωσιμότητα της κοινωνίας πλήττεται καθημερινά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπενθυμίζει τις θέσεις του ΜέΡΑ 25, τονίζει:

»Όσο αναμφισβήτητη είναι η ανάγκη παλλαϊκής συστράτευσης εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ίδιο αναμφισβήτητο είναι το συμπέρασμα, ότι τα πέντε πιο πάνω προαπαιτούμενα προστασίας της κοινωνίας είναι αδύνατον να πραγματωθούν εντός των συμφωνηθέντων στα Eurogroup – ή εντός όσων μπορούν να συμφωνηθούν χωρίς σύγκρουση με την τρόικα». Στην συνέχεια αναπτύσσει τις απαντήσεις στα πέντε προαπαιτούμενα ως εξής:

1. Ο μόνος τρόπος να προστατευθούν πρώτη κατοικία και μικρομάγαζα, και να μην επικρέμεται του κράτους η εγγύηση των 12 δισ. ευρώ υπέρ των αρπακτικών, είναι η κατάργηση του «ΗΡΑΚΛΗ» και η νομοθέτηση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Η πιθανότητα να συμφωνήσει το Eurogroup είναι μηδενική

2. Για να προστατευτεί ό,τι έμεινε από την δημόσια περιουσία, απαιτείται η κατάργηση του Υπερταμείου. Η πιθανότητα να συμφωνήσει το Eurogroup είναι μηδενική.

3. Η ανάκτηση κυριαρχίας επί της φορολογικής αρχής (εφοριών και, ιδίως, λογισμικού) απαιτεί κατάργηση της ΑΑΔΕ. Η πιθανότητα να συμφωνήσει το Eurogroup είναι μηδενική.

4. Ο περιορισμός των λουκέτων προαπαιτεί βαθιά κουρέματα (π.χ. κατάργηση προπληρωμών, ανώτατο συντελεστής ΦΠΑ 15%-18%, μηδενικό ΕΝΦΙΑ για μικρομεσαίους, διαγραφή οφειλών πληγέντων από την πανδημία). Η πιθανότητα να συμφωνήσει το Eurogroup είναι μηδενική.

5. Τα ποσά που απαιτεί μια αποτελεσματική πολιτική καταπολέμησης της φτώχειας ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ ετησίως, που σημαίνει είτε σημαντικές επί πλέον κρατικές δαπάνες, είτε το ψηφιακό σύστημα δημόσιων συναλλαγών που προτείνει το ΜέΡΑ25. Η πιθανότητα να συμφωνήσει το Eurogroup είναι μηδενική.

Με αυτά τα δεδομένα, υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης, «είναι ξεκάθαρο ότι συγκυβέρνηση που απορρίπτει εκ προοιμίου την σύγκρουση με την τρόικα (πέραν διακοσμητικών αλλαγών) μόνο την ακύρωση της οικοδόμησης αστυνομικού κράτους μπορεί να υποσχεθεί. Είναι αρκετό αυτό;» θέτει το ερώτημα – και απαντά:

«Όσο σημαντικό κι αν είναι να γκρεμιστεί το αστυνομικό κράτος, την ώρα που η φτώχεια θερίζει και η ανασφάλεια φουντώνει, μόνο αιθεροβάμων πιστεύει πως αυτό αρκεί για την απαιτούμενη παλλαϊκή συστράτευση γύρω από κυβέρνηση που αυτο-αποκαλείται μεν «προοδευτική» αλλά που, αποδεχόμενη το πλαίσιο του 4ου Μνημονίου, εφαρμόζει πολιτικές αναδιανομής του πλούτου προς τους λίγους – ακόμα κι αν σέρνει τα πόδια της κάνοντάς το.

Κλείνοντας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει «αν πιστεύει πραγματικά πως μπορεί να υπάρξει συστράτευση των προοδευτικών πολιτών με κόμματα που, από τη μία, υποστηρίζουν ότι έσωσαν την χώρα με μνημόνια ενώ, από την άλλη, αρνούνται ακόμα και να διανοηθούν ένα ΟΧΙ στην τρόικα; Μπορεί, στην εποχή της κλιματικής καταστροφής να υπάρξει συστράτευση με κόμματα που έστησαν Μόριες και έχουν υπογράψει συμβάσεις εξορύξεων και αγωγών με την ExxonMobil, την Total και τον Νετανιάχου;».

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ολοκληρωτική η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη λέει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: