Ανεξάρτητα τι είπε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ για την Τουρκία, οι σχέσεις τους είναι παγωμένες…

FILE PHOTO: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2ος Α) και ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) (2ος Δ) μαζί με την σύζυγό του Σάρα (Κ) επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2020. Διακρίνονται και οι υιοί των δύο πρωθυπουργών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, είναι σίγουρα ένας πολιτικός που προκαλεί, και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Συχνά αφήνει τη γλώσσα του και πάει περίπατο και τρέχουν οι Ισραηλινοί διπλωμάτες για να μαζέψουν τις ασυναρτησίες του…

Σε ότι αφορά τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα, ενοχλεί κατά καιρούς με τις δηλώσεις του που αφορούν τη δήθεν συνεργασία του Εβραϊκού Κράτους με την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα.

  • Ο τρόπος με τον οποίο κάνει τις δηλώσεις του δίνει μερικές φορές την ευκαιρία στους εχθρούς του Ισραήλ και στους «τουρκολάγνους» στην Ελλάδα και την Κύπρο, να πανηγυρίζουν ότι καταρρέει η συνεργασία του Ισραήλ με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Αυτό ΔΕΝ ισχύει…

Αυτή τη φορά, οι δηλώσεις του δεν παραποιήθηκαν μεν, αλλά αγνοήθηκε, ή υποβαθμίστηκε μέρος όσων σημείωσε στη συνέντευξη του στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC Middle East, στο πλαίσιο του Φόρουμ που διοργάνωσε η φιλοτουρκική αμερικανική «δεξαμενή σκέψης», Atlantic Council για τις οικονομικές συνέπειες των Συμφωνιών του Αβραάμ.

Απευθυνθήκαμε σε καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή, η οποία και στο παρελθόν «διέγνωσε» ορθά τον τρόπο σκέψης των Ισραηλινών αναφορικά με την Τουρκία. Και η οποία (πηγή) επιβεβαιώνεται πάντα. Υπογράμμισε ότι η θέση της Ιερουσαλήμ παραμένει σταθερή και η απόφαση στο επίπεδο του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι θα τιμήσει τις συμφωνίες της με το Κάιρο, τη Λευκωσία, την Αθήνα και άλλες πρωτεύουσες χωρών της περιοχής.

Απ’ εκεί και πέρα, υπογράμμισε, το Ισραήλ απαιτεί από την Τουρκία να τερματίσει κάθε σχέση με την οργάνωση Χαμάς, να σταματήσει τις κάθε είδους επιθέσεις εναντίον του Εβραϊκού Κράτους, να τερματίσει τον υπόγειο πόλεμο γενικά και ειδικά για την Ιερουσαλήμ, και βεβαίως θέτει θέμα και για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Τεχεράνη.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση, στους ισραηλινούς όρους περιλαμβάνεται και ο τουρκικός σεβασμός προς της συμφωνίες που έχει συνάψει το Ισραήλ με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες με τις οποίες η Τουρκία διατηρεί ανταγωνιστικές, ακόμα και πολεμικές, σχέσεις.

  • Ο Ισραηλινός υπουργός, λοιπόν, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter βίντεο με τις δηλώσεις του στο CNBC Middle East.

Ο κ. Steinitz αναφέρθηκε στο σχέδιο του αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία, το οποίο δεν προχώρησε στο παρελθόν, λέγοντας ότι «θα του έδινε άλλη μια ευκαιρία».

Προϋπόθεση όμως, όπως υπογράμμισε, για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό είναι να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία με κάποιους από τους γείτονές της.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εάν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους γείτονές της και προωθήσει  την περιφερειακή συνεργασία, θα ήταν «χαρούμενος εάν συμμετείχε στο EastMed Gas Forum».

Ο κ. Στάινιτς, τόνισε τα εξής σύμφωνα με το βίντεο, αλλά και από άλλες πηγές:

«Θέλω να αναφερθώ σε δυο περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράν και την Τουρκία.

Αναφορικά με την Τουρκία, όταν ανέλαβα υπουργός Ενέργειας, πριν περίπου πεντέμισι χρόνια, συνάντησα τον πρόεδρο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, σε συνέδριο που διοργάνωσε ο πρόεδρος Ομπάμα το 2016».

Εκεί συναντήθηκα με τον Ερντογάν και συζητήσαμε την πιθανότητα για εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω ενός αγωγού. Είχαμε και συζητήσεις με ειδικούς του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας. Δυστυχώς, δεν κατέληξαν πουθενά, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία».

Αλλά, τονίζει ο Ισραηλινός υπουργός, για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτηση για την πιθανότητα κατασκευής αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία και να γίνει δεκτή η κατοχική δύναμη στο EastMed Gas Forum, πρέπει να «τα βρει» με γειτονικές χώρες.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι υπάρχει και το πρόβλημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων αραβικών χωρών, οι οποίες προχώρησαν σε συνεργασία με το Ισραήλ ακριβώς επειδή το Εβραϊκό Κράτος απειλείται από την Τουρκία.

«Προσωπικά, ελπίζω ότι η Τουρκία θα αλλάξει την περιφερειακή της στάση στην αντιπαράθεσή της με ορισμένους από τους γείτονές της προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας», σημείωσε.

Ο κ. Στάινιτς υπογράμμισε και τα παρακάτω:

«Μέσα από αυτήν την προοπτική θα είμαι χαρούμενος αν δω την Τουρκία ικανή να συμμετάσχει στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό θα είναι καλό για την εμπορική συνεργασία και ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα στην τουρκική συμμετοχή».

  • Αναρωτήθηκα: Στην Ελλάδα η ηγεσία, όλων σχεδόν των πολιτικών χώρων, δεν λέει τα ίδια ακριβώς; Δεν θέτει όρους για να βελτιωθούν οι σχέσεις με την κατοχική δύναμη;

ΕΡΩΤΩ: Αν η Τουρκία μετατραπεί σε μία φυσιολογική χώρα και σταματήσει τις εισβολές και τις κατοχές, δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον τηρεί τις αρχές και τους κανόνες; Και βεβαίως έχει. Μην τρελαθούμε. Αλλά, πρώτα, όπως αναφέρουν και οι Ισραηλινοί, πρέπει να αποδείξει όλα τα παραπάνω.

Το βασικό ερώτημα είναι αν η ισλαμο-εθνικιστική κυβέρνηση της Τουρκίας έχει την παραμικρή επιθυμία να αλλάξει. Να σεβαστεί, δηλαδή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες των πολιτών της, να επανέλθει στη χώρα η Δημοκρατία, να αποσύρει τα στρατεύματά της στους στρατώνες, να τερματίσει τις κατοχές και ένα σωρό άλλα προβλήματα που δημιουργεί, που θέτουν πολλές χώρες, όχι μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Είναι έτοιμος ο Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την Χαμάς και άλλες οργανώσεις, που αναμείχθηκαν σε τρομοκρατικές ενέργειες; Προσωπικά πιστεύω είναι δύσκολο, αν και καλός διπλωμάτης με «προειδοποίησε» ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πουλά και τη μάνα του για να προστατεύσει τα προσωπικά συμφέροντά του.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τα λίγα ελληνικά ΜΜΕ που υποστηρίζονται από ρωσικά «ιδρύματα» ας είναι πιο προσεκτικά όταν αναφέρονται στις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες του Μεσογείου. Διότι οι σχέσεις κτίστηκαν σε πολύ γερά θεμέλια. Αυτή τη στιγμή, τη πιο σημαντική βοήθεια στο καθεστώς του Ερντογάν προσφέρουν η Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Θέλω να παρακαλέσω όσους έχουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς να επικοινωνήσουν μαζί μου. Έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τη διαφθορά των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του νησιού από ακτιβιστές της διεθνούς ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η εχεμύθεια είναι εξασφαλισμένη ([email protected]).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διερευνητικές της πλάκας: Η κ. Μέρκελ τις χρησιμοποιεί και διασώζει την Τουρκία… Και ένα υστερόγραφο για το Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: