Αν τα λένε και Έλληνες… Θετική η εικόνα από τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας λέει ελληνική διπλωματική πηγή

Μια φωτογραφία που διατέθηκε από το Τουρκικό Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εξωτερικών δείχνει, μέλη της επιτροπής Τουρκίας και Ελλάδας κατά την 61η διερευνητική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 25 Ιανουαρίου 2021. EPA, TURKISH FOREIGN MINISTRY




“Θετική η πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας”, όμως “η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής”, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΣΕΥ.

Η συζήτηση για την Τουρκία διεξήχθη στο κομμάτι της ατζέντας επί των “Τρεχουσών Εξελίξεων” στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) και κατά τη συζήτηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο ομόλογό τους, ανέφερε η ελληνική διπλωματική πηγή.

“Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι δεν είναι δογματική ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών”, ανέφερε η ελληνική διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, “από τη συζήτηση, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.”

“Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: (1) την απειλή των κυρώσεων (2) την οικονομική κατάσταση στη χώρα και (3) την εκλογή Mπάιντεν στις ΗΠΑ”, αναφέρει η ίδια πηγή.

“Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου”, κατέληξε η ίδια πηγή.

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Και δημόσια υπέρ της Τουρκίας η Γερμανία: Ο Μάας λέει όχι κυρώσεις στην Τουρκία γιατί… έχει θετικές ενδείξεις, από τις διερευνητικές

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: