Αμυντική συμφωνία-ορόσημο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, λένε στις ΗΠΑ: Ύψους 1,68 δισ. δολαρίων

FILE PHOTO: Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ. EPA, DEBBIE HILL / POOL




Σύμφωνα με άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του σημαντικού περιοδικού αμυντικών θεμάτων Defense News, (του Seth J. Frantzman), συνάφθηκε η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ύψους 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 20 χρόνια, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.

Στα πλαίσια της συμφωνίας, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει 10 αεροσκάφη τύπου Μ-346. Επιπροσθέτως, η SIBAT, η Διεύθυνση για την Διεθνή Αμυντική Συνεργασία στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη δημιουργία ελληνικής σχολής Πολεμικής Αεροπορίας, με πρότυπο τη σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Elbit System θα παρέχει την τεχνογνωσία και υλικά για την αναβάθμιση και λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Elbit θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη.  Στο μέλλον οι δύο πλευρές θα εξετάσουν και άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των Ισραηλινών και Ελληνικών σχολών πολεμικής αεροπορίας.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, κ. Benny Gantz, δήλωσε:

«Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις που αναπτύσσουμε με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακρόπνοη συνεργασία, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας. Θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες και θα προωθήσει την σταθερότητα στη Μεσόγειο.»

Ο επικεφαλής της Sibat Yair Kulas δήλωσε:

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί περισσότερο μία συνεργασία για τα επόμενα 20 χρόνια […] Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την εμπιστοσύνη του να αναθέσει στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και στην άριστη αμυντική βιομηχανία μας αυτό το σημαντικό έργο.»

Αυτή η συμφωνία- ορόσημο αποτελεί μέρος μίας αυξανόμενα στενής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, που σηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων από την συμφωνία της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed και την συμφωνία εκμίσθωσης ισραηλινών drones από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΠΗΓΗ: Defense News, Seth J. Frantzman – Israel, Greece sign $1.7 billion deal for Air Force training

Παναγιωτόπουλος για το νομοσχέδιο των Rafale: “Σήμερα εκπέμπουμε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: