Αυστριακοί πολιτικοί καταδικάζουν εκ νέου την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον

Αστυνομικοί της πολιτείας της Βιρτζίνια περπατούν μέσα από το Statuary Hall για περιπολία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. SHAWN THEW




Μετά τις χθεσινοβραδινές πρώτες αντιδράσεις τους στη βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στην Αυστρία

προβαίνουν σε σημερινές δηλώσεις τους σε εκ νέου καταδίκη της “επίθεσης στην καρδιά της δημοκρατίας”, όπως τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

“Παρακολουθώ με βαθιά ανησυχία τη λαϊκίστικη, αντιδημοκρατική επίθεση στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, την καρδιά της δημοκρατίας των ΗΠΑ”, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αυστριακός πρόεδρος, ο οποίος ήδη χθες βράδυ καταδικάζοντας την επίθεση είχε επισημάνει ότι “θεμέλιο της δημοκρατίας είναι ο σεβασμός στα αποτελέσματα ελεύθερων εκλογών”.

“Η έφοδος στο Καπιτώλιο αποτελεί βαριά επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία, είναι απίστευτο αυτό που συνέβη εκεί, πρέπει να καταδικαστεί εντονότατα, και το δραματικό είναι ότι προκάλεσε την απώλεια ανθρώπινων ζωών”, κατήγγειλε σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Όπως και στην χθεσινοβραδινή, πρώτη αντίδρασή του, στην οποία τόνιζε ότι “πρέπει να διασφαλιστεί η ειρηνική και συντεταγμένη παράδοση της εξουσίας”, ο καγκελάριος επανέλαβε και σήμερα ότι “πρέπει να υπάρξει μία συντεταγμένη μεταβίβαση της εξουσίας στον νικητή των εκλογών, τον Τζο Μπάιντεν”.

Ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ καταδίκασε με έμφαση την “απειλητική επίθεση κατά της δημοκρατίας και του κράτος δικαίου”, ενώ για “απαράδεκτη επίθεση κατά της δημοκρατίας” έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος χθες βράδυ δήλωνε “σοκαρισμένος από τις σκηνές στην Ουάσινγκτον”, εκφράζοντας ταυτόχρονα “βαθιά ανησυχία”.

“Βαθιά σοκαρισμένος από τις εικόνες που φθάνουν από την Αμερική”, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ προειδοποίησε για τους κινδύνους της εξτρεμιστικής ιδεολογίας.

Από την πλευρά της, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, δηλώνοντας “συγκλονισμένη από τις εικόνες βίας”, παρατήρησε πως “με τον Τζο Μπάιντεν πρέπει να ξεπεραστεί αυτός ο διχασμός των Ηνωμένων Πολιτειών”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Βίντεο και φωτογραφίες από τις ταραχές στο Καπιτώλιο συλλέγει το FBI: Ζητά τη βοήθεια των πολιτών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: