Αφού συνέκρινε το Ισραήλ με την ναζιστική Γερμανία, ο Ερντογάν ξεκίνησε επίθεση ισχυρού φλερτ με το Ισραήλ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας ISRAEL HAYOM αναφέρεται αρχικά στην αρνητική στάση που κράτησε η Τουρκία προς το Ισραήλ κατά τα τελευταία χρόνια και στην ξαφνική αλλαγή και στις προσπάθειες συμφιλίωσης που εκδηλώνει τελευταίως ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την άποψη των Iσραηλινών αξιωματούχων, οφείλεται στην εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο αρθρογράφος NADAV SERGEI παραθέτει σχόλια του ειδικού επί της Τουρκίας, Dr. Eitan Cohen Yanarocak, για την αλλαγή της τουρκικής στάσης, τα οποία συνοψίζονται στην πρόταση: «ο δρόμος της Τουρκίας προς στις ΗΠΑ περνάει μέσω του Ισραήλ και στη μεσολάβηση αυτού».

Τίτλος: «Αφού συνέκρινε το Ισραήλ με την ναζιστική Γερμανία, ο Erdogan ξεκινά επίθεση ισχυρού φλερτ»
Υπότιτλος: «Πίσω από την αλλαγή: απελπισμένη ανάγκη για υπηρεσίες μεσολάβησης και υποστήριξης απέναντι στον Πρόεδρο Biden που είναι εχθρικός προς τον Erdogan. Το Ισραήλ προσέχει να μη βλάψει τις νέες συμμαχίες του με την Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες του Κόλπου, και θέτει ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων, την παύση της τρομοκρατικής δραστηριοποίησης της Χαμάς από το έδαφος της Τουρκίας. Απάτη ή απροσδόκητη προσέγγιση;»

Ακολουθεί ανάλυση των λόγων που η Τουρκία ανησυχεί για τον Biden, ο οποίος έχει ‘ανοιχτό λογαριασμό’ με τον Erdogan, εφόσον ξεκάθαρα αντιτίθεται στην τουρκική κυριαρχία στη βόρεια Κύπρο και σκοπεύει να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Biden δεν είναι διαλλακτικός προς την Τουρκία όσον αφορά στο κανάλι επικοινωνίας που έχει ανοίξει με τη Ρωσία, ούσα χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως επίσης και στην αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, στη σχέση που η Τουρκία διατηρεί με το Ιράν υπό την αιγίδα της Ρωσίας, στην εισβολή της Τουρκίας στην βόρεια Συρία και στην εξόντωση των Κούρδων εκεί.

Ο Erdogan ανησυχεί ότι ο Biden, σε αντίθεση με τον Trump, δεν πρόκειται να εμποδίσει την έρευνα κατά της κρατικής τουρκικής τράπεζας, για την οποία υπάρχει υποψία ότι προσπάθησε να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ επί του Ιράν, η οποία κινδυνεύει να φτάσει μέχρι τον ίδιο τον Erdogan και τον κύκλο του.

Ο Erdogan, ανησυχεί και για την πιθανότητα διεύρυνσης των κυρώσεων που έχει ήδη επιβάλει ο Trump προς την Τουρκία. Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στις διενέξεις του Τούρκου προέδρου με τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία – που του επιβάλλει ανεπίσημο οικονομικό μποϊκοτάζ- με την Αίγυπτο, όπως και με την ΕΕ, η οποία επίσης εξετάζει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Το Ισραήλ εξετάζει με προσοχή πώς να αντιδράσει στο φλερτ της Τουρκίας. Η ημιεπίσημη πρόταση για συμφωνία θαλάσσιων συνόρων με το Ισραήλ έχει προς το παρόν απορριφθεί, παρόλο που θα μείωνε το κόστος του σχεδίου της συμφωνίας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κατά την άποψη του Dr. Yanarocak, το Ισραήλ που είναι δεσμευμένο με τις νέες συμμαχίες του με τις ανωτέρω χώρες δεν προβλέπεται να καταπιεί το δόλωμα της Τουρκίας, η δημοσίευση της πρότασης όμως και μόνο – παρόλο που η Τουρκία δεν πίστευε ότι το Ισραήλ θα την δεχόταν – αποτελεί ένα είδος προετοιμασίας της τουρκικής γνώμης για νέα διευθέτηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο Dr. Yanarocak, σημειώνει ότι ο νέος Τούρκος πρέσβης αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ σε έναν με δύο μήνες μετά την είσοδο του Biden στον Λευκό Οίκο, τονίζει όμως ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει την ειλικρίνεια της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να σταματήσει την υποστήριξη που προσφέρει στην Χαμάς, καθώς και τις σκληρές λεκτικές επιθέσεις προς το Ισραήλ.

Η ομαλοποίηση των σχέσεων με Τουρκία, που ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ, αποτελεί πλεονέκτημα για το Ισραήλ, όμως, μετά από αυτά που έγιναν τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό.

Στη συνέχεια, εξετάζεται και η πιθανότητα επαφών μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, με στόχο την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα έναντι μίας μεγάλης σουνιτικής συμφιλίωσης μεταξύ της Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου.

Το δημοσίευμα καταλήγει θέτοντας το ερώτημα εάν η Τουρκία προτίθεται να κάνει όλα όσα χρειάζεται ή αν θα περιοριστεί – όπως και στο παρελθόν – μόνο σε δηλώσεις.

ΠΗΓΗ: Αρθρογράφος NADAV SERGEI, ιστοσελίδα ISRAEL HAYOM

Μιλάμε για πολύ μεγάλα νούμερα… Η είδηση της χρονιάς: Ο Εξοχότατος Παπανδρέου δεν συζητά με το ΣΥΡΙΖΑ!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: