13.734 κρούσματα του νέου κορωναϊού: 1.044 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στο Μεξικό σε 24 ώρες

FILE PHOTO: Επιβάτες του μετρό στην Πόλη του Μεξικού περνούν από ένα σημείο ελέγχου ασφάλειας και απολύμανσης, όπου το προσωπικό δημόσιας ασφάλειας μετρά τη θερμοκρασία του σώματός τους. EPA, JOSE PAZOS




Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 13.734 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.044 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως εδώ τους 131.031 νεκρούς επί συνόλου 1.493.569 μολύνσεων.

Το Μεξικό, η χώρα όπου καταγράφεται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, κατέγραψε την Τετάρτη ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων (1.165, 13.000). Ο απολογισμός που ανακοινώθηκε χθες συγκαταλέγεται στους βαρύτερους ως εδώ.

Η έξαρση της πανδημίας αποδίδεται στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις συναθροίσεις πολιτών την περίοδο των εορτών του τέλους της περασμένης χρονιάς.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Το Μεξικό ξεκίνησε την 24η Δεκεμβρίου πρόγραμμα εμβολιασμού, αξιοποιώντας το προϊόν των Pfizer/BioNTech. Τη Δευτέρα δόθηκε πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δόσεις του οποίου αναμένεται να φθάσουν στη χώρα τον Μάρτιο.

Ισημερινός: Ξεπέρασαν τα 218.000 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, 9.577 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.008 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 12 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των Άνδεων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 9.577 νεκρούς επί συνόλου 218.385 μολύνσεων.

Ωστόσο στελέχη του υπουργείου αναγνωρίζουν πως ο πραγματικός απολογισμός μάλλον βρίσκεται πάνω από τους 14.000 νεκρούς, καθώς τουλάχιστον 4.550 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, κάτι όμως που δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί.

Η επαρχία Πιτσίντσα, επίκεντρο της πανδημίας, κατέγραψε 180 κρούσματα, τα 173 στην πρωτεύουσα Κίτο, με το σύνολο των μολύνσεων στην πόλη να φθάνει τις 71.184 περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση σημειώνει πως η αύξηση των κρουσμάτων, που αποδίδει στις δημόσιες συναθροίσεις και την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, καταγράφεται κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο Χόρχε Ουάτεδ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Ισημερινού, τόνισε χθες σε δημοσιογράφους ότι η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία αναφοράς για τους ασθενείς με τον νέο κορονοϊό βρίσκεται πλέον κοντά στο 100%.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να αρχίσει «πιλοτικό» πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού, με την πρώτη ομάδα που θα ανοσοποιηθεί να είναι οι άνθρωποι που θεωρούνται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη βαριά μορφή της νόσου, τη 18η Ιανουαρίου.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico – Κίτο, Ecuador

Τραγική η κατάσταση στη Βραζιλία: Πάνω από 200.000 οι θάνατοι από κορωναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: