Τζορτζ Μπλέικ: Ο θανάσιμος, διπλός πράκτορας του Ψυχρού Πολέμου έφυγε από τη ζωή αμετανόητος

Στιγμιότυπο από βίντεο με ομιλία του Μπλέικ περί κομμουνισμού…




Πρόδωσε περίπου 500 δυτικούς πράκτορες στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου. Σαράντα δύο εξ αυτών φαίνεται να βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας του. Από την ολλανδική αντίσταση κατά των Ναζί, στην υπηρεσία της βρετανικής ΜΙ6 και από εκεί, φυγάς, στην ΕΣΣΔ.

Ο λόγος για τον Τζορτζ Μπλέικ, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών.  Μία από τις πλέον ακραίες και μυστηριώδεις περιπτώσεις διπλού πράκτορα στα παγκόσμια χρονικά.

Γεννημένος στην Ολλανδία το 1922, -από πατέρα Ισπανoεβραίο που πολέμησε στις τάξεις του βρετανικού στρατού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λαμβάνοντας τη βρετανική υπηκοότητα-  ο Τζορτζ Μπλέικ (George Blake) υπηρέτησε τις τάξεις της ολλανδικής αντίστασης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να καταλήξει τελικά στην Μεγάλη Βρετανία, το 1943.

Χάρη στις ικανότητές του ξεκίνησε να δουλεύει για την MI6, τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, το 1944.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1948, εστάλη στη Σεούλ με σκοπό να μαζεύει πληροφορίες για τη Βόρειο Κορέα, την Κίνα και την σοβιετική άπω Ανατολή.

Συνελήφθη όμως το 1950 και κατά μία θεωρία ασπάστηκε τον κομμουνισμό κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στις φυλακές της Βορείου Κορέας.

Όπως έχει γραφεί, ήταν εκείνα τα χρόνια που ο Μπλέικ γνώρισε -από ένα αντίτυπο- το «Κεφάλαιο» του Μαρξ ενώ μέσα του φούντωνε η οργή για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην χερσόνησο της Κορέας.

«Αυτό ήταν που με έκανε να αλλάξω πλευρά. Ένιωσα ότι θα ήταν καλύτερο για την ανθρωπότητα να επικρατήσει ο κομμουνισμός και ένιωθα ότι αυτό θα έβαζε ένα τέλος στον πόλεμο, σε όλους τους πολέμους», είχε πει σε συνέντευξή του μιλώντας για τους βομβαρδισμούς μικρών χωριών της Κορέας από του Αμερικανούς, κάτι που «τον έκαναν να ντρέπεται».

Μετά την απελευθέρωσή του, επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία το 1953, σχεδόν σαν ήρωας. Ήταν όμως ήδη ένας πράκτορας των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών.

Βρισκόμαστε πλέον στην πιο σκληρή εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η ΜΙ6  τον στέλνει στο Βερολίνο. Με την εντολή να συλλέγει πληροφορίες για τις σοβιετικές δυνάμεις που κατείχαν την τότε Ανατολική Γερμανία και κυρίως να στρατολογεί Σοβιετικούς σαν διπλούς πράκτορες.

Το Τείχος του Βερολίνου. EPA/MAURITZ ANTIN ATTENTION:

Ήταν τόσο επιτυχημένος στα καθήκοντά του που αποφασίστηκε να επιστρέψει στην Αγγλία και να μάθει την ρωσική γλώσσα στο Cambridge.

«Κατά έναν τρόπο αυτό δημιούργησε ένα ακόμη στάδιο στην ανάπτυξή μου προς τον κομμουνισμό, στην επιθυμία μου να εργαστώ για την Σοβιετική Ένωση», είπε κάποτε σε συνέντευξή του.

Στα χρόνια του Βερολίνου, ο Μπλέικ άρχισε να προδίδει στους Σοβιετικούς τα απόρρητα σχέδια βρετανικών και αμερικανικών επιχειρήσεων.

«Συναντούσα έναν Σοβιετικό σύντροφο μία φορά το μήνα», θα εκμυστηρευθεί το 2012, στην ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

«Τους έδινα φιλμς και μιλούσαμε. Καμιά φορά πίναμε και ένα ποτήρι ρωσικής σαμπάνιας»

Τελικά, ένας Πολωνός αποστάτης θα τον «καρφώσει».

Ο Μπλέικ σύρεται άρον άρον στη Βρετανία για να δικαστεί.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ, ΦΥΛΑΚΙΣΗ και ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Και ομολογεί τις πράξεις του.

Καταδικάζεται σε 42 χρόνια φυλάκισης την υψηλότερη ποινή που είχε έως τότε επιβληθεί σε Βρετανό για κατασκοπεία και φυλακίζεται το 1960.

Έξι χρόνια αργότερα, όμως θα καταφέρει να αποδράσει με τη συνέργεια άλλων τριών κρατουμένων -μεταξύ των οποίων και δύο ακτιβιστές του κινήματος κατά των πυρηνικών. Η απόδρασή του λέγεται ότι χρηματοδοτήθηκε από τον σκηνοθέτη Τόνυ Ρίτσαρντσον.

Ήταν αυτοί οι δύο ακτιβιστές, οι Michael Randle και Pat Pottle, που τον βοήθησαν να σκαρφαλώσει τον τοίχο των φυλακών.

Ο Μπλέικ πηδώντας στην άλλη πλευρά πέφτει και σπάει τον καρπό του αλλά θα καταφέρει να μπει στο βαν διαφυγής.

Για δύο ολόκληρους μήνες κρυβόταν προτού φυγαδευθεί με τη βοήθεια στο Βερολίνο και από εκεί στη Σοβιετική Ένωση.

ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΑ

Πώς;

Μέσα σε ένα ξύλινο κουτί, ειδικά προσαρμοσμένο στο κάτω τμήμα ενός τροχόσπιτου.

Χώρισε τη σύζυγό του Γκίλιαν και παντρεύτηκε μία Ρωσίδα, την Ιντα, με την οποία απέκτησε και έναν γιο.

Εργάστηκε σε ένα ινστιτούτο διεθνών σχέσεων προτού αποσυρθεί σε ένα εξοχικό έξω από τη Μόσχα.

Ποτέ δεν έπαψε όμως να ενδιαφέρεται για την κατασκοπεία ενώ παρέδιδε και σχετικά μαθήματα.

To 2007 βραβεύθηκε με μετάλλιο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για τις πράξεις του.

«Κοιτάζοντας ξανά τη ζωή μου, όλα μου φαίνονται φυσιολογικά και λογικά» θα πει το 2012 σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ουδέποτε είδε τον εαυτό του σαν προδότη: «Για να πιστεύεις πρέπει πρώτα να ανήκεις κάπου. Και εγώ ποτέ δεν ανήκα».

ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Ο Μπλέικ θεωρείτο ένας από τους πλέον επικίνδυνους προδότες. Δρούσε επί τη βάσει αρχών και όχι ανταμοιβής. Δεν μετάνιωσε ποτέ και παρέμεινε Μαρξιστής – Λενινιστής.

«Έζησα τα καλύτερά μου χρόνια στη Ρωσία», είπε σε μια συνέντευξη για τα 90α γενέθλιά του.

«Όταν ζούσα στη Δύση  είχα πάντοτε τον κίνδυνοι να εκτεθώ. Εδώ νιώθω ελεύθερος».

Ο Τζορτζ Μπλεικ προκάλεσε τεράστια ζημιά στη βρετανική αντικατασκοπεία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, προδίδοντας πράκτορες και μυστικές υπηρεσίες και δείχνοντας ότι η KGB είχε τη δύναμη να λειτουργεί στην καρδιά του βρετανικού κράτους.

Η απόδρασή του από τις φυλακές επέτεινε την αμήχανη ντροπή.

Οι λόγοι πίσω από τις δράσεις του Μπλέικ  μοιάζουν πολλές φορές μυστήριες, ειδικά η Αρχή του στρατολόγηση:

Όταν πριν από δέκα χρόνια ένας δημοσιογράφος του ΒΒC ήρθε σε επαφή μαζί του, του είπε: «Δεν έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία για μένα αν τα κίνητρά μου γίνονται γενικώς κατανοητά ή όχι».

Το πρόβλημά του, ως ένα βαθμό, ήταν ότι είχε μεν επιλέξει τον κομμουνισμό αλλά πρόλαβε να δει και την κατάρρευσή του και το τέλος της ΕΣΣΔ, ζώντας ολόκληρη τη ζωή του στη Ρωσία όπου ακόμα θεωρείται ήρωας από τους διαδόχους του στην KGB.

Με πληροφορίες από:
BBC «George Blake: Soviet Cold War spy and former MI6 officer dies in Russia»
SKY NEWS:  George Blake: Cold War British-Soviet double agent dies aged 98 in Moscow
BBC ,   Obituary: George Blake

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: