Τριγμοί στο εσωτερικό μέτωπο της Πολωνίας για το βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

File photo: Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Κανείς πέραν του πρωθυπουργού της χώρας δεν θα πρέπει να επικοινωνεί τη θέση της Πολωνίας σχετικά με το βέτο που άσκησε στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο προσωπάρχης του προέδρου σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα κι ενώ μέλη της κυβέρνησης στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα για το θέμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας Γιάροσλαβ Γκόβιν είπε την Πέμπτη πως η Πολωνία θα ήταν έτοιμη να άρει το βέτο της, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθετούσαν μια διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τη σύνδεση των κονδυλίων της ΕΕ με το κράτος δικαίου, ωστόσο μία ημέρα μετά ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η θέση της χώρας δεν έχει αλλάξει.

  • «Σε μια κατάσταση έντονων διαπραγματεύσεων όπως βρισκόμαστε σήμερα, οι ανακοινώσεις για τις διαπραγματεύσεις πρέπει να έρχονται από μία πηγή. Αυτή η πηγή είναι ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι», επισήμανε ο Κριστόφ Σέρσκι, ο προσωπάρχης του προέδρου της χώρας, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Καμία άλλη πρόταση, που γίνεται από οποιονδήποτε άλλο, δεν θα πρέπει να έχει θέση».

Η διαμάχη αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα, με την προθεσμία για τη συμφωνία επί του προϋπολογισμού του 2021 να λήγει αύριο Δευτέρα και τρεις ημέρες αργότερα να διεξάγεται η ευρωπαϊκή Σύνοδος.

  • Το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού, το οποίο ανέφερε ο Γκόβιν, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Accord, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ασυμβίβαστη θέση που προβάλλει ένα άλλο μέλος του συνασπισμού, το κόμμα United Right, στο οποίο ηγείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεβ Ζιόμπρο.

Ο Ζιόμπρο έχει προειδοποιήσει έναντι μιας μαλθακής στάσης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και έχει υποστηρίξει πως ο,τιδήποτε άλλο από το βέτο θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της εμπιστοσύνης προς τον Μοραβιέτσκι, μέλος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνης, που ηγείται του κυβερνώντος συνασπισμού.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βαρσοβία, Πολωνία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Για πολιτικούς λόγους δεν φτιάχνουμε εργοστάσιο στην Τουρκία, λέει ο CEO της Volkswagen

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: