Το νέος έτος η απόφαση της Ευρωβουλής επί της εμπορικής συμφωνίας για την μετά – Brexit εποχή

File Photo: Το κτίριο όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. EPA, JULIEN WARNAND, μέσω ΚΥΠΕ




Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει και θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τη συμφωνία ΕΕ -ΗΒ για τη μελλοντική σχέση, το νέο έτος, ξεκαθαρίζει σε μήνυμά του, ο Πρόεδρός του Νταβίντ Σασόλι.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Σασόλι στο μήνυμά του χαιρετίζει το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, την οποία το Κοινοβούλιο θα εξετάσει τώρα λεπτομερώς, όπως αναφέρει.

«Το Κοινοβούλιο ευχαριστεί και συγχαίρει τους διαπραγματευτές ΕΕ και ΗΒ για τις έντονες προσπάθειές τους να επιτύχουν, έστω και την τελευταία στιγμή, αυτήν την ιστορική συμφωνία. Αν και εξακολουθώ να λυπάμαι βαθιά για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, πάντα πίστευα ότι μια διαπραγματευτική διευθέτηση είναι προς το καλύτερο συμφέρον και των δύο πλευρών. Αυτή η συμφωνία μπορεί τώρα να αποτελέσει τη βάση για να οικοδομήσουμε μια νέα συνεργασία”, προσθέτει.

Όπως σημειώνει “σε λίγες μόνο ημέρες, η νομοθεσία της ΕΕ δεν θα ισχύει πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν σαφής ότι θέλει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση και να τερματίσει την ελεύθερη κυκλοφορία».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει, ωστόσο, ότι «το Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η διάρκεια των διαπραγματεύσεων και η τελευταία στιγμή της συμφωνίας δεν επιτρέπουν τον κατάλληλο κοινοβουλευτικό έλεγχο πριν από το τέλος του το έτος».

«Το Κοινοβούλιο είναι τώρα έτοιμο να αντιδράσει με υπευθυνότητα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και να αποτρέψει το χάος και τις αρνητικές συνέπειες ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία. Το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει το έργο του στις αρμόδιες επιτροπές και στην πλήρη ολομέλεια πριν αποφασίσει αν θα δοθεί συγκατάθεση στο νέο έτος”, υπογραμμίζει.

Ο κ. Σασόλι αναφέρει επίσης ότι «το Κοινοβούλιο ήταν ξεκάθαρο από την αρχή στις κόκκινες γραμμές μας και έχουμε εργαστεί στενά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είχε την πλήρη υποστήριξή μας».

«Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει με συνέπεια μια δίκαιη και περιεκτική συμφωνία και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προτεραιότητές μας αντικατοπτρίζονται σε αυτήν την τελική συμφωνία. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίσει να εγκρίνει τη συμφωνία, θα παρακολουθεί στενά τον τρόπο εφαρμογής της”, τονίζει.

Για το Κοινοβούλιο, η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και η αποφυγή της επιστροφής σε σκληρά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας ήταν πάντα η προτεραιότητα”, αναφέρει.

“Ανεξάρτητα από το Brexit, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα. Είμαστε και οι δύο ενώσεις που στηρίζονται στη δημοκρατία και στο σεβασμό του κράτους δικαίου και αντιμετωπίζουμε πολλές κοινές προκλήσεις – από την κλιματική αλλαγή έως την τρομοκρατία. Αυτή η συμφωνία αποτελεί αφετηρία για να οικοδομήσουμε τη νέα μας συνεργασία”, καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο, Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: