Το ημερολόγιο καταστρώματος γράφει… Η συνέχεια της κρίσης όταν το Π.Ν. θα διαδραματίσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο

FILE PHOTO: Η φρεγάτα “ΛΗΜΝΟΣ” εν πλω ως επικεφαλής πλοίο, ναυτικής αρμάδας του στόλου στα νερά της Μεσογείου κατά τη διάρκεια άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Μπορεί να διαβαστεί ως υπερβολή, αλλά δεν είναι… Ακόμη και 280 συνεχείς ημέρες εν πλω έχουν γράψει κάποια από τα πολύπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, γιατί δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, τα υποβρύχια, οι πυραυλάκατοι, οι κανονιοφόροι κι άλλοι τύποι πολεμικών πλοίων που στα ημερολόγια καταστρώματος έχουν γράψει τόσες ώρες, όσες θα συμπλήρωναν περίπου σε δυο χρόνια.

Ο πολλαπλασιαστής ισχύος σε όλα τα μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης Ελληνοτουρκικής κρίσης είναι ο άνθρωπος. Αυτός που η αλμύρα του Αιγαίου και τα ζεστά αλλά φουρτουνιασμένα νερά της Μεσογείου ήταν και είναι το δεύτερο σπιτικό του, γιατί δεν υπάρχει στέλεχος στα πολεμικά καράβια που δεν βλέπει αυτή τη θάλασσα ως το πιο σημαντικό μέρος της δικής του Εθνικής περιουσίας.

  • «Προσκεκλημένοι μπορούν να’ ρθουν πολλοί και να τους καλοδεχτούμε, να τους φιλέψουμε, αλλά στους απρόσκλητους και ενοχλητικούς κλείνουμε την πόρτα», λέει κάθε στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού που ζει τους περισσότερους μήνες του χρόνου την τουρκική προκλητικότητα.

Το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί παντού και δίνει ένα ξεχωριστό παρόν στον χώρο της Άμυνας και είναι το όπλο που ποτέ δεν έχει υποστείλει την σημαία του. Στην Ελληνοτουρκική κρίση που χτύπησε κόκκινο ο συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής. Από τις αρχές Ιουλίου περίπου εβδομήντα μονάδες επιφανείας, κάθε τύπου, εγκατέλειψαν το ναύσταθμο και τις ναυτικές βάσεις στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η διάταξη των πολεμικών πλοίων εξ αρχής αυτής της κρίσης έδινε το μήνυμα, ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν εκεί και σε καθαρά πολεμικό κλίμα, λαμβάνοντας πολεμικές θέσεις.

Πέντε ολόκληροι μήνες που το Πολεμικό Ναυτικό ξεκαθάριζε κάθε μέρα το ποιος έχει την θαλάσσια υπεροχή στο Αιγαίο αλλά και νοτιότερα, στη Μεσόγειο.

Σποτ Πολεμικού Ναυτικού για την ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου

Και μπορεί αυτό το διάστημα να είναι θεωρητικά ημέρες για μερικές ανάσες, αλλά και την αποκατάσταση υλικών και μέσων του Πολεμικού Ναυτικού καθώς η Τουρκία έχει αποσύρει τα πολεμικά της πλοία στις κύριες βάσεις τους, αυτό όμως δεν σημαίνει και απόλυτος εφησυχασμός.

Μόλις πριν λίγες ώρες η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι αξιώσεις για το Καστελόριζο και υπάρχουν και τις αναδεικνύει.

Κατά συνέπεια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν ως θεματοφύλακας να βρίσκονται εκεί, τόσο πάνω στο νησί αλλά και με τα πολεμικά πλοία να οργώνουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή κάνοντας επίδειξη σημαίας και αποτροπής για οποιαδήποτε σχέδια έχει η γείτονα.

  • Ανοιχτά όλα για την επόμενη φρεγάτα…

Την ίδια στιγμή πάντως που γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις στο ναύσταθμο ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα για τον επόμενο απόπλου των πολεμικών πλοίων, στο Επιτελείο δεν έχουν σταματήσει οι συζητήσεις για τα νέα πλοία που θα ενισχύσουν σημαντικά τον Ελληνικό στόλο.

Η υπόθεση των Γαλλικών αεροσκαφών RAFALE οδεύει προς την ολοκλήρωσή της με την κύρωση από τη Βουλή και τις υπογραφές ανάμεσα στις δυο πλευρές και κάπου εκεί δεν αποκλείεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες από την Ελληνική πλευρά με την αποστολή της LOR προς τις ΗΠΑ.

Επιτελείς σημειώνουν ότι ακόμη και μια τέτοια αποστολή σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι κλειδώνει κάποια συμφωνία που δεν θα συμφέρει τον επιχειρησιακό φορέα.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία είναι οι δυο χώρες με τις οποίες πρόκειται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την λύση πακέτο που αναζητά το Πολεμικό Ναυτικό.

Βεβαίως ανώτατοι Αξιωματικοί σημειώνουν ότι μπορεί τα πολεμικά πλοία του στόλου να έχουν ξεπεράσει τα 40 χρόνια εν πλω ζωής, αλλά πρέπει αυτά να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση μιας κι όπως όλα δείχνουν με αυτά θα συνεχίσει το ΠΝ να υπερασπίζεται τις Ελληνικές θάλασσες και την κυριαρχία της Ελλάδας, αφού οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για τις νέες μονάδες επιφανείας θα κρατήσουν καιρό ενώ για να «χτιστούν» πολεμικά πλοία απαιτούνται χρόνια.

Η λύση «πακέτο» την οποία ψάχνει το Πολεμικό Ναυτικό είναι μια δύσκολη εξίσωση από τη στιγμή μάλιστα που το Επιτελείο έχει αποφασίσει ότι θα κρατήσει πολύ υψηλά στάνταρ στα «θέλω» του και σε αυτό συνηγορούν στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

Η γιορτή του Αϊ Νικόλα σίγουρα δεν φέρνει νέα σελίδα-δώρο για το Πολεμικό Ναυτικό…

Χρόνια Πολλά στο Πολεμικό Ναυτικό!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η κρίση με την Τουρκία δεν τελείωσε: Τα Επιτελεία “βλέπουν” ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει το επεισόδιο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: