Το ΔΗΚΟ καταγγέλλει το πόρισμα για τα “χρυσά διαβατήρια”: Δεν εξετάστηκε ο Αναστασιάδης και ο γαμπρός του

Η σημαία του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου. Φωτογραφία via ΔΗΚΟ




Πριν από 13 μήνες, στις 6 Νοεμβρίου 2019, εν μέσω καταιγισμού αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων για το σκάνδαλο των διαβατηρίων, που για ακόμη μια φορά έκαναν την Κύπρο διεθνώς ρεζίλι, το Υπουργικό Συμβούλιο εξήγγειλε το διορισμό της «Επιτροπής Καλογήρου».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) για το Πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου για τα “χρυσά διαβατήρια”:

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Βασικός όρος εντολής της, να εξετάσει κατά πόσο ΟΛΕΣ οι περιπτώσεις πολιτογραφήσεων επενδυτών μέχρι το 2018, δηλαδή περίπου 2.500 αιτητές και άλλοι τόσοι συγγενείς τους, είχαν εγκριθεί σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες κανονισμούς και κριτήρια.

Μετά από 10 μήνες στις 4.9.2020 η Επιτροπή Καλογήρου υπέβαλε το Πόρισμα της στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μόλις σήμερα.

Κάποιες πρώτες διαπιστώσεις:

1. Αντί η Επιτροπή να εξετάσει 2.500 φακέλους, όπως προέβλεπαν οι όροι εντολής της, εξέτασε μόνο 12, δηλαδή ποσοστό 0,5%.
Το 99,5% των φακέλων δεν έχει εξεταστεί.

2. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 το Γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι είχε κάνει 41 πολιτογραφήσεις. Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει ελέγξει καμία από αυτές.

3. Σε συνέντευξη του, τον Οκτώβριο του 2020. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι ο γαμπρός του μετέχει στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μέσω εταιρείας που ασχολείται με οικιστικά ακίνητα.
Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης στην οποία είχε συμμετοχή η εταιρεία αυτή.

4. H Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης από τα γραφεία που σχετίζονται με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

5. Σε μία περίπτωση που αφορά τον πρώην Υπουργό Μεταφορών καταγράφεται στο Πόρισμα ότι ο ίδιος ο Υπουργός συμμετείχε στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όταν εξέταζε την αίτηση του Γραφείου του πατέρα του, εγείροντας ζητήματα ασυμβίβαστου.

6. Η Επιτροπή Καλογήρου δεν φαίνεται να έχει εξετάσει το κατά πόσο έχουν γίνει πολιτογραφήσεις κατά παράβαση των σχετικών κριτηρίων, ιδιαίτερα ως προς την κατοχή μόνιμης κατοικίας, σε αντίθεση με το τι διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της ημερ. 24.9.2020 και συνεπώς δεν έχει εξετάσει πιθανές κυβερνητικές ευθύνες για τέτοιες περιπτώσεις.

7. Για τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του jet με το οποίο ταξίδεψε ο ΠτΔ στις Σεϋχέλλες, η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει κατά πόσο η έγκριση της αίτησης του (και των άλλων 41 φίλων και συγγενών του) ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της ούτε και έλεγξε αν το δημόσιο απώλεσε έσοδα από φόρους και τέλη.

8. Ιδιαίτερα τονίζεται πως κεφάλαιο «Ευθύνης», δεν υπάρχει πουθενά στο πόρισμα. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

Είναι πέρα από ξεκάθαρο πως το Πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου δεν ανταποκρίνεται στους όρους εντολής της και περιέχει τεράστια κενά.

Η έρευνα της είναι ελλιπής και αναποτελεσματική.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο μόνο δρόμος για έλεγχο ΟΛΩΝ των φακέλων είναι η παράδοση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία διαθέτει το προσωπικό και την τεχνογνωσία για να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της.

Μόνο έτσι θα υπάρξει σύντομα αποτελεσματικός έλεγχος.

Μόνο έτσι θα λάμψει η αλήθεια.

  • ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Ενδεχόμενα πειθαρχικά, διοικητικά και ποινικά θέματα σε όλη την διαδικασία εντοπίζει το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις υπό την Δήμητρα Καλογήρου.

Τα σημαντικότερα ευρήματα του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής:

– Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται να επέμενε στη σχολαστική συμπλήρωση όλων των πεδίων των αιτήσεων πολιτογράφησης. Η τριμελής επιτροπή θεωρεί ότι χρήζει αναθεώρησης το σχετικό έντυπο.

– Σύμφωνα με το πόρισμα δεν είχε γίνει εξακρίβωση της πηγής εισοδημάτων και των πραγματικών κινήτρων των επενδυτών.

– Δεν είχε γίνει επίσης επαρκής έλεγχος για τη γνησιότητα των συστατικών επιστολών, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις είτε με ελλιπή βιογραφικά είτε με ψευδή στοιχεία εν γνώσει μάλιστα συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων.

– Υπήρχαν περιπτώσεις καταβολής πέραν του 200% της πραγματικής αξίας των επενδύσεων όπως για παράδειγμα:

Για ακίνητο με εκτιμημένη αξία 200,000 στο Κτηματολόγιο καταβλήθηκαν 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Για ακίνητο εκτιμημένης αξίας €950,000 καταβλήθηκαν €2,25 εκατομμύρια.

– Ακόμη υπήρξαν περιπτώσεις ελλιπών στοιχείων σε σχέση με την καταβολή ΦΠΑ για τα οποία υπάρχει σύσταση όπως διερευνηθούν από το Τμήμα Φορολογίας.

– Γίνεται επίσης αναφορά για αίτηση, η οποία αρχικά είχε απορριφτεί εντούτοις στη συνέχεια εγκρίθηκε έπειτα από παρέμβαση του τότε Υπουργού Οικονομικών.

– Υπήρχε επίσης περίπτωση όπου τράπεζα δεν φαίνεται να εφάρμοσε κατάλληλες διαδικασίες εξέτασης των συναλλαγών και παρακολουθήσεις των λογαριασμών ώστε να διαπιστώσουν την πηγή και την προέλευση των χρημάτων.

– Υπήρξε περίπτωση όπου επενδυτής κατέβαλλε το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ με την πιστωτική του κάρτα. Το περίεργο είναι ότι είχαν γίνει 25 συναλλαγές σε διάστημα 30 λεπτών και συνέβη στις 16 Αυγούστου του 2016.

Από τις 42 πολιτογραφήσεις προσώπων που εξέτασε η επιτροπή όλες πλην δύο περιπτώσεων που αντιστοιχούν σε επτά πρόσωπα πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης. Εισηγούνται τα μέλη της επιτροπής, όπως σε δώδεκα πρόσωπα θα πρέπει να εξεταστεί η αποστέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη διότι καταζητούνται για υπόθεση κλοπής και απάτης.

Σημείωση πως με βάση την ίδια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επαναλαμβάνεται πως «για τα όσα των γεγονότων διαγράφονται στις εκθέσεις δια μαύρου χρώματος, θα δοθούν, επίσης, στη δημοσιότητα ευθύς μετά το πέρα των ποινικών ερευνών, με μόνη εξαίρεση όσα άπτονται προσωπικών δεδομένων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

Κύπρος: Ρεβεγιόν μόνο μόνιμα διαμενόντων στις οικίες και μέχρι 10 άτομα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: