To Μπαχρέιν ανοίγει την αγορά του για προϊόντα από εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

File Photo Παλαιστίνιοι διαμαρτύροναι στη Δυτική Όχθη κατά της συνθήκης ειρήνης που εσυνάφθη μεταξύ Ισραήλ, Μπαχρέιν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων . EPA/ALAA BADARNEH μέσω ΚΥΠΕ




Το Μπαχρέιν δεν θα ξεχωρίζει τα προϊόντα που εισάγει από το Ισραήλ σε όσα παράχθηκαν στη χώρα και όσα παράχθηκαν στους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, προκαλώντας την αντίδραση των Παλαιστινίων.

Το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομάλυναν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ στις 15 Σεπτεμβρίου, έπειτα από συμφωνία που σύναψαν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και η οποία κατέστη δυνατή μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι αναβάλει τα σχέδιά του να προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, τους οποίους η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομους.

Όμως ο υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού του Μπαχρέι, ο Ζάγιεντ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ: “Θα αντιμετωπίζουμε τα ισραηλινά προϊόντα ως ισραηλινά. Οπότε δεν έχουμε θέμα με τις ετικέτες ή την προέλευση”.

Βάσει των οδηγιών της ΕΕ τα προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές πρέπει να το αναφέρουν ξεκάθαρα στην ετικέτα τους, όταν αυτά εξάγονται σε χώρες μέλη της Ένωσης. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τον προηγούμενο μήνα τον διαχωρισμό μεταξύ των προϊόντων που προέρχονται από το Ισραήλ και αυτών από τους εβραϊκούς οικισμούς.

Στο μεταξύ τις δηλώσεις του αλ Ζαγιάνι καταδίκασε ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, χαρακτηρίζοντας τες “αντίθετες στις διεθνείς αποφάσεις και τις αποφάσεις του ΟΗΕ”.

Ο Αμπού Γιούσεφ κάλεσε τις αραβικές χώρες να μην εισάγουν ούτε προϊόντα από το Ισραήλ προκειμένου να αποφεύγουν “να ενισχύουν την οικονομία του”.

Δεν είναι ξεκάθαρη η θέση άλλων χωρών του Κόλπου αναφορικά με τις εισαγωγές προϊόντων από το Ισραήλ. Όμως ένα ισραηλινό οινοποιείο που χρησιμοποιεί σταφύλια από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα πωλεί τα κρασιά του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι οι εμπορικές του συναλλαγές με το Μπαχρέιν θα φτάσουν τα 220 εκατομμύρια δολάρια το 2021, χωρίς να υπολογίζει τυχόν συμφωνίες στον τομέα του τουρισμού και της άμυνας.

Ο αλ Ζαγιάνι επεσήμανε ότι η αεροπορική εταιρεία του Μπαχρέιν Gulf Air θα ξεκινήσει πτήσεις προς το Τελ Αβίβ στις 7 Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και εμπορικές πτήσεις.

Εξάλλου εκτίμησε ότι οι Ισραηλινοί που επισκέπτονται το Μπαχρέιν δεν κινδυνεύουν από αντίποινα μετά τη δολοφονία την Παρασκευή ενός Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ. “Δεν βλέπουμε απειλές και γι’ αυτό δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη να παρέχουμε επιπλέον ασφάλεια ή να προσφέρουμε ειδική αντιμετώπιση στους Ισραηλινούς”, είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Reuters- dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Απειλή σε βάρος των υπηκόων του βλέπει το Ισραήλ έπειτα από δηλώσεις του Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: