Τι σημαίνει ο νέος νόμος για τις παράκτιες ζώνες του Ιονίου; Όλα τα προκάλεσε η Τουρκία…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, στα Τίρανα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας επέκτασης της παράκτιας ζώνης σε 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Αυτό είναι το νόημα του νέου ελληνικού Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με το κλείσιμο των κόλπων και της χάραξης  ευθείων γραμμών μεταξύ του Ιονίου και της Πελοποννήσου, γράφει στην ιταλική ιστοσελίδα mondogreco.net ο Raffaele de Pace.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε κατ ‘εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και αποτελεί “ένα απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία επέκτασης της παράκτιας ζώνης της χώρας στην περιοχή, το οποίο είναι, σύμφωνα με τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας”.

Επιπλέον, μετά το Προεδρικό Διάταγμα, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει τα αντίστοιχα δικαιώματά της σε άλλες περιοχές της επικράτειάς της, όπως απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει το διεθνές εθιμικό  δίκαιο.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) δίνει στα κράτη την δυνατότητα καθιέρωσης θαλάσσιων ζωνών ξεκινώντας από ευθείες γραμμές και κλείνοντας κόλπους.

Το νομοθετικό μέτρο (στην Ελλάδα) κατέστη αναγκαίο μετά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας όσον αφορά στα ενεργειακά, τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης, που θεωρείται sui generis αφού παραβλέπει την Κρήτη, και τα συνεχή τουρκικά αιτήματα στο ελληνικό νησί Καστελόριζο ​​και στα ύδατα της Κύπρου, για τα οποία η Σύμβαση του Montego Bay (που δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από την Τουρκία) έχει εκφραστεί με σαφήνεια εδώ και χρόνια».

ΠΗΓΗ: mondogreco.net, Raffaele de Pace – Cosa dice la nuova legge sulla zona costiera nello Ionio

Βάση ισραηλινών UAV στη Σκύρο; Το νέο status της Ελλάδας στη Μεσόγειο αναστατώνει τον Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: