Θλιβερό ρεκόρ για την Ευρώπη: Η πρώτη περιοχή του κόσμου που ξεπέρασε τους 500.000 θανάτους

Στην Ιταλία πλήρωσαν βαρύ τίμημα από το νέο κορωναϊό. Το στιγμιότυπο είναι από μία γειτονιά στη Ρώμη. EPA, RICCARDO ANTIMIANI




Η Ευρώπη είναι η πρώτη περιοχή του κόσμου που ξεπέρασε σήμερα τους 500.000 θανάτους από την Covid-19, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, την ώρα που η μετάλλαξη του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία απειλούσε τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην ήπειρο για τον περιορισμό της πανδημίας.

Οι αναφορές για τον εντοπισμό αυτής της μετάλλαξης οδήγησαν σε λοκντάουν τη νότια Αγγλία, ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα και ανάγκασαν δεκάδες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους για τους Βρετανούς ταξιδιώτες αυτήν την εβδομάδα.

Η Ιταλία, η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη, εντόπισε την Κυριακή έναν ασθενή που μολύνθηκε από τον μεταλλαγμένο ιό ενώ κρούσματα βρέθηκαν επίσης στη Δανία και τη Γαλλία.

Στην Ευρώπη έχει καταγραφεί περίπου το 30% των κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19 μέχρι τώρα. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες. Ο πρώτος θάνατος από Covid-19 σημειώθηκε στη Γαλλία τον Φεβρουάριο. Χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να φτάσει η ήπειρος τους 250.000 θανάτους και μόλις 60 ημέρες για να διπλασιαστούν τα θύματα, στις 500.000.

Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία ανακοινώνουν εκατοντάδες θανάτους καθημερινά και σε αυτές τις πέντε χώρες καταγράφεται το 60% όλων των θανάτων της ηπείρου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα ανέρχονται σε 77,52 εκατομμύρια και οι θάνατοι στο 1,71 εκατομμύριο, πάντα με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

  • Συμφωνία Βρετανίας-Γαλλίας για να ξαναρχίσει η κίνηση φορτηγών· οι οδηγοί θα πρέπει να διαθέτουν τεστ αρνητικό στον νέο κορονοϊό. Ξανανοίγει το λιμάνι του Ντόβερ

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας ανακοίνωσαν αργά το βράδυ χθες Τρίτη ότι κατέληξαν σε συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στα βαριά φορτηγά που είχαν αποκλειστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να βάλουν ξανά μπροστά, καθώς οι οδηγοί τους θα μπορούν να περνούν τα σύνορα αν διαθέτουν τεστ αρνητικό στον SARS-CoV-2.

«Όλοι οι οδηγοί φορτηγών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πρέπει να υποβάλλονται» σε γρήγορο τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου είναι διαθέσιμα σε περίπου 30 λεπτά, ανέφεραν τα υπουργεία Μεταφορών των δύο κρατών. Το πρωτόκολλο αυτό θα επανεξεταστεί την 31η Δεκεμβρίου, πάντως «μπορεί να παραμείνει σε ισχύ ως την 6η Ιανουαρίου», συμπληρώνεται.

Σε περιπτώσεις που τα τεστ είναι θετικά, οι οδηγοί θα είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε απομόνωση για δέκα ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε χώρο που θα τους υποδεικνύουν ή παρέχουν οι βρετανικές αρχές.

Το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ ανακοίνωσε πως ανοίγει εκ νέου για την εξερχόμενη κίνηση προς τη Γαλλία μετά τη συμφωνία αυτή Λονδίνου-Παρισιού.

Το κυριότερο λιμάνι για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς και από τη Γαλλία διευκρίνισε μέσω του ιστοτόπου του πως άνοιξε στη 01:00 (ώρα Ελλάδας).

Με πληροφορίες AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία – Παρίσι, Γαλλία 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Από δύο ή τρεις οίκους ευγηρίας θα αρχίσει την Κυριακή ο εμβολιασμός στη Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: