Θα παραλύσει το κράτος εάν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021 τονίζει ο Πετρίδης

File Photo: O Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πετρίδης. ΚΥΠΕ




Σε παράλυση του κράτους θα οδηγήσει η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, προειδοποιεί μέσω του «Φ» ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθώς φαίνεται να μην εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η απόφαση του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό καθιστά το πεδίο ρευστό. Αιτία η άρνηση της Κυβέρνησης να παραδώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «η καταψήφιση του προϋπολογισμού ισοδυναμεί με μη ψήφιση των κονδυλίων για την υγεία, των κοινωνικών παροχών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, των αναπτυξιακών έργων και του Ταμείου Ανάκαμψης».

Παράλληλα υποδεικνύει πως η μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι πολιτική πράξη που οδηγεί το κράτος σε παράλυση.

«Μια πολιτική πράξη που δεν τιμωρεί την Κυβέρνηση αλλά την ίδια την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους ευάλωτους, οι οποίοι ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειάζονται όσο ποτέ τη στήριξη του κράτους», προσθέτει.

Ο κ. Πετρίδης, ανέφερε επίσης πως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο προϋπολογισμός ως μοχλός πίεσης για αλλότριους, όπως είπε, σκοπούς που ουδεμία σχέση έχουν με τους προϋπολογισμούς ή την άσκηση οικονομικής πολιτικής όπως επιχειρείται σήμερα από κάποιους.

Την ίδια ώρα έστειλε μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες, τονίζοντας πως «αυτή την κρίσιμη για τη χώρα ώρα που η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη επιβίωσης στη δίνη της μεγάλης οικονομικής κρίσης της πανδημίας, ευελπιστώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η υπευθυνότητα που θα επιτρέψει στη χώρα να αντιμετωπίσει και να ανακάμψει από την κρίση». Είπε επίσης πως κάποιοι βάζουν το όπλο στον κρόταφο της κοινωνίας.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο πιο σημαντικός από την τουρκική εισβολή και μετά, αφού, όπως εξήγησε, αποτελεί το όπλο αντιμετώπισης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που κτύπησε την Κύπρο μετά το 1974.

Όσον αφορά τις ισορροπίες στη Βουλή, από τους 55 βουλευτές η Κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένες 23 θετικές ψήφους από το ΔΗΣΥ, την Αλληλεγγύη και τις Δημοκρατικές Δυνάμεις. Δεδομένη είναι η καταψήφιση του προϋπολογισμού από 26 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγους και την Άννα Θεόλογου. Απομένουν οι 6 βουλευτές από την ΕΔΕΚ, τη Συμμαχία και το ΕΛΑΜ στους οποίους πέφτει το βάρος για την τύχη του προϋπολογισμού.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι όπως τα κόμματα που διαφωνούν, να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, εκτός των κονδυλίων που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα του κράτους, μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και τα κυβερνητικά σχέδια στήριξης.

Με αυτό τον τρόπο οι διαφωνούντες θα στείλουν τα πολιτικά μηνύματα που επιθυμούν αλλά ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί.

Πηγή: philenews.gr

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

 

Δεκατρείς νεκροί από τον κορωναϊό και 2.220 κρούσματα στην Κύπρο σε μια εβδομάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: