Τελικά ήταν “σοκ και δέος” η ομιλία του κ. Πομπέο στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία: Τι μας απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. State Department photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Γράφαμε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου ότι «αν ισχύει η άγρια επίθεση του κ. Πομπέο εναντίον του Ερντογάν, τι (πρέπει) να ακολουθήσει;». Και απαντούσαμε: «Ο υπουργός να κάνει αυτό που πρέπει…».

Να θυμίσουμε ότι δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου και άλλων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, όπως και του Politico, αποκάλυψαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της Τουρκίας, στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Και σημειώναμε:

  • Τόσο σκληρή (ήταν η επίθεση), που έπεσαν τα… σαγόνια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πάτωμα, καθώς άκουγε τον κ. Πομπέο, και έτριβε τα μάτια του και… καθάριζε τα αυτιά του!

Για πρώτη φορά, με δήλωση στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετείται για το μείζον αυτό θέμα, αν δηλαδή ο κ. Πομπέο επιτέθηκε εναντίον της κατοχικής δύναμης, ομιλώντας ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και των ομολόγων του των χωρών-μελών της Δυτικής Συμμαχίας.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαιώνει στην ουσία τα δημοσιεύματα, υπογραμμίζοντας τα εξής:

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική ευκαιρία για ειλικρινείς, κλειστές συζητήσεις με τους στενότερους συμμάχους και συνεργάτες μας.

Οι απόψεις μας σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες δεν έχουν αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει την Τουρκία πολλές φορές να επιλύσει το ζήτημα των S-400, να σταματήσει να χρησιμοποιεί Σύριους «μαχητές» σε ξένες συγκρούσεις και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στη στρατηγική μας σχέση με τη, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία.

Θα έλεγα ότι η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ομιλεί από μόνη της και δεν χρειάζεται ανάλυση. Οι θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δεν αλλάζουν για τρία βασικά θέματα:

  • Για το ρωσικό σύστημα S-400
  • Για τη χρησιμοποίηση των Σύριων τρομοκρατών, σε συγκρούσεις εκτός της Τουρκίας και
  • Για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και για τα τρία αυτά ζητήματα, η Ουάσιγκτον διαφωνεί κάθετα και οριζόντια με την Άγκυρα.

Αν ισχύει η άγρια επίθεση του κ. Πομπέο εναντίον του Ερντογάν, τι θα ακολουθήσει; Ο υπουργός να κάνει αυτό που πρέπει…

Τα παραπάνω είναι όλα καλά και ωραία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ορθά επισημαίνει την άνευ προηγουμένου παραβατικότητα της Τουρκίας. Αλλά δεν παύουν να είναι λόγια. Και από λόγια η Τουρκία και ο νεοσουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν, δεν καταλαβαίνουν. Απαιτούνται επειγόντως έργα. Και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Φαντάζομαι ότι όταν οι συνεργάτες του ενημερώνουν τον Ερντογάν ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι εξέδωσαν ακόμα μία ανακοίνωση εναντίον, θα γελάει με την καρδιά του. Διότι γνωρίζει πως οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις, στο τέλος της ημέρας, δεν έχουν καμία αξία. Με λόγια δεν σταματά κανείς και κανένα παραβατικό ηγέτη, όπως ο νεοσουλτάνος της Τουρκίας.

Ο κ. Πομπέο έχει ακόμα πολύ χρόνο για να πληρώσει τον Ερντογάν με το ίδιο νόμισμα. Και όταν λέμε με το ίδιο νόμισμα, εννοούμε το εξής περιστατικό: όταν ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος ήταν στο στάδιο να πείσει τον κ. Τραμπ να του επιτρέψει να …εισέλθει στη βόρεια Συρία, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνεργασία με τον Τζον Μπόλτον που ήταν τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, προχώρησε σε μία επιθετική δήλωση με την οποία τόνισε ότι η Αμερική θα υποστηρίξει και θα προστατεύσει τους Κούρδους της Συρίας από τους Τούρκους.

Δυστυχώς για τους κ. Πομπέο και Μπόλτον, ο εθνικιστής ηγέτης της Τουρκίας, νίκησε και τους δύο και επέβαλε στον Αμερικανό πρόεδρο τις θέσεις του. Εισέβαλε στη Συρία και κατακρεούργησε τους Κούρδους.

Είναι, λοιπόν, η ώρα της εκδίκησης για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Και πρέπει να αδράξει την ευκαιρία, φεύγοντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διορθώσει όλα τα λάθη του Προέδρου Τραμπ για την Τουρκία. Ο Αμερικανός Πλανητάρχης, που αποχωρεί από το Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, δεν ασχολείται με τίποτα άλλο εκτός των προεδρικών εκλογών, που έχασε, αλλά πιστεύει πως …κέρδισε.

  • Όσους ρωτήσαμε στην Ουάσιγκτον, μας είπαν ότι στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται, για το τελευταίο πράγμα που θα ασχοληθεί ο κ. Τραμπ είναι ο …Ερντογάν. Οπότε το πεδίο για τον κ. Πομπέο είναι ελεύθερο. Πρέπει να επιβάλει τις κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δύναμης, διότι μπορεί…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όπως πληροφορήθηκε η ιστοσελίδα μας, η ομιλία του κ. Πομπέο, αλλά και η ατμόσφαιρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ήταν «σοκ και δέος» για την Τουρκία. Ο Αμερικανός υπουργός ήταν καταπέλτης εναντίον της κατοχικής δύναμης. Η ομιλία του έχει μαγνητοσκοπηθεί, και εύχομαι σύντομα να  δημοσιοποιηθεί. Διότι επιτέλους θα πληροφορηθούν και οι ελληνικής καταγωγής οπαδοί του προέδρου Τραμπ, πως έσωσε τον Ερντογάν εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ψεύτικες ειδήσεις στο ελληνικό Διαδίκτυο με στόχο την Ελλάδα: Για χιλιοστή φορά “τα βρήκαν” Ισραήλ και Τουρκία!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: