Τα τελευταία Χριστούγεννα του Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Ένα χαρούμενο τέλος για την Αμερική…

Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο. EPA, Chris Kleponis / POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ(*)

Η διακυβέρνηση Τραμπ τελειώνει με τον ίδιο τρόπου που ξεκίνησε. Με προβληματισμό, πολλή γκρίνια και ψεύτικες ειδήσεις. Για τέσσερα χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες έζησαν το θέατρο του παραλόγου, έχοντας στο τιμόνι έναν αυταρχικό ηγέτη ο οποίος μόνο για τους πολίτες δεν ενδιαφέρθηκε.

Με το πέρας της θητείας Ομπάμα, οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε ένα πολύ κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι. Το δίλημμα Χίλαρι Κλίντον ή Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην βάση των Δημοκρατικών αλλά και των αναποφάσιστων.  Παρά το γεγονός ότι η θητεία Ομπάμα-Μπάιντεν θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένη, καθώς η ανεργία έπιασε ιστορικό χαμηλό και το σύστημα υγείας ενισχύθηκε, ο κόσμος έψαχνε για μια αλλαγή.

Για την ακρίβεια έψαχνε το λεγόμενο «αντισυστημικό». Δυστυχώς η Κλίντον αυτοκτόνησε πολιτικά, διότι όπως έχουμε ξαναπεί, δίχασε το κόμμα των Δημοκρατικών, ειδικά με την έντονη κόντρα της με τον υποψήφιο Μπέρνι Σάντερς.

  • Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μεγάλη μερίδα του κόσμου να στραφεί στον τότε showman Τραμπ ή να μην ψηφίσει καθόλου. Ευτυχώς αυτό το λάθος δεν το επανέλαβε φέτος ο Μπάιντεν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, φορώντας την μάσκα του αντισυστημικού, απέδειξε ότι μόνο αυτό δεν ήταν. Κατά τη διακυβέρνησή του οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι φοροελαφρύνσεις αφορούσαν μόνο τους  λίγους και αρεστούς του Λευκού Οίκου ενώ όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, αντί να δράσει αναλόγως, πάγωσε κάθε σημαντική οικονομική βοήθεια στην υγεία και τους πολίτες.

Αξιοσημείωτο είναι το πακέτο ανακούφισης Heroes Act, που περιμένει έγκριση από την Γερουσία από τον περασμένο Μάιο. Τα διάφορα τσεκ και οι οικονομικές ανάσες αποδείχθηκαν σταγόνα στον ωκεανό. Σχεδόν 26 εκατομμύρια Αμερικάνοι δεν είχαν ούτε τα απαραίτητα για να γιορτάσουν την ημέρα των Ευχαριστιών που μας πέρασε. Οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, πηγαίνουν στις δουλειές τους χωρίς να υπάρχουν μέτρα προστασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Tyson Foods. Παραπάνω από 11.000 εργάτες χτυπήθηκαν από τον covid-19 και 36 έχασαν την ζωή τους. Η λίστα με τους νεκρούς μεγαλώνει καθημερινά και ο πρόεδρος ασχολείται με το τουίτερ και το γκολφ.

Επιπλέον, ο Αμερικανικός λαός και το ίδιο το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, τιμώρησαν τον εγωιστή Τραμπ. Η αδιαφορία του για κρίσιμα ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον μισογυνισμό του, στοίχησαν στον πλανητάρχη την επανεκλογή.

  • Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε το εξής. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν έχει σχέση με τις απόψεις του Τραμπ. Αν πάρουμε ως παράδειγμα τους επιτυχημένους πρώην προέδρους, όπως τον Ρίγκαν ή τον Μπους τον νεότερο, θα δούμε θεαματικές διαφορές με τον Τραμπ. Μιλάμε για προέδρους που ενδυνάμωσαν την Αμερική σε όλα τα επίπεδα. Οικονομία, υγεία και διεθνή παρουσία.

Αντίθετα, ο Τραμπ, απομόνωσε την Αμερική, έδωσε πάτημα σε ακροδεξιούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν και ο Μπολσονάρου και φυσικά έκανε μια οικονομία «ακορντεόν», υπό τους ρυθμούς των χρηματιστηρίων. Το χειρότερο όμως είναι ότι δίχασε τη χώρα. Η ρητορική μίσους από πλευράς του χώρισε ένα έθνος στα δύο για πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ. Αυτά δεν είναι αποτελέσματα ηγεσίας αλλά τυραννίας.

Έτσι λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ αφού εξαπάτησε τον λαό με τα fake news και την έλλειψη ηγεσίας των Δημοκρατικών το 2016, κατάφερε να κερδίσει μια θητεία. Ωστόσο θα είναι και η τελευταία του.

Στις εκλογές του 2020, ούτε τα ψέματα πέρασαν, ούτε ο λαϊκισμός του. Ο κόσμος ψήφισε για μια σοβαρή ηγεσία και ο απερχόμενος πρόεδρος θα πρέπει να το σεβαστεί. Οι νομικές προσπάθειές του θα πέφτουν στο κενό καθώς στοιχεία δεν υπάρχουν. Όπως είπε και ομογενής δικαστής, Στέφανος Μπίμπας, ο λαός εκλέγει τον πρόεδρο, όχι οι δικηγόροι. Ο Τραμπ έχασε με διαφορά 6 εκατομμυρίων ψήφων.

Εν κατακλείδι, αυτά θα είναι τα τελευταία Χριστούγεννα του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η σύζυγός του Μελάνια, γνωρίζοντας πως δεν θα ξαναδεί τέτοια μεγαλεία, αποφάσισε να κάνει μια γκλάμουρ δεξίωση, αψηφώντας την πανδημία.

  • Δε γνωρίζουμε αν μετά την 20η Ιανουαρίου θα είναι ακόμα μαζί σαν ζευγάρι, αυτό που ξέρουμε είναι ότι του χρόνου θα βρίσκονται σπίτι τους. Μπορεί το 2020 να ήταν μια τρελή χρονιά, ωστόσο θα έχει ένα χαρούμενο τέλος για την Αμερική.

Ας ελπίσουμε ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα φρενάρει οποιαδήποτε σκέψη του Τραμπ και της οικογένειάς του περί ρεβάνς το 2024. Ας σεβαστούν την ιστορία και τις αρχές της παράταξής τους.

*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο άνθρωπος «κλειδί» της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής θα είναι ο “ήρεμος” Άντονι Μπλίνκεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: