Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των Ευρωπαίων για την Τουρκία: Πάντα φιλότουρκος ο Στόλτενμπεργκ

File photo: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Copyright: European Union




Η Τουρκία δε θα αξιολογηθεί με βάση μόνο μια κίνηση ή ανακοίνωση, αλλά για ένα σύνολο δράσεων σε μια δεδομένη χρονική περίοδο και αυτό θα συμβεί το Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε σήμερα εκ νέου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο κληθείς να σχολιάσει την απόσυρση του Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν απόλυτα ξεκάθαροι στην απόφασή τους σχετικά με το τι αναμένεται από την Τουρκία και σε ποιο χρονικό διάστημα. “Δεν υπάρχει τίποτα που να έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα”, τόνισε.

“Οι ηγέτες στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβρη θα αξιολογήσουν αν η Τουρκία έφερε αποτελέσματα επί των προσδοκιών τους και οι προσδοκίες ήταν για αποκλιμάκωση και συμμετοχή σε εποικοδομητικό διάλογο”, εξήγησε ο Πήτερ Στάνο.

Εξήγησε ακόμη ότι “δεν θα αξιολογηθεί βάσει μιας και μόνης ανακοίνωσης, ή μιας πράξης, αλλά βάσει πράξεων, κινήσεων και συμπεριφοράς σε μια δεδομένη χρονική περίοδο”. “Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου”, επανέλαβε.

Ο εκπρόσωπος είπε τα εξής:

«Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο και προσέθεσε ότι «έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα δούμε την απόφαση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας».

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και θα ξαναδούν εάν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους». Οι προσδοκίες τους ήταν υπέρ της αποκλιμάκωσης και της δέσμευσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο”.

  • Προκλητικός ο χαρακτήρας όσων συμβαίνουν από Τουρκία έναντι Κύπρου, είπε η Μέρκελ

Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο έναντι της Κύπρου, και τώρα ως προς το ζήτημα της επανένωσης της νήσου, αλλά και ως προς το ζήτημα της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων από την Τουρκία, είναι ζητήματα που έχουν έναν πολύ, ναι, επιθετικό χαρακτήρα ή ένα προκλητικό χαρακτήρα, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μερκελ.

Η Καγκελάριος Μέρκελ προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με την Τουρκία στο πλαίσιο της σημερινής συμμετοχής της Γερμανίας -που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ- στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC).

Όπως σημείωσε, «Δυστυχώς η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι τόσο άξια αναφοράς όσο θα επιθυμούσα. Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα».

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «Κατόπιν είναι το ερώτημα που τέθηκε και από ελληνικής πλευράς και φυσικά και από κυπριακής για το ρόλο της Τουρκίας».

Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε, τα πράγματα έχουν ως εξής: «Η Τουρκία ακολουθεί κατά τα τελευταία χρόνια ένα δρόμο, ο οποίος από την άποψη της κατανόησης των αξιών μας και των πεποιθήσεών μας επιφέρει πολλή κριτική. Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο έναντι της Κύπρου, και τώρα ως προς το ζήτημα της επανένωσης της νήσου, αλλά και ως προς το ζήτημα της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων είναι ζητήματα που έχουν έναν πολύ, ναι, επιθετικό χαρακτήρα ή ένα προκλητικό χαρακτήρα, θα έλεγα».

Είναι, συνέχισε, «ένα καλό σημάδι ότι το πλοίο Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, αλλά στα ανοικτά της Κύπρου εξακολουθούμε να έχουμε γεωτρητικές δραστηριότητες. Έχουμε πει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα ασχοληθούμε για ακόμα μία φορά με το ζήτημα και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην όλη κατάσταση. Αυτό θα συμβεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε».

Από την άλλη πλευρά, είπε η Καγκελάριος, «η Τουρκία είναι η χώρα, η οποία πιθανότατα έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο λόγω της σύγκρουσης στη Συρία, στην οποία συνέβαλαν ασφαλώς και χώρες της Δύσης».

Πάνω από 3 εκ. Σύροι πρόσφυγες, αλλά και σίγουρα 1 εκ. άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, ανέφερε. «Και αν κοιτάξουμε πόσο πολύ έχουμε εμείς στην ΕΕ δυσκολευτεί με το ζήτημα της μετανάστευσης, τότε οφείλεται στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός γι’ αυτά που προσφέρει στο συγκεκριμένο πεδίο», είπε η κ. Μέρκε.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «και είμαι υπέρ του να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε ως προς αυτό την Τουρκία. Γιατί είναι σίγουρα καλύτερο για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους, τη Συρία, από το να ζουν στα κράτη της ΕΕ. Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι έχουμε μία υποχρέωση. Γνωρίζουμε πόσο δυσκολευτήκαμε, και στη Γερμανία, να υποδεχθούμε έναν ασφαλώς μεγάλο αριθμό προσφύγων, ποιες συζητήσεις έγιναν επ’ αυτού και γι’ αυτό και κατανοώ τι προσφέρει σε αυτό το θέμα η Τουρκία. Αλλά, όπως είπα και πριν, όλα αυτά θα είναι καταρχήν θέματα συζήτησης το Δεκέμβριο».

  • ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΣ Ο ΣΤΟΛΤΕΜΠΕΡΓΚ

Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι του βοηθά την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ,

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπερκ, μιλώντας στον Τύπο προ της αυριανής τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, δήλωσε ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τόνισε ότι συνεχίζει ταυτόχρονα να εργάζεται για ώστε να υποβοηθήσει την “αποκλιμάκωση την απεμπλοκή και τη μείωση των εντάσεων”.

Δήλωσε ότι όταν το πλοίο Ορούτς Ρέις είναι στο λιμάνι, “όπως αυτό συμβαίνει τώρα”, αυτό βοηθά στην αποκλιμάκωση. Επεσήμανε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ περιορίζεται στη δημιουργία και τη λειτουργία του ελληνοτουρκικού μηχανισμού απεμπλοκής και διαχείρισης περιστατικών σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή δυστυχημάτων και ατυχημάτων- που όπως υπενθύμισε έχουν συμβεί μεταξύ των δύο συμμάχων στη δεκαετία του 90 και κόστισαν ανθρώπινες ζωές.

Σημείωσε ότι αυτός ο στρατιωτικός μηχανισμός, συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων, αλλά δεν αφορά την επίλυση των ζητημάτων που υποβόσκουν, δηλαδή της ουσίας των ελληνοτουρκικών διαφορών, μεσολάβηση για τις οποίες έχει αναλάβει η Γερμανία και άλλα κράτη – ξεκαθαρίζοντας ότι εκεί δεν εμπλέκεται το ΝΑΤΟ.

Κατέληξε λέγοντας ότι συζητούνται προτάσεις για την επιπλέον ενίσχυση του εν λόγω μηχανισμού, με τρόπο που να είναι αποδεκτός τόσο στην Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Η στρατιωτική απεμπλοκή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις επί των ζητημάτων που υποβόσκουν, σημείωσε. Το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός μηχανισμός για την απεμπλοκή και την πρόληψη ατυχημάτων και δυστυχημάτων, εξήγησε.

Πληροφορίες από Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ)
Βέλγιο, Βρυξέλλες – Γερμανία, ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Τις παρανομίες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Δένδιας με τον Λετονό ομόλογό του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: