Ανάσα ανασυγκρότησης για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Ετοιμάζονται για έναν δύσκολο Ιανουάριο

File Photo: Ελληνικά πλοία μαζί με την γαλλική φρεγάτα και αιγυπτιακά πλοία σε άσκηση επικοινωνίας που πραγματοποίησαν ως προ-άσκηση της “Μέδουσας 10” η οποία ξεκίνησε στην Αίγυπτο. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Με τη βεντάλια των συμμαχιών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή ν’ ανοίγει όλο και πιο πολύ για την Ελλάδα, αλλά και τον διπλωματικό μαραθώνιο έως τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία συνεχίζεται το σπριντ των εξοπλιστικών.

Παράλληλα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους φρουρούς του Αρχιπελάγους για λίγες ανάσες από την παρατεταμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

  • Το βάρος αυτό το διάστημα έχει πέσει στα Επιτελεία όπου υπό την καθοδήγηση του υπουργείου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τρέχουν περίπου 45 εξοπλιστικά προγράμματα, με τα 30 από αυτά να είναι στην τελική ευθεία για χρηματοδότηση.

Προγράμματα- ανάσα για τα υφιστάμενα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό ήταν μια από τις πάγιες εντολές του ίδιου του πρωθυπουργού, δηλαδή ότι διαθέτουν οι Ε.Δ. να είναι απολύτως λειτουργικό και αξιοποιήσιμο απέναντι στην γιγάντωση των προκλήσεων και την απειλή που δέχεται η χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε τονίσει αυτό σ’ ένα από τα πρώτα υπουργικά συμβούλια κι από τότε όλα τα Επιτελεία εργάστηκαν όπως ήξεραν ώστε να φέρουν εις πέρας τις διαδικασίες και να ξεκολλήσουν προγράμματα παγωμένα δεκαετίας.

  • Όμως από την ώρα που το ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι της Αττάλειας, τα πλοία του ελληνικού στόλου είναι ευκαιρία να συντηρηθούν και αυτά.

Επίσης, τα πληρώματά τους, αφού εξυπηρετήσουν και ετοιμάσουν για νέο απόπλου τα σκαριά του ελληνικού στόλου, έχουν την ευκαιρία που δεν τους δόθηκε εδώ και πέντε περίπου μήνες, να βρεθούν με τα δικά τους πρόσωπα και να περάσουν όσο το δυνατό περισσότερες στιγμές ηρεμίας, συσσωρεύοντας ενέργεια που θα τους χρειαστεί, ίσως και στο άμεσο μέλλον…

Άλλωστε και πριν λίγες ώρες, που μπορεί το Oruc Reis ν’ αποσύρθηκε, η Τουρκία έσπευσε στον ΟΗΕ (σ.σ. την στιγμή που δηλώνει έτοιμη για διάλογο κατά τ’ άλλα) με έγγραφό της που αφορά το σεισμογραφικό, να τονίσει ότι αυτό έκανε έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Στοχοποιεί το Καστελόριζο η Άγκυρα

Στο ίδιο έγγραφο γι’ άλλη μια φορά η Άγκυρα στοχοποιεί και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου καθώς αναφέρει ότι είναι αβάσιμες και δίχως νομική βάση οι διαμαρτυρίες της Ελληνικής πλευράς.

Στο έγγραφο αυτό επαναλαμβάνεται ότι το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει θαλάσσια δικαιοδοσία σε περιοχές πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, δηλαδή των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

Μπορεί πάντως μονάδες επιφανείας του στόλου να έλαβαν σήμα για επιστροφή στις βάσεις τους, ωστόσο όλα τα πληρώματα και όλοι στο Επιτελείο γνωρίζουν ότι αυτές οι ανάσες θα είναι γι’ άλλη μια φορά περιορισμένες.

Ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος όπως επισημαίνουν με νόημα ανώτατοι αξιωματικοί, ενώ ο Ιανουάριος διαχρονικά είναι ιδιαίτερα βαρύς…

  • Η Σύνοδος σε μια εβδομάδα, μπορεί να μην λάβει αυστηρά μέτρα που θα κλονίσουν τη γείτονα, αλλά αυτά που θ’ ανακοινώσει, η διπλωματία της Άγκυρας θεωρείται βέβαιο πως θα σπεύσει να τα εκμεταλλευτεί.

Και τότε κάποια σπασμωδική ενέργεια θα δείξει ξανά το πραγματικό πρόσωπο της γείτονος όπου τώρα έχει σπεύσει να το κρύψει, ξεχνώντας ότι δεν πέρασε πολύς καιρός που η Ευρώπη είχε καθυβριστεί από τον Τούρκο πρόεδρο.

Δεν είναι μεγάλο άλλωστε το διάστημα από τον προηγούμενο απόπλου του ερευνητικού όπου ο κ. Τσαβούσογλου πανηγύριζε «τιτιβίζοντας» με δυο λέξεις: «Oruc Reis».

Και τότε ξανά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα κληθούν να βρεθούν μέσα σε ελάχιστες ώρες να δηλώσουν το παρόν στην καυτή περιοχή που θα τους δείξει το Επιτελείο.

Εν πλω μονάδες επιφανείας

Φυσικά δεν είναι λίγες οι μονάδες επιφανείας που βρίσκονται ακόμη εν πλω καθώς αυτές τις ημέρες στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στα νερά της Αλεξάνδρειας ξεκίνησε η πενταμερή αντί-τουρκική άσκηση «Μέδουσα 10».

  • Η προσθήκη της Γαλλίας με την φρεγάτα αλλά και το πλήθος των στελεχών και μέσων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναδεικνύουν την ισχυροποίηση αυτού του αντι-τουρκικού μπλοκ που με τον τρόπο τους αρνούνται την πολιτική των κανονιοφόρων που ενστερνίζεται η Άγκυρα και τάσσουν απέναντι από τον τουρκικό «τσαμπουκά» τις ΕΔ πέντε χωρών της περιοχής.

Την ίδια στιγμή στο ανατολικό Αιγαίο οι μονάδες επιφανείας που καλύπτουν την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων είναι πάντοτε εκεί, δίπλα στους ακρίτες, ενώ στην καυτή περιοχή του Καστελόριζου δεν είναι παράλογο πως το Επιτελείο διατηρεί πιο ισχυρή παρουσία από ποτέ στο παρελθόν, γιατί θέλει να στέλνεται πάντα το μήνυμα της αποτρεπτικής ισχύος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Γερμανικά ΜΜΕ: Αεροπορικώς στέλνει μαζικά όπλα η Τουρκία στη Λιβύη, μετά την περιπετειώδη γερμανική νηοψία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: