Στον Ισημερινό κηρύχθηκε νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: Απαγόρευση πάλι της νυχτερινής κυκλοφορίας

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λένιν Μορένο στην πρωτεύουσα Κίτο. EPA, Jose Jacome




Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κηρύσσει νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τριάντα ημέρες σε όλη την επικράτεια και επιβάλλει δεκαπενθήμερη απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, εξαιτίας της ανησυχίας ότι θα γίνουν μαζικές συναθροίσεις τις ημέρες των εορτών του τέλους του έτους, που θα πυροδοτούσαν αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω διαδικτύου, ο Μορένο διευκρίνισε ότι η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ άμεσα και θα έχει εφαρμογή από τις 22:00 ως τις 04:00.

Απαγόρευσε επίσης την πώληση και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. «Η χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο», είπε.

Εξάλλου ανακοίνωσε πως μειώνεται στο 50% της δυναμικότητας ο αριθμός των πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν τα εμπορικά κέντρα και στο 30% της χωρητικότητας ο αριθμός των πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ οι παραλίες θα μείνουν κλειστές για τους πολίτες την 24η, την 25η, την 31η Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Οι αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα χθες ότι επιβεβαιώθηκαν 72 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των Άνδεων ανέρχεται ως εδώ σε 9.400 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 206.329 μολύνσεων.

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται πως μάλλον είναι πιο κοντά στους 14.000 νεκρούς, καθώς το ίδιο το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει πως τουλάχιστον άλλοι 4.549 θάνατοι στη χώρα πιθανόν οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, κάτι που δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει.

ΕΞΑΛΛΟΥ:΅Η Γουατεμάλα θα επιβάλλει για δύο μήνες σε όλους τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην επικράτειά της και έχουν επισκεφθεί μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες τη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική να τίθενται σε καραντίνα για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση στο κράτος της Κεντρικής Αμερικής του νέου στελέχους του SARS-CoV-2.

Αυτό ενημέρωσαν χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι και η υπουργός Υγείας της κυβέρνησής του Αμέλια Φλόρες.

Η Φλόρες διευκρίνισε ότι το μέτρο ενδέχεται να παραταθεί.

— Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.853 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει πλέον τους 1.547.138.

Παράλληλα, 184 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 41.997 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η επαρχία του Μπουένος Άιρες είναι αυτή που συνεχίζει να πλήττεται περισσότερο στη λατινοαμερικάνικη χώρα, με 654.186 μολύνσεις.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γουατεμάλα, Guatemala – Κίτο, Ecuador – Μπουένος Άιρες, Argentina

Κατεβασμένα τα ρολά στη Μεγάλη Βρετανία: Συναγερμός, αλλά και πανικός, από τον μεταλλαγμένο ιό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: