Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφονται στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: Σε 1.190 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 85 θάνατοι, ενώ σε 552 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση που κρίνεται σοβαρή στον νομό Κοζάνης, αλλά και την Δυτική Αττική με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο υπουργός επισήμανε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η Ευρώπη και τα μέτρα που λαμβάνουν μια σειρά από χώρες, για την αναχαίτιση της covid-19, και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή.
«Θέλουμε να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια όλων των εβδομάδων που κάνουν οι συμπολίτες μας και γι΄ αυτό εάν και εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα προκύπτουν».
Έκανε έκκληση ειδικά σε πολίτες επιβαρυμένων περιοχών που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών, να επιδείξουν υπευθυνότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την διασπορά του κορονοϊού και να σκεφτούν τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.
Ο κ. Κικίλιας, επανέλαβε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι στη διαδικασία να εγκριθεί τις επόμενες μέρες και θα διατεθεί τις ίδιες ημερομηνίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών. Ανάφερε ότι αυτό θα γίνει με διαφάνεια, καθαρότητα, των στοιχείων, έγκυρη ενημέρωση, επιστημονικές αναλύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό.
Επισήναμε ότι δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο, αλλά πολλά εμβόλια, αρκετά εκ των οποίων είναι ήδη σε προσυμφωνίες αγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κοινής προμήθειας στα κράτη-μέλη. Σύντομα έγκριση από τον ΕΜΑ θα πάρουν άλλα δύο εμβόλια μετά από αυτό της Pfizer και άρα οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς, τόνισε ο υπουργός. Προσέθεσε ότι σταδιακά η προμήθεια των εμβολίων θα αυξάνεται και η βεντάλια θα ανοίγει, δίνοντας την δυνατότητα με πολλά εμβόλια να εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι.
Θα τηρηθεί επακριβώς ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει ως χώρα και θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός, υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας. Ο υπουργός συνέστησε ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, όχι fake news και όχι βιασύνη.
Ανακοίνωσε ότι από σήμερα το πρωί το υπουργείο Υγείας θα επικοινωνήσει από τις 9:00 έως τις 16:00 με τους διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, διευθυντές νοσηλευτικής και ιατρικής υπηρεσίας, όπως και γιατρούς από τις 7 ΥΠΕ και όλες τις δομές υγείας της χώρας, καθότι ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.
Ανέφερε ότι συμβολικά στην αρχή θα εμβολιαστούν επιφανείς προσωπικότητες, οι πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι που θα εμβολιαστούν στην αρχή, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί αυστηρά η προτεραιότητα με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού.
Με αφορμή τα όσα λέγονται για την ισχύ του εμβολίου σε έναν ιό που μεταλλάσσεται, η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε ότι, η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει το εμβόλιο γιατί έχει φτιαχτεί χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό το οποίο έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ο ιός προσβάλλει τα κύτταρά μας.
«Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ότι ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα, που είναι σημαντικό, και ότι οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί αφορούν το κομμάτι για το οποίο έχει φτιαχτεί το εμβόλιο. Οπότε περιμένουμε. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε η κ. Κατσαούνου.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου εν όψει του 29ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου (17-20 Δεκεμβρίου) και τα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η καθυστέρηση διάγνωσης σοβαρών νοσημάτων λόγω της πανδημίας και ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός του χάρτη Πνευμονολογικών Κλινικών.
Για τον σημαντικό ρόλο των πνευμονολόγων στην πανδημία μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΕ καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, υπογραμμίζοντας ότι: « Οι πνευμονολόγοι σε όλες τις βαθμίδες υγείας, ήταν στην πρώτη γραμμή και προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να δείξουν πραγματικά την αξία της ειδικότητας, ειδικά στον τομέα της αναπνευστικής ανεπάρκειας, που είναι γνωστό ότι ήταν και η σοβαρότερη επιπλοκή των ασθενών με λοίμωξη από Covid – 19 και αυτή που ουσιαστικά τους οδηγούσε στη μονάδα εντατικής θεραπείας».
Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση διάγνωσης ασθενών για καρκίνο του πνεύμονα, που καταγράφηκε στη χώρα μας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων της νόσου την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020 μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2019 και το 2018!
«Ελπίζω ότι μετά το τέλος ή την ομαλοποίηση αυτής της πανδημίας, θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός των Πνευμονολογικών Κλινικών στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πλέον Πνευμονολογικές Κλινικές σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης.
Την αναγκαιότητα δημιουργίας Πνευμονολογικών Κλινικών επεσήμανε και ο αν. καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Πέτρος Μπακάκος λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η μονάδα εντατικής θεραπείας είναι η τελευταία γραμμή άμυνας, είναι εκεί που θέλεις να σώσεις τον άρρωστο από το βέβαιο θάνατο. Αλλά πριν φτάσεις εκεί, ένα ανάχωμα για τη μείωση των εισαγωγών στη μονάδα εντατικής θεραπείας θα ήταν η σωστή λειτουργία των Πνευμονολογικών Κλινικών, οι οποίες παραλαμβάνουν τα περιστατικά που νοσούν από Covid-19 και μέχρι να φτάσουν στο σημείο να απαιτήσουν εισαγωγή στη ΜΕΘ υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης της αναπνευστικής ανεπάρκειας, που είναι η αιτία που τους οδηγεί στη μονάδα, όπως είναι η χρήση συσκευών μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού ή συσκευών προωθημένης οξυγόνωσης, οι οποίοι μπορούν να γλιτώσουν τον ασθενή από την ανάγκη διασωλήνωσης και εισαγωγής σε ΜΕΘ».
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.190 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127.557, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.
Τα 5.163 (4,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36.669 (28,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 552 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 162 (29,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 768 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.870 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 1.556 (40,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των νέων 1.190 κρουσμάτων έχει ως εξής:
Ανατολική Αττική 27, Δυτική Αττική 36, Βόρειος Τομέας Αθηνών 42 , Δυτικός Τομέας Αθηνών 53 , Κεντρικός Τομέας Αθηνών 58, Νότιος Τομέας Αθηνών 13 κρούσματα, Πειραιώς 52 κρούσματα.
– 270 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. ‘Αρτας
– 25 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 60 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 38 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 79 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
– 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
«Οι λίγοι κακοί που παραβιάζουν τους κανόνες θα τιμωρηθούν παραδειγματικά» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε παρέμβασή του σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό mega.
Στην εκπομπή προβαλλόταν ρεπορτάζ που αφορούσε στις παραβάσεις των κανόνων του click away, όπου οι πολίτες διαλέγουν από το πεζοδρόμιο τα προϊόντα, και παραλαμβάνουν επιτόπου.
«Ήδη, με ενημέρωσαν συνεργάτες μου ότι κάποια καταστήματα παραβιάζουν τους κανόνες της παράδοσης εκτός. Τα καταστήματα που φαίνονται στην κάμερα στο Χαλάνδρι θα κλείσουν, θα επιβληθεί το ανώτατο πρόστιμο και δεν θα ανεχτούμε καμία παραβίαση στους κανόνες. Το ίδιο έχει γίνει με τα καταστήματα που δείξατε χτες στην Ερμού», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Εκατοντάδες μικρές εταιρίες παιχνιδιών μου έχουν στείλει τα εύγε τους για το πώς λειτουργεί η παράδοση εκτός, το πώς τηρούνται οι κανόνες και πώς καταφέραμε να πάρουν παιχνίδια τα παιδιά», συνέχισε ο ίδιος.
«Η Amazon πουλάει κάθε μέρα εκατομμύρια παπούτσια, σακάκια κλπ. Γιατί μπορούν από την Amazon και όχι από αλλού; Δεν χρειάζεται την ώρα της συμφοράς να μεμψιμοιρούμε όλη την ημέρα. Οι λίγοι κακοί που παραβιάζουν τους κανόνες θα τιμωρηθούν παραδειγματικά», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Επίσης, σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός αναφέρει: «Ήδη έδωσα εντολή στον ελεγκτικό μας μηχανισμό να δράσει για τα συγκεκριμένα καταστήματα. Γενικά όμως τα μέτρα τηρούνται».
Πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στον εμβολιασμό έναντι του φονικού ιού SARS-COV-2, το θέμα της ασφάλειας αλλά και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, απασχολεί όλους μας και εγείρει πολλές συζητήσεις και ενίοτε αντιδράσεις και διαφωνίες. Όπως είναι εύλογο αποτελεί κυρίαρχο θέμα σε ιατρικά συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες, που πλέον γίνονται διαδικτυακά για ευνόητους λόγους.
Έτσι λοιπόν βρέθηκε και στο επίκεντρο του πρόσφατου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, και ειδικά στην ενότητα «Η αναζήτηση και διάθεση αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου για την COVID 19».
«Αυτό που συνέβη με την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 είναι πρωτοφανές στην ανθρωπότητα. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών οργανισμών, αλλά και χάρη στην ταχύτατη χαρτογράφηση του SARS-COV-2, τα 15 έτη που χρειάζεται συνήθως η ανάπτυξη ενός εμβολίου συρρικνώθηκαν στην περίπτωση της παρούσας πανδημίας σε λιγότερο από ένα έτος, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση όσον αφορά στη μελέτη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας, προκειμένου να λάβουν τα εμβόλια αυτά άδεια κυκλοφορίας».
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Λοιμώξεων, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Η κ. Τσολιά τόνισε πως και τα δύο mRNA εμβόλια που έχουν δημιουργηθεί (σσ δηλαδή το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech και της Moderna ) έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, ήπιες έως μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες που υποχωρούν σύντομα και πάρα πολύ καλή ανοσογονικότητα.
Ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, είπε από την πλευρά του ότι η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η παγκόσμια βιοϊατρική κοινότητα τους τελευταίους μόλις 8 μήνες, οδήγησε στην ταχύτατη γενετική χαρτογράφηση του ιού και στον προσδιορισμό της ακριβούς χημικής σύστασής του.
Για την τεχνική που κατασκευάστηκαν τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech και της Moderna ο κ. Γραβάνης είπε ότι η προσπάθεια δημιουργίας mRNA εμβολίων ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 2 δεκαετίες, με στόχο να δημιουργηθούν εμβόλια κατά των καρκινικών κυττάρων και νόσων σχετιζόμενων με τον ενδιάμεσο μεταβολισμό. Στο διάστημα αυτό, επισήμανε ότι τα προβλήματα που υπήρχαν με τη σταθεροποίηση του mRNA λύθηκαν, και χάρη στα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία αναπτύχθηκαν τα mRNA εμβόλια, θεωρούνται σήμερα όχι αδίκως τα πιο «καθαρά» εμβόλια.
«Όσον αφορά στο εμβόλιο που αναμένεται να έρθει σύντομα και στη χώρα μας, το οποίο είναι ένα από τα δύο αυτά εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση των δεδομένων του εμβολίου από την παρασκευάστρια εταιρεία, η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών, περίπου 80-85%, φαίνεται να αναπτύσσει υψηλή ανοσία από την πρώτη δόση του εμβολίου, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί σημαίνει πως ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται -τουλάχιστον σε ορισμένους πληθυσμούς- η χορήγηση 2 δόσεων».
Η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια, για την οποία έγιναν πολλές συζητήσεις, υπογράμμισε ο κ. Γραβάνης, οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια βήματα της διαδικασίας πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και σαφώς δεν υπήρξε καμία παράλειψη ή έκπτωση. Τα εμβόλια αυτά, τόνισε, είναι ασφαλή, έχοντας ακολουθήσει όλα τα απαιτούμενα στάδια.
«Η ταχύτατη λειτουργία του συστήματος ανάπτυξης και αξιολόγησης εμβολίων οφείλεται στη στενή συνεργασία των ακαδημαϊκών χώρων ανάπτυξης γνώσης, των νοσοκομείων και της βιομηχανίας που επένδυσε ταχύτατα, στο συντονισμό των τριών αυτών συνιστωσών από τα κράτη, καθώς και στην ταχύτατη ανταπόκριση των ρυθμιστικών οργανισμών, υπό την πίεση της πανδημίας».
Ο Κώστας Αθανασάκης, οικονομολόγος Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του ΠαΔΑ και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, μιλώντας για τη στρατηγική διάθεσης του εμβολίου έναντι της Covid-19, τόνισε ότι ένα ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας και μελετάται είναι ο τρόπος που θα χορηγηθεί το εμβόλιο, αλλά και η ενημέρωση του κοινού και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, υπάρχουν αντιστάσεις, ευτυχώς όμως όσο περνάει ο χρόνος οι αντιστάσεις αυτές εξομαλύνονται. Η κατάλληλη επικοινωνία όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, θα συμβάλει ώστε να κατανοήσουν όλοι τα πραγματικά χαρακτηριστικά και την αξία του εμβολιασμού, και να προσέλθουν για εμβολιασμό προκειμένου η στρατηγική να είναι επιτυχημένη».
Τάνια Η. Μαντουβάλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χρυσοχοϊδης: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, θα σφραγίσουμε περιοχές