Σκληρό debate λοιμωξιολόγων: Ποιος θα πείσει τελικά τον Μητσοτάκη για το lockdown

FILE PHOTO: Νυχτερινό lockdown λόγω της πανδημίας του Covid-19 στο Ναύπλιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει εκτός απροόπτου, με μήνυμά του, τον οδικό χάρτη του lockdown για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Αυτό του είναι σίγουρα γνωστό είναι η αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας όπου τόνισε: «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς».

  • Η συγκεκριμένη αποστροφή αποτελεί μια ένδειξη καθώς οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένει τα τελευταία στοιχεία, αλλά και τις προτάσεις της ειδικής ομάδας των επιστημόνων και των λοιμωξιολόγων για την πορεία του κορωναϊού.

Με βάση αυτά θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τόσο για τον χρόνο όσο και για τον τρόπο άρσης του lockdown.

Η ουσία είναι ότι στις τάξεις των λοιμωξιολόγων υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το πότε θα πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και αυτό σίγουρα δεν βοηθά την κυβέρνηση να έχει καθαρή εικόνα, όπως την περασμένη Άνοιξη για να λάβει αποφάσεις με σιγουριά.

Η 7η Δεκεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση όλα ξεκινούν με αφετηρία μετά την 7η Δεκεμβρίου. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το lockdown δεν θα αρθεί τότε, αλλά θα πάρει μια μικρή παράταση, ίσως για τις 14 του μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που υπάρχουν σήμερα [Τρίτη 1/12] η άρση του lockdown θα είναι τμηματική και θα στηρίζεται στο τρίπτυχο σχολεία-λιανεμπόριο-εστίαση.

  • Σε ότι αφορά ειδικά στα σχολεία αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουν για μόλις 7 ημέρες τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία καθώς μετά ακολουθούν οι διακοπές των Χριστουγέννων και θα κλείσουν πάλι για 15 ημέρες.

Για παράδειγμα ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου, βλέπει άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και των δημοτικών, μετά τις γιορτές. Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά. Μάλιστα πρόσθεσε πως ο βασικός προβληματισμός είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων, η οποία θα επιβαρύνει το σύστημα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες, αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Λιανεμπόριο και εστίαση

Άρα ουσιαστικά οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα αφορούν στα εμπορικά καταστήματα και στην εστίαση (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, νυχτερινά κέντρα).

Με τα σημερινά δεδομένα πρώτα αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα. Η αρχή θα γίνει το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων με μεγάλη προσοχή και με συνεχή περιοριστικά μέτρα, ενώ με αντίστοιχους όρους θα πάρουν τη σκυτάλη για επαναλειτουργία και τα εμπορικά κέντρα.

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, τόνισε ότι «μπορούμε να κάνουμε γιορτές με κάποια καταστήματα μόνο ανοιχτά και υπό όρους. Όπως στο εξωτερικό, έτσι και στη χώρα μας υπάρχουν έρευνες που δείχνουν την επιβάρυνση από το άνοιγμα της εστίασης, του λιανικού εμπορίου, των σχολείων, των πανεπιστημίων κ.ά. Καθένας από αυτούς τους τομείς έχει ένα ποσοστό επιβάρυνσης. Αν υπάρξει μια σωστή διαχείριση με επιστημονικό τρόπο, τότε μπορούμε να πετύχουμε το λιγότερο δυνατό κόστος».

Με αυστηρούς όρους για τα εστιατόρια

Οι λοιμωξιολόγοι είναι ξεκάθαροι όσον αφορά στην εστίαση και τονίζουν πως αναμένεται να είναι ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί το άνοιγμά του -και όλα δείχνουν πως πάει προς τα πίσω. «Όλοι είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ακόμη υπάρχει η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας που μας έχει ταλανίσει και έχω δει πολλές εκπλήξεις με τον συγκεκριμένο ιό. Οι υπολογισμοί πολλές φορές πέφτουν έξω», προειδοποίησε ο κ. Γώγος.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Μπαράζ ελέγχων από την αστυνομία στην Θεσσαλονίκη για την εφαρμογή των μέτρων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: